De zeven hoogtepunten in het SteM Zwijgershoek

Image
Wegwijzers wijzen de weg naar het museum.
SINT-NIKLAAS. Door de opening van het nieuwe museum SteM Zwijgershoek, is de Wase hoofdstad echt naar een top geëvolueerd. Alle voorwerpen en documenten werden op een wetenschappelijk verantwoorde manier ingepast in hun specifieke context. Duidelijke tekstpanelen op drie verschillende niveaus maken de bezoeker wegwijs.
Samengevat zijn er eigenlijk zeven hoogtepunten te beleven. Stuk voor stuk elementen waarbij het museum in de regio, en zelfs in Oost-Vlaanderen, een unieke positie bekleedt.

• Unieke metalen sier- en gebruiksvoorwerpen uit de middeleeuwen
Dankzij een gedegen metaalrestauratie kunnen wij pelgrimsinsignes, knopen, diverse andere kledingaccessoires en zelfs middeleeuws speelgoed laten bewonderen.

Image
een breimachine uit vervlogen tijden
• Een zeldzaam gave collectie vaatwerk uit de 17de en de 18de eeuw
De bodemvondsten rond het stadskasteel Castrohof dateren van de periode 1625-1675. Het zeldzaam mooie vaatwerk werd met zorg gerestaureerd door keramiekspecialist Paulus Florizoone.

• Een TV-journaal katapulteert de bezoeker terug naar 1870
Faits divers en andere nieuwsberichten uit het decennium 1870-1880 vormen de ingrediënten van een flitsend TV-journaal. Gepresenteerd en in scène gebracht door professionele journalisten van vandaag.

• Een elektronische weegschaal als interactieve illustratie van de evolutie van de koopkracht
De bezoeker wordt uitgenodigd om replica van aardappelen, een brood, enz. te wegen, en krijgt na enkele manipulaties een etiket met prijzen van 1800 tot vandaag. De geschiedenis van munten en biljetten en een overzicht van 200 jaar inkomen maakt deze opstelling razend actueel.

Image
Zo zag een kapsalon er in het verleden uit.
• Een selectie van stijlvolle 19de eeuwse toiletkoffers
Ook in het begin van de 20ste eeuw was er een (beperkte) markt voor luxe-artikelen. Dat bewijzen de zeer aantrekkelijke toiletkoffers boordevol verfijnde verzorgingsaccessoires.

• Een reusachtige vitrine met merkwaardige wassen bustes uit de jaren 20
Vandaag bestaan er diverse manieren om kapsels in een kapsalon te presenteren. In de ‘golden twenties’ gebeurde dit op fraaie wassen borstbeelden. In het SteM maakt de bezoeker kennis met enkele tientallen exemplaren.

• Een uitstekend geconserveerde ovaalbreimachine van het merk Diamant uit de jaren 80
Net als de meeste machines in het brei-atelier werkt deze machine nog echt. Uniek aan deze machine is de snel ronddraaiende carrousel met bobijnen. Een lust voor het oog.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De wegzijzers in het straatbeeld wijzen de weg naar het SteM Zwijgershoek.SINT-NIKLAAS. Wie eens de weg heeft gevonden naar het Museum in de Wase hoofdstad zal er ongetwijfeld nog meer komen. Er is...

Breimachines uit lang vervlogen tijden, te zien in het SteM Zwijgershoek.SINT-NIKLAAS. Het woord 'fabrikangt' dat in de Wase hoofdstad vroeger veel werd gehoord brengt ons naar de...