Beveren en Sint-Niklaas versterken band in Westakkers

Image
Een bladzijde uit het Guldenboek van Westakkers ter gelegenheid van het peterschap met de gemeente Beveren.
SINT-NIKLAAS. In Kazerne Westakkers of 2e Groep Communicatie- en Informatiesystemen werden de banden tussen de kazerne met Sint-Niklaas én Beveren sterker gelegd. Er werd een peterschap opgestart tussen de militaire eenheid 2e Groep Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) en de aangrenzende gemeente. Op die manier brengen Westakkers en de stad Sint-Niklaas, op wiens grondgebied de kazerne is gelegen, ook de gemeente Beveren weer dichterbij.

 

De peterrelatie 2e Groep CIS bekrachtigt de hereniging want in het verleden lag Westakkers op het grondgebied van Haasdonk en het was pas bij de fusie der gemeenten in 1977 dat de kazerne binnen het territorium viel van Sint-Niklaas. Maar het personeel en de diensten van het kwartier konden wel beroep blijven doen op de gemeentediensten van Beveren.

 

Op woensdag 5 november mocht luitenant-Kolonel  Stafbrevethouden Gunther De Kerpel dus de burgemeesters Freddy Willockx en Marc van de Vijver verwelkomen. Later, op vrijdag 14 november, zal in Beveren het charter ondertekend worden.


Image
Tussen de twee burgemeesters in tekent Luitenant-Kolonel Gunther De Kerpel het guldenboek.
Burgemeester Willockx loofde de goede samenwerking met het kwartier en noemde die ‘eeuwig’ en ‘gebetonneerd’. Bovendien wordt ze ook telkens geactualiseerd. Hij wees ook op de belangrijke humanitaire missies die Westakkers in het buitenland vervulde zoals nu in Kosovo en Afghanistan. In de bar All Ranks van het kwartier staan trouwens alle missies die al werden volbracht en deze die aan de gang zijn, op de muren geschilderd. Indrukwekkend is dat. Willockx zag Westakkers ook als de verbinding tussen twee gemeenten die in het verleden ook al behoorlijk samenwerkten. En de toekomst voorziet niet ver van Westakkers volgens een mobiliteitstudie ook een afslag via het Doornpark in de richting van Waaslandhaven.

 

Burgemeester Marc Van de Vijver was verheugd met het peterschap en aanzag het als een beetje ‘terug thuis komen’ en zeker voor hem als Haasdonkenaar. Hij verwees naar de zeventiger jaren toen de Beverse burgemeester Marcel Van der Aa, meer in de richting van het noorden naar de havenuitbreiding keek en burgemeester De Vidts van Sint-Niklaas die de belangrijkheid van Westakkers inzag. De fusie sprak dan ook in die zin.

 

Image
De twee burgemeesters en de aanwezige legerleiding met naast Stafbrevethouder De Kerpel ook de Provinciale commandant Patrick Firlefyn (vooraan 3de van links)

 

Westakkers en de wijk ’t Ster leverde 500 inwoners aan de stad plus inbegrip de voetbalclub Red Star Haasdonk. "Anders had je nooit uw voetbalploeg RS Waasland gehad…", sprak Van de Vijver tot Willockx die daarna ook zei tot Luitenant-Kolonel De Kerpel: "Het is een rijke peter, die je krijgt." Het Guldenboek werd getekend en Kolonel De Kerpel maakte de afspraak voor 14 november om het charter te ondertekenen op het gemeentehuis van Beveren.

 

De taak van Westakkers is het leveren van CIS ondersteuning aan (gevechts)eenheden tijdens operaties in het buitenland, tijdens oefeningen en manoeuvres ten bate van de CIS gemeenschap en de eenheden van de Landcomponent. De exploitatie van strategische communicatiesystemen alsook de ontplooiing van tactische- en sociale CIS middelen. Het verzorgen van de Territoriale steun en de permanentie B-FAST. Het uitbaten van het Communicatiecentrum van de Defensie Staf te Evere.

 

Image
Een bladzijde uit het Guldenboek van Westakkers ter gelegenheid van het peterschap met de gemeente Beveren.
Het kwartier vindt zijn ontstaan aan het gehucht ‘Westakkers, midden in de turbulente ontwikkelingen van de Belgische Genie. Het 'Park van Technisch Materieel en Gereedschappen der troepen', dat sinds 1930 gekazerneerd was te Beveren op de Kruibeke Steenweg werd na de bevrijding, namelijk op 1 mei 1945, opnieuw opgericht. De oprichting vond in Dendermonde plaats omdat de kazerne te Beveren gebruikt werd door Amerikaanse troepen.

Begin 1946 kan het “Leger Geniepark” terug zijn intrek nemen in zijn vooroorlogse kazerne, de zogeheten ‘depot’ in Beveren. Een gedeelte bleef wel gestockeerd in Dendermonde. In 1948 werden de kazernes te Oudenaarde, Diest, Zwijndrecht en Haasdonk ter beschikking gesteld van het 'Leger Geniepark'.

 

Na enkele jaren van groei en reorganisatie vangt een nieuwe periode aan. Het 'Geniedepot-Basis' kreeg een nieuw militair domein, dat de naam 'Westakkers' kreeg. Een domein met een oppervlakte van ongeveer 56 hectaren. In 1961 wordt een nieuwe reorganisatie voorbereid met als doel, begin 1962, de logistieke organismen en eenheden van de Binnenlandse Strijdkrachten samen te voegen en één Logistieke Inrichting te vormen die als standplaats het Kwartier Westakkers zal krijgen.

 

Het nieuwe organisme 'Logistieke Inrichting van de Genie' krijgt in 1965 zijn eerste naamsverandering, het wordt 'Logistieke Groepering van de Genie'. Deze groepering wordt in 1970 ontbonden in “Depot Arsenaal- en Materieel Genie”, om in 1971 opgenomen te worden in het nieuwe Logistieke Korps onder de benaming Materieel Arsenaal en Depot Haasdonk. Acht jaar later veranderde het Depot Haasdonk in het 94 Bataljon Logistiek. In 1983 werd het 94 Bataljon Logistiek geïntegreerd in 99 Bataljon Logistiek en werd in het kwartier een detachement van het 99 Bataljon Logistiek ter plaatse gesteld: het 994 Dep. Ten gevolge van de herstructurering van de Landmacht werden er in 1995 verscheidene Logistieke eenheden in het Kwartier geïntegreerd en zo ontstaat het 'Logistiek Steuncomplex Noord'.

 

Image
Het laatste stuk op de muur van de Wall of Fame waar er manschappen verbleven of verblijven.
 

 

In het kader van de eenheidsstructuur werd een drastische reorganisatie van het leger doorgevoerd in 2000. Deze reorganisatie behelste o.a. de ontbinding van het Logistiek Steuncomplex Noord op 19 mei 2003 en de oprichting van de 2de Groep Communicatie- en Informatiesystemen en het Steuncentrum Westakkers, een eenheid die enkel uit burgerpersoneel bestaat. Op 2 april 2003 werd al de 2 Gp CIS opgericht en gekazerneerd in Kazerne Westakkers te Sint-Niklaas.(Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

De klok uit de kapel van kwartier Westakkers verhuist naar Roemenië.SINT-NIKLAAS. De klok uit de kapel van de kazerne Westakkers krijgt een nieuwe toekomst in Roemenië. De kapel werd jaren...

De oorkonde die het peterschap van de gemeente Beveren bezegelde.BEVEREN. In de Blauwe zaal van het kasteel Cortewalle werd het charter ondertekend waardoor Beveren officieel het peterschap...

kasteel Sint-Maarten (foto: pdm)SINT-NIKLAAS/NIEUWKERKEN/BEVEREN. Het kasteel Sint-Maarten, eigendom van Defensie en gelegen in de Zandstraat te Nieuwkerken maar vlakbij de grens met Beveren, staat...

TEMSE. Volksvertegenwoordiger Ingrid Meeus trekt zich het lot aan van militairen die vredeshandhavende en humanitaire operaties in het buitenland vervullen maar ondertussen hier problemen krijgen...

SINT-NIKLAAS. De jongerenstages bij Defensie zijn zo'n groot succes dat het aantal plaatsen dit jaar met 164 wordt uitgebreid. In totaal kunnen dit jaar 2.326 jongeren gedurende een week...

WAASLAND. Gisteren maakte de Minister van Defensie de uitvoeringsdetails bekend van de Belgische deelname aan de uitgebreide UNIFIL, die in het zuiden van Libanon zal ontplooid worden. Het Belgische...