Terug een lidmaatschap bij Wacco

ZWIJNDRECHT. De gemeente gaat opnieuw een stap zetten naar Wacco. Sinds zijn ontstaan in januari 1997 is het samenwerkingsverband Wacco (Wase Cultuurcentra Overlegplatform) hét orgaan dat door nauw overleg de cultuurspreiding, gemeenschapsopbouw en cultuurparticipatie van een cultureel geïnteresseerd publiek wil optimaliseren en versterken. Het verenigt verschillende cultuur- en gemeenschapscentra in het Waasland uit Beveren, Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster.

 

In het verleden haakten door allerlei omstandigheden sommigen af, maar er kwamen ook leden bij. Zo is nu Dendermonde er niet meer bij omdat ze een eigen projectvereniging gaat oprichten met naburige gemeenten. Temse houdt de boot af. Stekene en Sint-Gillis-Waas doen voorlopig niet mee.

 

Op 19 augustus 2008 werd Wacco grondig vernieuwd. Het feitelijke samenwerkingsverband werd omgevormd tot een projectvereniging en dit in het kader van het decreet op intergemeentelijke samenwerking. Het samenwerkingsverband krijgt dus een wettelijk kader. En dat heeft de gemeente Zwijndrecht wel wat aangezet om terug lid te worden dat een jaar of vijf geleden het lidmaatschap opgaf.

 

De mogelijke aansluiting werd besproken tijdens een vergadering van het beheersorgaan van OC 't Waaigat en tijdens een gemeenteraadscommissie voor Cultuur. De aansluiting werd positief beoordeeld in de hoop ’t Waaigat meer te kunnen promoten en vooral ook om voor de organisaties opok publiek te mogen verwacht uit de buurgemeenten zoals Beveren en Kruibeke.

 

De financiële toestand van Wacco is ondertussen gestabiliseerd en garandeert dat het afgesproken 'lidgeld' niet verhoogd wordt met onvoorziene kosten. Het lidgeld bedraagt momenteel 0,22 euro per inwoner. Het visitekaartje van WACCO is en blijft het cultureel-duidend magazine Acc'enten. De oplage bedraagt respectievelijk 15.000 (informatieve) en 20.000 (seizoensbrochure) exemplaren. Het aantal katernen varieert van 4 tot 6 (60 tot 104 pagina's). Wacco concentreert zich weliswaar op de uitgave van Acc'enten (4 x per jaar), maar sluit andere samenwerkingen niet uit zowel op het vlak van promotie als programmatie. In het recente verleden werd dit reeds herhaaldelijk gerealiseerd.Het is steeds een bewuste keuze geweest van alle cultuurcentra en hun gemeentebesturen om Acc'enten gratis aan het grote publiek aan te bieden en dat blijft zo!

 

De verspreiding van Acc'enten bij een publiek van cultureel geïnteresseerden brengt de programmatie van OC 't Waaigat rechtstreeks bij het doelpubliek. We dienen geen plotse stijging van het publiek te verwachten, maar deze geïnteresseerden zijn nu alvast op de hoogte van onze programmatie.

 

De ombuiging van een feitelijk samenwerkingsverband naar een projectvereniging heeft het bijkomend voordeel dat de projectvereniging door de Vlaamse Gemeenschap kan erkend worden (de aanvraag is onderweg). In het kader van het decreet op het kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid kan de projectvereniging gesubsidieerd worden. Dit verhoogt de werkingsmogelijkheden van Wacco in aanzienlijke mate. Men kan een toelage van 45 000 euro verwachten.

 

Zowel in de schoot van de Zwijndrechtse vzw als in de commissie van Cultuur werd opgemerkt dat ondanks alle goede intenties van Wacco enige voorzichtigheid geboden is. Men stelt voor om na twee jaar een grondige evaluatie te houden. Na deze evaluatie kan men het lidmaatschap bevestigen of opzeggen.

 

De raad van bestuur telt 3 afgevaardigden uit de gemeenteraad. Twee leden uit de meerderheidspartijen zijn stemgerechtigd. Een afgevaardigde van de minderheidspartijen is niet-stemgerechtigd lid. De raad van bestuur komt tweemaal per jaar samen om het beleid uit te stippelen, en de rekening en de begroting te bespreken.

De raad van bestuur wordt bijgestaan door een stuurgroep. Deze komt 4 à 5 maal bijeen en bestaat uit de schepenen van cultuur, een afgevaardigde van de cultuurraad en de cultuurbeleidscoördinatoren/directeurs van de centra. De stuurgroep verricht voorbereidend werk en opvolging. Maandelijks vergaderen de directeurs, cultuurbeleidscoördinatoren, cultuurfunctionarissen over alle praktische aangelegenheden.

 

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht besloot dus om weer aan te sluiten bij Wacco als intergemeentelijke projectvereniging aar wel op voorwaarde dat na twee jaar een evaluatie plaatsvindt.  In de gemeenteraad ging Vlaams Belang niet akkoord omdat men van mening was dat men met die 0,22 euro per inwoner voor ’t Waaigat zelf meer kon doen. Bovendien is het nog altijd zo dat in OC ’t Waaigat, heel wat activiteiten niet kunnen plaatsvinden omwille van geluidshinder naar de buur. Schepen Van de Vijver wees er op dat Wacco zelf ,niets aanbiedt en dat niettegenstaande die geluidssituatie, er meer bezoekers komen naar ’t Waaigat.(Rolf Duchamps)
    

 

Lees ook:

Cover van de nieuwe XS-folder met het Wase cultuuraanbod.SINT-NIKLAAS. De cultuurcentra van Beveren, Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas, Waasmunster en Zwijndrecht willen het publiek laten kennis maken...

SINT-NIKLAAS. Het Wase Culturele Centra Overlegplatform, het culturele samenwerkingsverband tussen Beveren, Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster, krijgt na 10 jaar een nieuw leven.  Door...