Actie voor kort parkeren aan winkels

Image
Anja Peeters die 'Het Zoetje' runt en het invoeren van kortparkeren ee goede oplossing vindt.
BAZEL/KRUIBEKE. Zoals we reeds hadden aangekondigd voerde 'Vrouw & Maatschappij' van CD&V een ludieke actie in de Kruibekestraat ter hoogte van de bakkerszaak Raf en de nieuwe zaak van 'Het Zoetje'. Er werd een blauwe loper uitgerold en daarop stond een parkeermeter die een formaat had van wereldrecordgrootte. "Parkeer een kwartier vlak bij uw winkelier" was het motto.

En de klanten die daar zondagmorgen aankwamen mochten hun wagen met stijl parkeren op de blauwe loper. Afgevaardigden van 'Vrouw & Maatschappij' maakten van de gelegenheid ook gebruik om een korte enquête te houden. Dat alles gebeurde in aanwezigheid van de CD&V schepenen Dirk De Ketelaere, Stijn Bogaert en Pia De Monie.

 

Al gauw bleek dat de winkelende inwoners het tof vonden dat er eens een actie gebeurt om beter te kunnen parkeren als ze gaan winkelen. 'Vrouw & Maatschappij' had met de medewerking van de schepen van mobiliteit al een gans dossier opgesteld rond het kortparkeren en dat voor zowel de weekdagen als tijden het weekend.

Er zijn nog heel wat andere plaatsen in de drie gemeenten waar ter hoogte van winkels enkele plaatsen voor kortparkeren kunnen worden ingericht. In de Langestraat nabij De Klok, in de Bazelstraat aan de apotheker, aan bakker Cool in Bazel... De initatiefnemers kunnen alvast rekenen op de medewerking van Unizo. Ze gaan nu trachten een voorstel in de gemeenteraad te krijgen en er zal dan ook een politiereglement moeten worden opgesteld. Maar zo ver is men zeker nog niet. Belangrijk is dat er nu toch iets rond leeft.

 

In de Kruibekestraat aan de betrokken winkeliers, is wel de parking achter het rusthuis maar dan moet wel een heel eind gestapt worden. En daar ziet iedereen van af. De bewoners werden wel geraadpleegd en zij zijn te vinden om aan de bakker en ‘Het Zoetje’ een tweetal plaatsen in te richten om kort te blijven staan. Na 18u zou dat dan worden opgeheven. De buurtbewoners vinden het ook goed omdat op die manier ook het parkeren voor hun uitrit zal verdwijnen.

 

Na wat 'Vrouw en Maatschappij' nu uit de actie leerden, wil het met advies naar het college gaan. Op de medewerking van de middenstanders kunnen ze zeker rekenen. De enquête die werd afgenomen aan de bezoekers ging o.a. over hoe het parkeren er wordt ervaren, als geen probleem, soms een probleem of meestal een probleem.Ze mochten ook melden of kort parkeren een goed of geen goede oplossing was. Ook of 15 minuten voldoende is moest beantwoord worden. Tenslotte was er nog de vraag of 2 plaatsen voldoende was, of te weinig of te veel.

 

Image
De ludieke actie op zondagmorgen in de Kruibekestraat te Bazel.vlnr schepen Stijn Bogaert, schepen van mobiliteit Dirk De Ketelaere, Greta Van Osselaer, Els De Bock en Maria Van Ruyssevelt, voorzitter van Vrouw & Maatschappij.

 

We vroegen aan Anja Peeters, zaakvoerster van 'Het Zoetje' of het initiatief echt nodig was. "Onze klanten kunnen hier veelal niet parkeren. In de week staan de wagens van de leerkrachten van het Sint-Jorisinstituut hier. We hebben ook al dikwijls gevraagd om met witte lijnen de parkeerplaatsen af te bakenen omdat de wagens niet altijd goed aansluiten zodat er eigenlijk meer kunnen staan. Maar daar komt geen antwoord op."

 

‘Het Zoetje’ opende een pracht van een zaak in juli 2008. Voor de appartementen die bij het nieuwe gebouw horen, werden aparte autostallingen gebouwd aan de achterkant. Op die manier moeten de wagens niet aan de straatkant parkeren en blijft er meer plaats over voor klanten. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Zondag 26 oktober gaat 'Vrouw en Maatschappij Kruibeke' in de Kruibekestraat te Bazel vanaf 9 uur een actie voeren rond parkeren in Kruibeke. Deze zal plaatsvinden  in de...