Zwijndrecht werkt aan perfecte communicatie tussen de diensten

ZWIJNDRECHT.Er komt een glasvezelverbinding tussen het administratief centrum en het jeugdcentrum, oud gemeentehuis en OCMW. Dat moet de datacommunicatie met een aantal buitendiensten verbeteren. Er is in het verleden reeds een glasvezelverbinding aangelegd tussen het administratief centrum en de sporthal en tussen het administratief centrum en het departement Grondgebiedszaken.

 

Vanaf het voorjaar 2009 zullen de Jeugddienst en de dienst Kinderopvang gehuisvest worden in jeugdcentrum Den Trechter - Oude Pastorij. Deze diensten dienen geïntegreerd te blijven in het telefoniesysteem van het gemeentebestuur en moeten gebruik kunnen blijven maken van data en toepassingen op de servers in het administratief centrum. Daarom is het noodzakelijk een betrouwbare breedband netwerkverbinding aan te leggen tussen het A.C. en het jeugdcentrum. Aangezien er in het verleden reeds gekozen is voor glasvezelverbindingen, die voor dit doel zeer geschikt zijn, is het uitbreiden van de glasvezelinfrastructuur de aangewezen oplossing.

 

Aangezien het traject AC-JC via de Statiestraat langs het oud gemeentehuis loopt, is het gewenst ook deze locatie in het project te betrekken, om in de nabije toekomst netwerkconnectiviteit voor een aantal toepassingen (toegangscontrole, conference software voor vergaderingen van de gemeenteraad) mogelijk te maken.

Zowel het JC als het oud gemeentehuis zijn momenteel met het AC verbonden via een vpn-tunnel over internet ('Virtual Private Network'). Dit dient in dit geval beschouwd te worden als een tijdelijke noodoplossing, die vooral bedoeld was om datacommunicatie te realiseren voor, in het geval van het JC, de toegangscontrole en tijdsregistratie, en in het geval van het oud gemeentehuis, voor file transfers van geluidsbestanden (digitale opname gemeenteraadszitting). Om netwerk en telefonie aan te bieden aan 8 à 10 personeelsleden (jeugdcentrum) is deze oplossing ontoereikend.

 

Tenslotte dient ook een verbinding tussen het gemeentebestuur en het OCMW te worden gerealiseerd, zodat in de toekomst samenwerking tussen OCMW en gemeentebestuur op het vlak van ICT(Informatie-en CommunicatieTechnologie) mogelijk wordt. De samenwerking tussen OCMW en ICT begint stilaan concreet vorm te krijgen in een aantal projecten zoals de infopunten van het sociaal huis. Dit vereist dat personeelsleden van het OCMW en van het gemeentebestuur toegang hebben tot gedeelde informatie en bijvoorbeeld een gemeenschappelijk e-mail adres kunnen gebruiken. Het realiseren van een breedband datacommunicatiekanaal (in dit geval een glasvezelverbinding) is hiervoor een eerste vereiste.

 

In het huidige project worden 3 verbindingen gerealiseerd: AC-JC, AC-oud gemeentehuis, en AC -OCMW.Deze 3 verbindingen zijn zodanig geconcipieerd dat ze in de toekomst kunnen worden geïntegreerd in een redundant communicatienetwerk. Dat wil zeggen dat, als ze in de toekomst bijkomende verbindingen aanleggen, een netwerk gecreëerd wordt waarin meerdere routes mogelijk zijn, zodat bij een kabelbreuk of ander onheil op 1 locatie, de datacommunicatie kan verlopen via een alternatieve route, zodat de dienstverlening niet onderbroken wordt. Dit maakt deel uit van de business continuity planning.


In het kader van business continuity planning en disaster recovery biedt een betrouwbare breedbandverbinding met het OCMW ook de mogelijkheid oplossingen te ontwikkelen waarbij, bij problemen op een van beide locaties, de ICT-infrastructuur van de andere locatie (bv. e-mail, webtoepassingen op internet, opslagcapaciteit, backupsystemen, …) tijdelijk ten dienste gesteld wordt van de beide locaties.

 

Uiteraard volstaat het niet van een glasvezelverbinding aan te leggen om iets dergelijks te realiseren, maar het is wel een eerste vereiste. De aanleg van de glasvezelverbindingen tussen het administratief centrum en het jeugdcentrum, het oud gemeentehuis en het OCMW wordt geraamd op 23 140,50 euro + 4 859,50 euro (21% btw) = 28 000euro.(r.d.)