7 medailles voor België op EK ju-jitsu jeugd in Zweden

REGIO. Afgelopen weekend vond in het Zweedse Lund het Europees kampioenschap ju-jitsu voor beloften (U18) en junioren (U21) plaats. Ons land stuurde 18 atleten, waarvan maar liefst 15 Vlamingen. De delegatie werd gekenmerkt door enkele atleten die net uit blessureherstel kwamen. Desondanks zijn er toch nog 7 prachtige medailles behaald door de zeer beloftevolle delegatie jonge ju-jitsuka's.

Goud voor wereldkampioenen Bjarne Lardon en Ben Cloostermans (Ippon Zwijndrecht)

De goudhaantjes en wereldkampioenen van de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie vzw hebben op het Europees Kampioenschap nog meer eens hun kunnen getoond. De twee Oost-Vlamingen wisten zich vlot tot in de finale plaatsen. In de halve finale kwamen de jongens uit tegen het Oostenrijkse duo Vosta – Bichler, die momenteel derde staan op de wereldranking bij de senioren. De Oost-Vlamingen hadden dus eigenlijk in de halve finale al een finalekandidaat voor zich. De jongens haalde alles uit de kast en konden de Oostenrijkers verslaan met 92 -91,5. In de finale was het toch nog even spannend tegen het Duitse duo Teichtweier - Holley, maar de twee kroonden zich naar het einde van de finale toe overtuigend tot Europees Kampioen in de reeks Duo junioren mannen.

Goud voor Ian Lodens en Charis Gravensteyn (Ippon Zwijndrecht – Jigo Bazel)

De Belgen waren in het Duo System echt wel toonaangevend, want ook in de reeks beloften Duo Mixed is de Europese titel voor ons land. De West-Vlaamse Ian Lodens en zijn Oost-Vlaamse partner Charis Gravensteyn maakten in hun eerste ronde een klein foutje waardoor het even moeilijk starten was. Toch wisten de twee zich te herpakken en konden ze hun eerste ronde nog met een half puntje meer dan hun Italiaanse tegenstanders nipt winnen. Later in de wedstrijd stegen de punten van het duo aanzienlijk en konden de vlot het goud veroveren met maar liefst 5,5 punten voorsprong op hun tegenstanders in de wedstrijd om het goud. De finale was trouwens volledig Vlaams getint, want ze stonden tegenover het duo Janthe Wauters en Miguel Losa.

Zilver voor nieuw duo Janthe Wauters en Miguel Losa (Saigen vzw – Sint-Niklaas)

Er stond een grote druk op de schouders van dit jonge Oost-Vlaamse duo. Door aanhoudende blessures bij de vorige partner van Janthe Wauters werd er slechts enkele weken terug een nieuwe partner gevonden, nl. Miguel Losa. De twee konden het snel goed met elkaar vinden, maar een blessure aan de enkel van Miguel strooide in de voorbereidingen naar dit EK jammerlijk roet in het eten. Toch zijn de twee niet bij de pakken blijven zitten en hebben ze letterlijk alles uit de kast gehaald op het EK, en mét resultaat in de reeks beloften Duo Mixed. Enkel landgenoten Ian Lodens en Charis Gravensteyn konden hen in de finale van het goud weerhouden.

Zilver voor Bernd Lemmens (Topjitsu Antwerpen)

Afgelopen WK in november strandde de jonge Limburgse grondvechter Bernd Lemmens nog op een onverdiende zevende plaats, maar dit EK heeft hij bewezen dat hij wel degelijk meedraait met de top. Bernd heeft bij het Ne Waza in de reeks junioren tot 62 kilogram een knappe zilveren medaille veroverd. Enkel de Israëliet Hecht Carmel kon hem kloppen. In alle andere kampen was het Bernd die de lakens uitdeelde.

Brons voor nieuwkomer Ismael Chairi (Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy)

In het Ne Waza heeft de Brusselse nieuwkomer Ismael Chairi de enige Belgische bronzen medaille op dit EK gezorgd. In de kleine finale voor brons in de reeks beloften Ne Waza -66kg, kon hij zijn tegenstander slim passeren waardoor uiteindelijk in het voordeel kwam te staan in punten. Een knappe bronzen medaille op zijn eerste grote tornooi.

Twee maal goud en een zevende plaats aan onze Waalse jeugd

Ook onze Waalse collega’s hebben gescoord op het EK jeugd in Zweden. De vice-wereldkampioene Licaï Pourtois haalde maar liefst niets minder dan goud binnen in het Fighting na een vlot parcours bij de dames beloften onder 57 kilogram. In de finale stond de Waalse tegenover haar finaletegenstander van het afgelopen WK en nu was het aan Licaï om op een tactisch wijze het goud te veroveren. Ook haar collega Déborah Masy deed dit bij de dames beloften Fighting over de 70 kilogram. Zij kon zeer overtuigd elke kamp met full ippon afwerken, ondanks een oude blessure aan de voet die terug de kop kwam opsteken. In het Fighting kon de Waals Stephane Soeur door een blessure aan de nek niet verder stoten dan een zevende plaats bij de beloften Fighting tot 60 kilogram. De Waal moest opgeven nadat hij de kamp leidde met een 8-3 voorsprong.

Vijfde plaats voor Stapho Thienpont, Luis Truyen, Mohamed Boulfihim, Zsa-Zsa Truyen, Tom De Weer en Elias Haloui

Medaillekanshebber in het Ne Waza mannen junioren tot 77 kilogram Stapho Thienpond kwam in zijn eerste ronde uit tegen de Rus Omarov Arsen die toch een sterke tegenstander bleek. Stapho verloor de wedstrijd met 7-4. In zijn kleine finale voor brons werd de medaille hem door een onterechte diskwalificatie afgesnoept door de Duitser Paul Lietz. Stapho zette een rechte voetklem aan die door de scheidsrechters als een gedraaide – en daardoor verboden – knieklem beschouwd. Hierdoor kwam hij gelijk uit met landgenoot Luis Truyen die in diezelfde reeks ook de duimen moest leggen in zijn kamp voor het brons tegen de Israëliet Benny Yarden.

In het Fighting bij de junioren mannen hebben de Belgen met Tom De Weer ook naast een bronzen medaille gegrepen in de reek onder 62 kilogram. Tom kwam in de halve finale tegen de Duitse Jacob Backmann uit. Tom domineerde nochtans vaak de kamp en stond zelfs voor op punten, maar naar het einde van de kamp toe maakte een foute tactische beslissing, waardoor de Duitser op punten kon uitlopen en de kamp met full ippon winnen.

Wout Duez kwam in het Fighting mannen junioren onder 77 kilogram niet echt in de wedstrijd op dit EK. In de eerste ronde werd Wout uitgeschakeld door bestraffingen. In zijn herkansing ging het vlotter en stond hij op enkele seconden van het einde voor in punten met een groot aantal ippons meer in zijn voordeel. Wout nam toen jammer een verkeerde beslissing die door de scheidsrechter als passiviteit werd beschouwd, waardoor zijn EK daar eindigde. (mb)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Op de eerset dag van het WK Ju-Jitsu in Gent hebben Bjarne Lardon (Ippon Zwijndrecht, 14j) en Nico Meersman (Saigen Beveren, 16j) bij de -18 Jaar Duo-Mannen goud behaald. Ze kregen het...

SINT-NIKLAAS/BEVEREN. In het weekend van 6 en 7 mei trok Saigen naar het Belgisch Kampioenschap in Komen. Voor de jongste duo's Dieter Van Vossel/Mike De Keersmaeker,  Emily Van Schependom/Robbe...

ZWIJNDRECHT. Op zaterdag 21 mei gaat Ippon Club feest vieren bij het 40-jarig bestaan. Er zal dan een trainingstage zijn van 14 uur tot 15.40 uur en dat in drie delen: judo, ju-jitsu en karate. De...

SINT-NIKLAAS. Komend weekend, 12 en 13 februari, organiseert Ippon Sint-Niklaas vzw het Derde Open Oost-Vlaams kampioenschap Ju-Jitsu inSportcentrum De Mispelaer aan de Gyselstraat 41...

wachten op de startZWIJNDRECHT. In de sporthal vond de Tomonokai stage plaats die door Ju Jitsuclub Ippon werd georganiseerd. Leon  Verbraeken en Etienne Van de Merlen konden achteraf...

ZWIJNDRECHT. Op de Belgische Kampioenschappen Ju-jitsu in de Sporthal aan de Drakenhoflaan in Deurne oogstte Ippon Zwijndrecht weer succes. Op de eerste dan nam één koppel deel bij de...