Onuitgegeven succesnummer op het Wereldkampioenschap van Haasdonk

Image
Organisator Willy De Wael spreekt de gentlemen toe voor de start.
HAASDONK. Op kermis werd voor het eerste een gentlemenkoers georganiseerd door het Hudiko Wielerteam en met de bijzondere steun van Frank Van Riel de zaakvoerder van Giant en de Keurslagerij De Burggrave-Van Moer. Heel wat Haasdonkenaars konden deelnemen in deze categorie die ook door Wielerbond Vlaanderen op de wielermarkt is gebracht. De organisatoren hadden er het 'Wereldkampioenschap van Haasdonk' van gemaakt. En inderdaad, een echte onvervalste regenboogtrui hing klaar voor de winnaar. Er schreven 52 renners in en al wie op een koers fiets reed of had gereden, deed mee. Ze moesten 8 ronden van 5 km rijden.

 

Alle deelnemers werden voor de start voorgesteld en daarna reden ze een verkenningsronde. Het is verdorie heel veeljaren geleden dat er nog zoveel volk op het Verwilghenplein was samen gekomen. Of het succes van een gentlemenkoers. Ook de Beverse burgemeester Marc Van De Vijver, een echte 'Hostonkenaar', had er aan gehouden deze bijzondere strijd bij te wonen.

 

Reeds van in de 1ste ronde hing het deelnemersveld aan flarden. Er waren er die al eens een koersje reden maar er waren er ook die zich speciaal voor de gelegenheid hadden ‘geprepareerd’. Maar zo simpelis het allemaal niet. Ze sneuvelden vrij vroeg. Maar vooraan zaten mannen die de snelheid opvoerden zoals Luc Staes die een eerste premie mee jatte. En daaruit ontstond een vlucht met acht: Luc Staes dus, de ex- WBV renners Kurt Smet, Serge Laureys, Olivier Laureys, Gunther Van Steenlandt en Eric Borghgraef  en Steven Van Bogaert en Yves De Sagher.

 

Image
Dit is 'm: de wereldkampioen van Haasdonk, Steven Van Bogaert
Die kopgroep werd niet meer bedreigd en half koers hadden ze 1min10 voorsprong. Ondertussen waren er ook al een paar mannen tegen de stenen gegaan en Luc Van Steelandt, de patron uit ‘Den Brigand” was bij de slachtoffers met bloed aan de arm en een blauw oog. En hij had nog zoveel werk in zijn zaak!

 

De acht reden gezwind naar het einde met een voorsprong van bijna 2 minuten. We keken al uit hoe die veel-winnaar van weleer Guther van Steelandt uit de verf zou komen in de spurt. Maar het mocht niet zijn, op een paar honderd meter van de streep was hij met Yves De Sagher ten val gekomen. Hij kon dus de spurt wel vergeten en toen hij als 8ste over de aankomstlijn kwam gutste hij met de vuist op het fietsstuur. Kwaad als hij was.

 

Voor de zege haalde Steven Van Bogaert dan maar zeer sterk uit en Serge Laureys drong wel maar het lukte niet. Hij werd 2de en Kurt Smet 3de of de drie mannen voor het podium. Eric Borghgraef werd 4de, Olivier Laureys 5de, Luc Staes 6de, Yves De Sagher 7de opeen kleine 20sec en Gunther van Steelandt dus 8ste. Verder: 9de Gunther Van Vlierberghe 10de was niet te vinden op de WBV-uitslag, 11de Bert Apers, 12de Luc Maes, 13de Willy Maes, 14de Herman Vercauteren 15de Koen Van de Velde.

 

Steven Van Bogaert was dus de eerste Wereldkampioen van Haasdonk. Op een podium kreeg hij de wereldkampioenentrui uit handen van burgemeester Van de Vijver, hij kreeg de palm, een tuil verse bloemen, de gouden medaille, een trofee van de gemeente Beveren en een fles ‘champagne’ in de vorm van schuimwijn. De 2de Serge Laureys en de 3de Kurt Smet mochten een spiksplinternieuwe Giant-koerstrui aantrekken en kregen ook een bloemtuil, een zilveren of bronzen medaille, een aandenken van de gemeente en de fles champagne. Die flessen werden ontkurkt, goed mee geschud en dan… wie niet maakte dat hij weg was stonk tien uren tegen wind nog naar cider.

 

Image
Het erepodium met Serge Laureys (2de), Steven Van Bogaert en Kurt Smet (3de). Links ook burgemeester Marc Van de Vijver en uiterst rechts Frank Van Riel van de fietsen Giant.


Het was een ongelooflijke apotheose. Een kermis om nooit meer te vergeten. (ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

Zo staan dames aan de start: 'Heb ik goei benen vandaag?' vraagt er zich eentje af…HAASDONK. Er stonden net als daags voordien in De Klinge, 80 dames aan de start aan het Haasdonkse...

Gerry Van Gasse, speaker van dienst, in gesprek met de winnaarHAASDONK. Op Den Buiten nabij het kasteel Hof ter Saksen namen 77 juniores de start voor 13 ronden van 7 km. of 91 km. De renners...