Victor De Decker werd Gouden Power Cyclist 2009

Image
Victor De Decker op de Mont Ventoux, waar hij meermaals de conditie ging aanscherpen.
ZWIJNDRECHT. De hulde door het gemeentebestuur van wielertoerist Victor De Decker (60) is een passende ode geworden aan het wielertoerisme dat ook in Zwijndrecht steeds maar meer werd beoefend. Hetzij in een club, hetzij individueel. Een illustratie er van is zeker de jaarlijkse wielertoeristentocht Zwijndrecht Nederland – Zwijndrecht België.

Victor De Decker van WTC Zwijndrecht, werd gehuldigd omdat hij het goud behaalde als Power Cyclist binnen de Vlaamse Wielerbond. Een prestatie waarvoor heel wat inzet en vooral veel fietswerk voor nodig is. Dat is iets waar alleen getrainde fietsers aan kunnen deelnemen. Het gaat hem over het rijden van 2 klassiekers en 5 semi–klassiekers in 5 verschillende Vlaamse provincies plus nog een 7 semi-klassiekers om het even waar. De afstand moet dan 90 km zijn
Power Cyclist is dan ook een toptrofee en goud waard. De Vlaamse Wielerbond heeft dan ook voor meer dan 5000 euro aan prijzen verbonden aan dit criterium.
De VWB, opgericht in 1977, telt momenteel meer dan 40.000 leden en één ervan is Victor De Decker.  Wielertoeristenclub WTC Zwijndrecht is daarbij aangesloten en wie wil van de 21 leden, kan de Power Cyclist rijden. In de club is Victor De Decker al bestuurslid sinds 1991 en houdt zich vooral bezig met klassement voor het clubkampioenschap, het samenstellen van de kalender, vooral dan wat ritten van de Vlaamse Wielrijdersbond betreft. Voor clubkledij moet men eveneens bij hem zijn en hij is immers de materiaalmeester.

Er waren nog wel leden die de Power Cyclist wilden worden. Secretaris Rony Bleyaert stelde echter vast:
-"Om goud te behalen moet men veel punten scoren en dat wil zeggen veel ritten van de VWB rijden vooral klassiekers en semi-klassiekers. Voor velen is dat moeilijk te combineren met ons eigen clubklassement en de meesten die toch aan een aantal ritten deelnemen van de VWB halen niet het vereiste puntenaantal voor goud. Dit benadrukt meteen ook wat Victor heeft moeten presteren. Men mag stellen dat men bijna elke zaterdag en ook veelal op zondag, ritten moet rijden van de VWB. Ook de verplaatsingen naar de vertrekplaatsen om aan die ritten deel te nemen en de soms zware parcours die dienen afgelegd te worden, denk maar aan ritten in de Ardennen, de Voerstreek of de Vlaamse Ardennen, dat houdt sommige mensen ook tegen."

Image
Victor De Decker werd door het gemeentebestuur gehuldigd als Gouden Power Cyclist, hier in gezelschap van Luc Moorthamer die werd gelauwerd als Belgisch Kampioen met zijn hond Embro. Vlnr: Schepen Kris Herremans, Victor De Decker, Luc Moorthamer en burgemeester Willy Minnebo.

Mont Ventoux en Parijs-Roubaix

Victor De Decker ging als wielertoerist in clubverband van start in 1983 om de conditie een beetje op te vijzelen want in periode speelde hij golfbiljart op nationaal niveau. Hij reed van 1983 tot 1985 bij de Boomse Pedaalvrienden , van 1986 tot 1997 bij V.S.Meteoor (Zwijndrecht) en van in1998 tot op heden bij  W.T.C.Zwijndrecht. Daarmee zit er ook een stuk Zwijndrechtse wielergeschiedenis in zijn carrière.

Hij brengt ons immers terug naar het ontstaan van de club in de jaren zeventig. Het waren François Heyndrickx en Etienne Marin die het initiatief namen en op voorstel van Guido Weyns, die bij VS Meteoor volleybal gaf, sloten ze aan bij die club en zo startte de wielertoeristenploeg als VS Meteoor. Hun eerste seizoen was in 1977. De Meteoor Wielertoeristen kenden een prachtige tijd maar in 1998 besloot het bestuur om op eigen benen te staan en ze vormden de vereniging om tot Wielertoeristenclub Zwijndrecht. Met algemene goedkeuring, zo bleek want 38 van de 44 leden gingen akkoord.

Victor bleef het wielertoerisme altijd trouw en gemiddeld rijdt hij 7500 km per jaar. Dat gaat niet zomaar. Er is wel wat basisconditie voor nodig.
"Ieder jaar gaan wij voor 3 of 4 weken naar Zuid-Frankrijk op verlof en mijn fiets gaat mee . Ik beklom o.a 9x de Mont Ventoux met 2x vanuit Bedoin zoals de beroepsrenners gewoonlijk , 6x vanuit Malaucène wat ik even zwaar vind en 1x vanuit Sault de zogenaamde janettenkant"

Image
Victor De Decker op de Mont Ventoux, waar hij meermaals de conditie ging aanscherpen.
Maar in een vroegere periode reed hij ook 7x Parijs-Roubaix . Sinds vorig jaar is er ook de Superklassieker van de V.W.B. een combinatie van de Ronde van Vlaanderen en Parijs- Roubaix met beklimmingen van Koppenberg , Paterberg , Oude Kwaremont , Mont Saint-Aubert en kasseistroken van Carrefour de l'Arbre , Gruson en Hem en aankomst op de piste van Roubaix . Ook in Nederland rijdt hij regelmatig maar voor hem is dat eigenlijk het buitenland niet.
Als training komt het neer op kilometers doen en dat in België op alle soorten parcours. Trainen is voor hem geen probleem omdat hij de klassiekers en semi-klassiekers van de V.W.B. rijdt. En dat zijn toch tochten van 120 tot 140 km.

Maar als het winter is? Wat dan?
-"In de wintermaanden probeer ik 2x per week tochtjes van 50 à 60 kilometer te rijden .Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours , maar alle ritten door elkaar genomen is dit ongeveer 25 km/uur ", weet Victor .
Op de gemeente vierden ze hem voor de titel van Gouden Power Cyclist, maar het was niet de eerste keer dat hij daar mee naar Zwijndrecht kwam. Hij was Gouden Power Cyclist in 1998, 2001, 2005, 2007, 2008 en  2009. Bovendien haalde hij in 1999,2000 en 2006 de Bronzen Power Cyclist binnen.
Eigenlijk heeft wielertoerist De Decker een zwaar seizoen want van maart tot en met september rijdt hij iedere zaterdag en zondag meestal ritten van de V.W.B. aangezien er ook nog een klassement is per provincie dat ze "Laureaatschap "noemen. Dan moet men in de provincie Antwerpen bij de 100 met de meeste punten zijn . Hierin is hij dit jaar 34e geëindigd . In 1998, 2000, 2001, 2005, 2006 en 2007 eveneens laureaat

Een wielrenner heeft steeds parcours waar hij extra graag koerst. Ook voor een wielertoerist is dat wel zo. Victor trekt het liefst naar het Pajottenland en de Ardennen. Eigenlijk, gezien het vele aantal kilometers dat hij fietst, heeft hij niet zoveel af te rekenen met pech. Hij zegt:
-"Tot nu toe geen echte problemen gehad, buiten een lekke band, zelfs niet in de zevenmaal Parijs -Roubaix, maximum reed ik 2x lek per editie . Wel eens een buitenbandje kapot gereden en zonder problemen vervangen door een tube. Voor de ritten van de V.W.B. krijgt ge bij inschrijving trouwens een noodtelefoonnummer mee. Bij onherstelbare pech komt men u ophalen met een wagen."

Dat ploegmaats het niet zo snel tot een goed einde brengen in de Gouden Power Cyclist. Ze beginnen wel goed aan de eerste proeven maar voor de rest zien er dan toch tegen op of ze kunnen in de week niet op de fiets om wat te trainen. En dan wordt het echt moeilijk op de zwaardere parcours. In het verleden hebben toch ook nog ploegmaats  2x goud behaald in de Power Cyclist. Dat waren Kurt Van den Brande, de schoonzoon van Victor, in 2007 en 2008 en Daniel De Schepper in 2004 en 2005. (Rolf Duchamps)