Falco De Wilde, de nieuweling van ' Brugsken

Image
De Sint-Niklazenaar Falco De Wilde die het wielerseizoen start bij de nieuwelingen.
SINT-NIKLAAS. De stad  heeft er dit jaar weer een renner bij om te volgen. Dat is Falco De Wilde uit Brugsken en nu start als nieuweling nadat hij vorig jaar bij de aspiranten al het één en ander leerden van de wielrennerij. Hij wordt daarbij begeleid door oud-renner en sportman in hart en ziel, Willy Van Mele. Falco is aangesloten bij Hoop op Zegen Beveren.

Falco De Wilde wil wielrenner worden. Toen hij vorig jaar bij de aspiranten startte moest hij uiteraard veel leren tegenover tegenstanders die al een paar jaar koersten. Falco kreeg de microbe voor de racefiets van zijn opa die wilde dat hij in deze’ sport stapte. Geen probleem, want de wielersport interesseerde Falco heel erg en hij volgde alles op tv, internet en in de krant.

Zo kwam hij bij zijn buur Willy Van Mele terecht. "Mijn vader kende Willy en hij zei me: als ge begint te koersen heb ik voor u al onmiddellijk een strenge en rechtvaardige trainer." En dat was Willy.
Toen Falco aan de wedstrijden in 2008 begon, bleek het sturen en de fietstechniek wel het moeilijkst. In het wiel rijden begint nu al beter en beter te lukken. Kwestie van de goede techniek eigen te maken. Hij probeert er zoveel mogelijk aan te werken maar hij ondervindt dat ge in een koers aan zoveel dingen tegelijk moet denken, dat ge sommige dingen vergeet.

Bij Ferdi Van den Haute kreeg hij een zekere opleiding en ook op de piste doet hij nu ervaring op. "Dat is wel een heel andere rijtechniek en evenwicht zoeken", zegt de 14-jarige renner. Hij hoopt dat hij met de ervaring van bij de aspiranten nu bij de nieuwelingen verder zal kunnen. Eigenlijk had hij het bij de aspiranten moeilijker verwacht maar alles viel vorig seizoen wel mee, behalve de kleine technische dingen. Maar daarop heeft hij nu getraind.

Na, wat hij tot hiertoe al heeft gereden, durft hij toch stellen dat klimmen hem bijzonder goed ligt. Dat bleek vorig jaar toen de aspiranten een parcours kregen dat bergop ging. Hij probeerde dan altijd mee te zijn om er niet afgereden te worden. En dat lukte. "Ik doe het graag en kan het ook redelijk goed", zo zei hij. Hij zou het ook wel eens willen proberen in de Vlaamse Ardennen maar dat moet begeleider Willy Van Mele regelen want die stelt de schema’s op.

Toen De Wilde in 2008 startte, had hij geen verwachtingen. ’t Was een groot vraagteken. Het viel toch mee maar hoe het nu wordt zal hij evalueren na het rijden van enkele koersen. Het aantal kilometers zal zeker geen probleem vormen. Zijn er dan nog de spurtkwaliteiten van Falco. Dat is nog iets anders want vorig seizoen nam hij helemaal niet deel aan de spurt omdat het voor hem vaak te zwaar was op het einde van de koers. Het is dus nu helemaal nieuw om zich bij de nieuwelingen te gaan mengen in de sprint. Maar die is natuurlijk belangrijk om een mooie plaats in de uitslag te laten optekenen. "Een paar top 10 plaatsen, moet zeker lukken", denkt hij.

Coach Van Mele wacht af want men mag niet vergeten dat Falco begonnen is met een achterstand. Hij begon maar in mei 2008 voor het eerst te fietsen. Willy moest hem eerst leren sturen, schakelen, in de pedalen stappen, in het wiel rijden en uit de wind. Hij had niks techniek, wat normaal was. "Maar als het koersen er in zit, dan wordt het weggewerkt", zei Willy.
Het was dus een handicap dat hij begonnen is bij de 14-jarigen bij gasten die al langer koersten. De eerste koers werd hij gewoon uit de wielen gereden. "Stilletjes aan wordt de achterstand nu weggewerkt. Als hij nog verder wil doen, komen we er wel. Tweekeer per week moet hij nu op de piste van de Blaarmeersen zitten en dat tot half februari. Is het slecht weer dan blijft de piste toch steeds een goed alternatief", aldus Van Mele die verder ook van mening is dat Falco niet voldoende kan trainen omdat hij een goed student is die naar een strenge school gaat: het college.
In januari moest hij tot 18u in de studie blijven en om half zeven stond Willy klaar om naar de wielerbaan te rijden.

Vorig seizoen koerset Falco veel in het Gentse waar er veel lastige parcours waren. Denken we aan Parike waar hij zijn beste prestatie afleverde na elfkeer de Parikeberg te hebben verwerkt. Hij werd 8ste.
Voor Van Mele is het begeleiden van zijn buurjongen een prettige opdracht die hij met hart en ziel doet. Zelf heeft hij nog met veel succes nog een jaar of tien gekoerst. Als late roeping, maar toch nadat een gedreven sporter was in het marathonwemmen. Hij was het die ooit als eerste de Oosterschelde in Wemeldinge overzwom. Een fantastische prestatie was dat.

Nu zit hij dus weer in het wielrennen. Hij doet dat vooral omdat Falco een jongen is die bereid is te luisteren naar goede raad. Nochtans worden nog geen echte schema’s opgesteld omdat Willy vindt dat nieuwelingen er nog veel te jong voor zijn. Geen zware trainingen of trainen op weerstand. Hij legt de nadruk op uithouding. Ze trainen op de beklimmingen van de ‘bovenhoek’ in Tielrode en Elversele. Venijnige klimmetjes, waar jonge renners veel kunnen leren. Willy beaamde het dat klimmen, één van Falco’s sterke punten zal zijn. Het is zijn eerste jaar en als hij regelmatig zijn koers kan uitrijden, dan zal coach Van Mele tevreden zijn. "Het zijn allemaal geen supertalenten In het begin. Dat was Johan Museeuw ook niet de eerste jaren. Het moet groeien. Daarom dus zal ik tevreden zijn dat hij zijn koersen, misschien lastige koersen, zal uitrijden. En stelselmatig elk jaar wat verbeteren want van in ’t begin de boel kapotrijden en dan stagneren, dat wil ik niet." (Rolf Duchamps)