De Wase Wielerclub komt weer samen

Image
De Wase WK reed in erg opvallende oranje kleuren. Hier Filip Van Walle in gezelschap van Peter Raeymaekers, 26 jaar geleden in de Ronde van het Waasland voor juniores.
WAASLAND/KRUIBEKE. Roger Firlefyn, die jaren geleden in Kruibeke een eigen wielerclub opstartte samen met zijn vriend Luc Kosolosky uit Beveren, kan met veel genoegen terug kijken op een fantastische wielerperiode die in 1984 voor hem en Luc eindigde. De opvolgers deden nog wat verder maar zagen het iets te groots als semi-professioneel team en na een paar jaren was het gedaan.

 

Zo’n periode is in het leven van Roger Firlefyn als een belangrijk hoofdstuk achtergebleven. Het riep zoveel herinneringen op dat hij begin dit jaar besloot om al die renners, bestuursleden, sponsors en dikke vrienden nog eens samen te brengen. De 'Reünie van de Wase WK' kwam meteen in beeld. Op zondag 31 augustus vindt de samenkomst plaats in de Watermeulen te Kruibeke.


Het was zeker geen makkie om al die mannen en… vrouwen te kunnen terugvinden. Roger ging aan het werk en hij vond wie hij zocht. "Velen zijn reeds ingeschreven en we kunnen al gewagen van een groot succes. En wie er niet bij is kan gauw nog inschrijven tot 10 augustus", aldus Roger die ondertussen in Sint-Niklaas is gaan wonen, "Wie nog eens een gezellige namiddag wil meemaken en een praatje slaan met de vroegere leden van de Wase zoals een Jan Bogaert, Peter Van Huffel , William Despeels, de Rooms brothers, Filip van Walle of Patrick en Martine Van Hul om er maar enkele te noemen moet maar inschrijven. We hadden niet durven dromen dat we zovele positieve reacties zouden ontvangen."


Image
Luc Kosolosky en Roger Firlefyn bij de clubvoorstelling 1976.
Er werd aan de ex-renners ook gevraagd om foto’s die ze eventueel nog bezitten, mee te brengen.

De reünie loopt van 12 tot 20u en start tussen 12 en 13u met een aperitief, gevolgd door een uitgebreide brunch met koude en warme gerechten. Het kost 45 euro. Voor info kan men zich wenden tot Roger Firlefyn: 03/774.08.61, of 0497/17.96.62.

 

De Wase WK ontstond doordat Wase renners niet meer bij Hoboken WAC mochten aansluiten omdat het een club uit een andere provincie was. Roger Firlefyn was bij die club terecht gekomen nadat hij eerst bij Wielerclub Bordeaux-Parijs die dan samen ging met Hoboken WAC. Roger had in Kruibeke al heel wat koersen georganiseerd voor het Feestcomiteit van Kruibeke. Daarna begon hij ook jonge renners te begeleiden en van het één kwam het ander. Hij was 'gepakt' door de wielermicrobe.

 

Tot dan die absurde beslissing kwam van de BWB waardoor renners enkel in hun eigen provincie mochten aansluiten bij een wielerclub.  Er zat dus niets anders op dan in Oost-Vlaanderen iets op te zetten. Dat was dan de Wase Wielerklub. Trouwens ook Hoop op Zegen Beveren is zo ontstaan want Wase renners waren aangesloten bij Willen Is Kunnen Burcht maar dat was ook provincie Antwerpen en zo moest Staf Pieters een nieuwe club opstarten.

 

Image
Een groepsfoto uit 1982: uiterst rechts Roger Firlefyn en uiterst links Patrick Van Duyse, momenteel organisator van de Beverse Feesten en uitgever van 'Regio Uit'. Patrick koerste toen.
 

 

Tot 1984 bleef Roger aan het roer staan en kende een fijne periode met enkele heel goede renners waarbij Jan Bogaert natuurlijk dé vedette was en het ook tot een succesvol prof bracht. Merkwaardig genoeg maakt Roger Firlefyn heden ten dage nog steeds het regelmatigheidsklassement op voor Hoboken WAC. Zo gezien zit hij natuurlijk toch nog altijd in de wielersport.(Rolf Duchamps)