Historisch: Koninklijke Red Star Waasland-KSK Beveren, nieuwe Wase club in tweede klasse

Image
De onderhandelaars die de fusie tot een goed einde brachten: vlnr Dirk Verelst, Marc Van de Vijver, Melchior Roosens en manager Dirk Poppe.
BEVEREN. Burgemeester Marc Van de Vijver  kreeg dus de fusie waar hij al in februari van dit jaar naartoe wees. Misschien wordt hij nog ‘de burgemeester van de fusies’ want ook het samengaan van Kruibeke met Beveren staat aan zijn bed. Het was met trots dat de Beverse burgemeester donderdagnamiddag tekst en uitleg gaf over de nieuwe club, na wekenlange speculaties met persartikels waarvan het ene al wat meer dan de andere, de waarheid benaderde.

Het is de afgelopen jaren meer dan eens ter sprake gekomen dat er in het Waasland een fusie tussen Wase voetbalclubs mogelijk zou kunnen zijn. Het is al enkele jaren oud dat concreet voorstel om RS Waasland en KSK Beveren om te vormen tot één club en daarvoor en nieuw stadion te bouwen. "De grote vraag die zich daarbij stelde was wie dat nieuwe stadion ging betalen", aldus de burgemeester, "De tijd dat iedere club met privé kapitaal een nieuw stadion kreeg in ruil voor commerciële ruimten is van zeer korte duur geweest. We zien dat het project in Gent, dat het meest concrete is, maar moeizaam van de grond komt.".

De burgemeester haalde er ook de bedoeling bij van de Belgische voetbalbond die heeft besloten om het Belgisch voetballandschap te hertekenen. Er immers de inkrimping van het aantal ploegen in eerste klasse en er zijn ook voorstellen om vanaf volgend jaar om het betalend voetbal te beperken tot 24 clubs. Er kan ook niet naast gekeken worden dat in tweede klasse ploegen moeten werken in financiële moeilijke omstandigheden. Burgemeester Van de Vijver had van dat alles nota genomen en besloot er uit: "Dat zijn allemaal argumenten die in het Waasland in dit kader nog een rol spelen en die ons verplichten om de krachten te bundelen." Een fusie dus. Twee clubs met een sterk verleden dat voor KSK Beveren zelfs terug gaat naar het hoogste niveau in het voetbal. Maar het zou onjuist zijn te negeren dat beide clubs de afgelopen jaren  en ook naar de toekomst toe, niet zouden moeten kampen met een paar fundamentele problemen. En die problemen zijn volgens Marc Van de Vijver voor beide clubs een obstakel om de droom van eerste klasse voetbal te realiseren.

Image
Dirk Verelst moet als voorzitter van KSK Beveren een stap terugzetten.
Het was dus goed de sterkten van beide clubs samen te brengen in een nieuwe club die het wel mogelijk moet maken de stap naar de top van in het Belgisch voetbal opnieuw te zetten.

Hoe moet het nu?

"Om dit te realiseren zullen beide clubs water in de wijn moeten doen", zei Van de Vijver, "En een beetje van hun eigenheid moeten opgeven. Het alternatief is echter dat beide clubs hun ambitie voor topvoetbal moeten opgeven en zich tevreden zullen moeten stellen met voetbal op een veel bescheidener niveau. Ik denk dat geen enkele supporter van beide clubs dat wenst, maar het is harde realiteit."

Maar topvoetbal zou maar voor 24 clubs zijn weggelegd. Voorwaarden om daar bij te horen zijn: financieel gezond zijn, een aanvaardbare schuldenlast hebben en vooral over een voldoende uitgebouwde infrastructuur te beschikken.
Al deze elementen zijn aanwezig in deze nieuwe samenwerking die op 20 mei 2010 officieel werd. De stap nu niet zetten zou volgens burgemeester Van de Vijver getuigen van weinig moed en toekomstvisie. Beide clubs en vooral KSK Beveren trekken zich op aan hun prachtige verleden waar vooral de iets oudere generatie getuige van is geweest. De Beverse burgemeester beloofde: "Met dit nieuw project willen we kans bieden dat ook de jongere generatie deze prachtige voetbalmomenten zou kunnen meemaken. Om dit nieuw project alle kansen te geven, zal de gemeente haar engagement van het verleden ten over staan van KSK, verder doortrekken naar de nieuwe club."

Image
De ondertekening van de overeenkomst door vlnr Dirk Verelst voor KSK Beveren, Marc Van de Vijver voor de gemeente Beveren en Melchior Roosens voor Red Star Waasland.

De nieuwe club is er doordat donderdagnamiddag het samenwerkingsakkoord is getekend door beide besturen en de gemeente Beveren, welke instaat voor de infrastructuur die wordt gebruikt. Het is nu de bedoeling om vanaf volgend voetbalseizoen vanuit ieders sterke elementen in het stadion van Beveren, het Waas voetbalgebeuren op een duurzame manier te verankeren.

De nieuwe ploeg kreeg als officiële naam: Koninklijke Red Star Waasland - KSK Beveren en zal spelen in geel, blauw en rood. De roepnaam voor de ploeg wordt "Waasland-Beveren". Een logo is er nog niet maar er zal wel een wedstrijd voor uitgeschreven worden. De A - en B –ploeg spelen in het Freethielstadion en de jeugdwerking blijft zowel op Puyenbeek als in Beveren. Ook de sociale projecten naar kansarmen en gehandicapten zullen verder gezet worden zoals ze ontwikkeld zijn bij RS Waasland. Het bestuur zal bestaan uit 40 % bestuurders voor beide clubs en 20 % voor de gemeente.

ultiem verzet baatte niet

Woensdagavond  vond in de perszaal van Freethiel nog een belangrijke Buitengewone Algemene vergadering van de VZW plaats. Op het Stadionplein stonden ondertussen ruim 250 supporters om afscheid te nemen van ‘hun’ KSK.

Hoewel de uitslag van de Vergadering eigenlijk reeds op voorhand gekend was en zelfs vooraf in de pers was verschenen, heeft Andre Bolsens alsnog een poging gedaan om KSK Beveren zelfstandig te laten voortbestaan: hij had een voorstel uitgewerkt waarbij KSK Beveren in derde klasse kon verder spelen en lichtte dit met enthousiasme toe aan de overige leden van de VZW.

Image
De zone aan het gemeentehuis was hermetisch afgesloten voor de supporters. Er was geen doorkomen aan.

Image
De pers was massaal aanwezig.

Ingwin Daman, voorzitter van de Supportersvereniging, heeft Andre hierin ondersteund en vulde aan dat ook de Supportersvereniging blijft geloven in een zelfstandig voortbestaan in derde klasse. Ondanks het ultieme voorstel van Andre, werd door de overige leden echter vervolgens het sein gegeven om de fusie te finaliseren: 6 leden van de 8 gaven Dirk Verelst en Tom Rombouts het vereiste mandaat om de nodige papieren te ondertekenen.
De Supportersvereniging wil wel dank sturen naar Andre Bolsens voor zijn ultieme poging en blijvend geloof om KSK Beveren toch nog in leven te houden.

Dat er ook sprake was dat de supporters met een nieuw SK Beveren zouden willen beginnen in 4de provinciale, raakte burgemeester Van de Vijver niet en hij wees naar een gezegde van zijn voorganger François Smet die altijd zei: "Los de problemen op als ze zich stellen!" (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De afvaardiging van bestuur en supporters op het gemeentehuis van BeverenBEVEREN. In de Beverse gemeenteraad heeft raadslid Marijke De Graef (Vlaams Belang) om opheldering gevraagd in verband met de...

BEVEREN. Na een positieve evaluatie van de evavuatieoefening van vorige week krijgt KSK Beveren van de veiligheidscel van de KBVB de toelating om de resterende thuiswedstrijden af te werken met...

BEVEREN.  KSK Beveren heeft van Binnenlandse Zaken een negatief rapport gekregen voor haar hoofdtribune. Het gemeentebestuur van Beveren heeft, in overleg met KSK-Beveren-voorzitter Dirk...

BEVEREN. Dat de uitspraak van Jos Vaessen, de voorzitter van RC Genk, het bestuur van KSK Beveren heeft aangezet tot een reactie is meer dan logisch. Vaessen had in een toespraak tijdens een...

BEVEREN. Op het vlak van de investeringen in de sport, werd de trend ook in 2004 verder gezet. Daar heeft Schepen Marc Van de Vijver op gewezen. Beveren heeft de middelen en moet dus niet...

BEVEREN. Burgemeester Marc Van de Vijver ziet de toekomst van KSK Beveren nog altijd hoopvol tegemoet. Beveren heeft een voetbaltraditie en hij wil daarom proberen iets op te zetten dat Guillou kan...