G-voetbaltornooi enig in zijn soort in het Waasland

Image
Voor het eerst werd ook het penaltytrappen op het programma gezet. Hier een speler van GFC Waasland die er een trap op geeft.
VERREBROEK. Op de voetbalvelden van Eendracht Verrebroek werd voor de 3de keer een G-voetbaltornooi gespeeld in organisatie van vier jonge sporters die destijds als eindwerk op school, voetbal voor gehandicapten meer inhoud wilden geven. In Verebroek werd nu pas duidelijk wat een prachtig initiatief Pepijn Van de Voorde, Jim Mertens, Leander Cole en Fofana Facinet ruim drie jaar geleden namen. Het tornooi is bekend tot ver buiten het Waasland en ’t was jammer dat Gido Gits in laatste instantie moest afhaken. Maar toch namen zes ploegen deel uit drie G-organisaties: GFC Waasland, KV Mechelen en en Kompas Gent.

In totaal namen een 50-tal spelers deel. Elk team had ook een paar begeleiders bij en die zorgden er voor dat het voetbal werd gespeeld in de gedacht van het G-voetbal zoals het is beschreven in de reglementering in het G-voetbalreglement, opgenomen in het voetbalreglement van de K.B.V.B. Speciaal aan dit tornooi is dat de spelers allemaal personen met een verstandelijke handicap zijn. de spelers van GFC Waasland trainen om de 2 weken op het terrein van het biotechnisch instituut Sint-Isidorus te Sint-Niklaas. Pepijn Van de Voorde uit Kieldrecht, is trainer van GFC Waasland en kwam op de idee om het tornooi in Verrebroek te organiseren nadat ze de eerste uitgave in Sinaai hadden gespeeld.

De twee Mechelse ploegen die zich KVM noemden, bleken heel sterk te zijn maar eigenlijk deed een niveauverschil er niet toe, omdat spelvreugde het belangrijkste was. En eigenlijk was het voor toeschouwers wel aangenaam te kijken naar dat voetbal waarbij de spelers, niettegenstaande hun handicap, toch zin hadden in samenspel dat ze helaas niet konden precies uitvoeren.

Image
De middagpauze werd gehouden in de kantine van Eendracht Verrebroek.
Reeds om 11u in de voormiddag begonnen de eerste wedstrijden op drie terreinen. Eén van hen was heel wat kleiner en daar werd met 5 tegen 5 gespeeld. Al de andere matchen brachten 7 spelers per ploeg op het gras. Elke ploeg moest 5 matchen spelen wat toch een totaal van 15 voetbalwedstrijden betekende. Het ging om telkens tweekeer 15 minuten.

Tussenin werd voor het eerst ook een "Penalty Shoot" georganiseerd waarin elke ploeg met alle spelers naar doel kon trappen om te trachten te scoren. KV Mechelen 2 en GFC Waasland 1 waren daarin de beste met 5 omgezette strafschoppen. Dan volgde GFC Waasland 2 met 4. Het was een  bijkomend onderdeel van het tornooi dat in de toekomst zeker moet herhaald worden.

De ploegen uit het Waasland konden moeilijk winnen maar toen ze tegen elkaar kwamen te staan, won GFC Waasland 1 toch met 3-5. Dat was hun enige zege. Maar het bleek duidelijk dat ze het doen voor plezier, samenzijn en voetballen.
As de eindrangschikking van ondergeschikt belang, toch mag vermeld worden dat KV Mechelen 1 en Kompas Gent 1 allebei met 12 punten de beste waren. Rekening houdend met de gescoorde doelpunten, was Mechelen dan toch primus want ze troffen 30 keer raak of 6 gemiddeld per match.

Image
Pepijn Van de Voorde uit Kieldrecht, trainer en organisator van het G-voetbaltornooi.
Pepijn Van de Voorde en zijn organisatieteam leverde een perfecte organisatie af. Er werden ’s middag frietjes gebakken en hotdogs klaar gemaakt. In de gezellige cafetaria van Eendracht was het aangenaam vertoeven. Ambulancier Steven Trappers uit Sint-Niklaas, zorgde voor de EHBO.
Na afloop werden al afspraken gemaakt voor 2011. G-voetbal is in elke gaval een prachtig initiatief dat ook van de overheid zeker veel meer aandacht moet genieten. GFC Waasland is dan ook het gemeentebestuur van Beveren dankbaar dat het mag beschikken over de knappe accommodaties van Eendracht Verrebroek.

Pepijn Van de Voorde zit in zijn 2de jaar ergotherapie en weet dus hoe om te gaan met deze doelgroep. "Wat begon als een eindwerk voor ons middelbaar onderwijs, is nu een passie geworden. Samen met de 3 andere trainers ben ik vastbesloten om training te blijven geven. De ervaring die ik opdoe door met deze mensen om te gaan kan ik rechtstreeks integreren op stages en in taken. Bovendien is het een deugd om te zien hoe deze personen zich kunnen uitleven en ontplooien in hun sport."

De club beperkt zich nu nog tot enkele tornooien maar  is van plan om volgend jaar te fusioneren met Red Star Waasland en zo deel te nemen aan een recreatieve competitie in Oost-Vlaanderen. Pepijn: "Aangezien er op elke training gemiddeld 15 spelers aanwezig zijn en er volgend jaar een competitie georganiseerd wordt, lijkt het ons een goed idee om hieraan deel te nemen. De spelers zijn alvast erg gemotiveerd. Het is ook gemakkelijker om contacten te leggen met andere ploegen en zo het deelnemersveld op ons eigen tornooi nog te vergroten." (Rolf Duchamps)

Image
alle deelnemers bij elkaar

Image
Voor het eerst werd ook het penaltytrappen op het programma gezet. Hier een speler van GFC Waasland die er een trap op geeft.

Image
De spelers van de twee GFC Waaslandploegen samen met hun trainers.

Image
De drie scheidsrechters die elk vijf matchen moesten leiden.

Image
De vier organisatoren die het initiatief blijven vorm geven: vlnr: Fofana Facinet, Pepijn Van de Voorde, Leander Cole en Jim Mertens.

 

 

 

Lees ook:

HAMME. De achtste editie van het Hams Boardingtornooi werd bijgewoond door meer dan 2000 voetballiefhebbers. Op het programma stonden onder andere de Hubo-Gtd Vetscup en de finale van de Grote Prijs...