Vrijdag Witte Lintjes met thema 'Laat geld geen wapen zijn in een relatie'

KRUIBEKE. Op vrijdag 19 november neemt de CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij het voortouw in de Witte Lintjes campagne in Vlaanderen en Brussel. De Witte Lintjes of White Ribbon-campagne is een internationale campagne tegen het geweld op vrouwen. In Kruibeke zullen op vrijdag 19 november van 15 uur tot 17 uur CD&V-mandatarissen en Vrouw & Maatschappij-vrijwilligers Witte Lintjes uitdelen aan de ingang van de Delhaize in de Bazelstraat 209 Kruibeke en de GB in de G. De Cremerstraat 103 Rupelmonde. De voorbijgangers ontvangen ook een flyer met de boodschap 'laat geld geen wapen zijn in een relatie'.

Maria Van Ruyssevelt, voorzitster van Vrouw en Maatschappij Kruibeke, verklaart nader: "Vrouw & Maatschappij wil dit jaar het gebruik van geld als wapen in partnergeweld aankaarten. Een vrouw die  het slachtoffer is van fysiek en psychisch geweld ervaart ook vaak economisch geweld. Toch blijft ze vaak samen met haar gewelddadige partner omwille van financiële redenen.  Zo werden vorig jaar 1.608 gevallen van economisch geweld geregistreerd. Dit is elke daad waarbij men als bewuste machtsstrategie de partner tegen haar wil financieel afhankelijk wil maken: de bankkaart afnemen, de volmacht op de gemeenschappelijke rekening schrappen, belemmeren om naar het werk te gaan, schulden maken in naam van de partner, geen huishoudgeld geven. De financiële situatie wordt ook vaak als wapen gebruikt bij echtscheiding. Eén onderhoudsplichtige op de vijf betaalt nooit alimentatie. Elf procent doet dat maar gedeeltelijk, acht procent af en toe."

Daarom dat Vrouw & Maatschappij via een Wit Lintje en een flyer de voorbijgangers sensibiliseren. Wie een Wit Lintje draagt zegt daarmee eigenlijk geen geweld te plegen, geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen, geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken en iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen. De Witte Lintjesequipe van Kruibeke zal bestaan uit Johan Arnout, Stefanie Claessens, Jean Van Gorp, Pia De Monie, Marc De Mayer en Maria Van Ruyssevelt. (Rolf Duchamps)