Oost-Vlaanderen deelt SportRingen 2016 uit

REGIO. Op vrijdag 24 maart 2017 werd in het ICC in Gent bekend gemaakt wie zich een jaar lang laureaat mag noemen van de Oost-Vlaamse SportRingen.

Laureaat SportRingen 2016

Greg Van Avermaet (wielrennen) laat  Jolien D'hoore (wielrennen) en Thomas Vanderplaetsen (atletiek) achter zich. De 31-jarige Van Avermaet bracht in 2016 zes wedstrijden op zijn palmares. Hij won de Omloop Het Nieuwsblad, pakte een rit en de eindzege in de Tirreno-Adriatico, soleerde naar de zege in de vijfde rit van de Tour de France naar Le Lioran, waarna hij drie dagen de gele trui droeg. Het orgelpunt kwam er op de Olympische Spelen, waar hij goud veroverde. "Een terechte winnaar van de SportRingen 2016. Oost-Vlaanderen mag fier zijn op deze 'Gouden' inwoner", aldus gedeputeerde Hilde Bruggeman, bevoegd voor sport.

Tom Goegebuer (gewichtheffen) win in de categorie Sportverdienste 2016. Tom begon op 12-jarige leeftijd onder leiding van zijn vader met ‘olympisch’ gewichtheffen. Vier jaar later startte hij in World Cup wedstrijden voor volwassenen en behaalde als jonge topsporter goede resultaten. Tom trainde vooral in het buitenland. Hij werd tijdens zijn sportloopbaan meerdere keren bekroond met diverse gouden medailles en Awards. In 2008, 2012 en 2016 nam hij deel aan de Olympische Spelen. Eind 2016 besloot de 41-jarige Tom een punt te zetten achter zijn topsportcarrière. Tom haalt het van Ilse Heylen (judo) en Gaelle Mys (gymnastiek).

Laureaat Oost-Vlaamse SportRingen voor Sportteams 2016

Deze trofee wordt toegekend aan een sportteam dat vorig jaar buitengewone prestaties leverde op internationaal vlak. Het duo Kenny De Ketele en Moreno De Pauw (baanwielrennen) werd knap eerste op de Zesdaagse van Londen, Berlijn en Amsterdam. Kenny De Ketele en Moreno De Pauw kroonden zich op overtuigende wijze tot Belgische ploegkoerskampioenen bij de elite. Tijdens de Gentse Zesdaagse zette Kenny De Ketele zijn teamgenoot Moreno De Pauw perfect op weg. De Waaslander klokte af op 26.90, meteen goed voor een nieuw baanrecord en een indrukwekkend gemiddeld van 66,91 km/u.
De andere genomineerde teams waren het jiu jitsu-duo Ben Cloostermans en Bjarne Lardon en het duo Noémie Lammertyn en Lore VandenBerghe (acrogym).

Laureaat Oost-Vlaamse SportRingen voor G-sporters 2016

In deze categorie werd G-wielrenner Jonas Van De Steene (handbike) aangeduid om zich een jaar lang laureaat te noemen. Deze paralympische atleet laat hiermee Griet Hoet (tandem) en Ciska Vermeulen (paardensport) achter zich. De 30-jarige handbiker uit Zaffelare behaalde vorig jaar brons op de Paralympische Spelen in Rio en goud op de Wereldbeker ploegaflossing in Bilboa. In 2012 werd Jonas, een sterke sportieve jongeman, plots getroffen door een trombose met een blijvende motorische verlamming van de benen. Hij bleef niet bij de pakken zitten en begon al tijdens zijn revalidatieperiode met handbiken. In geen tijd groeide hij uit tot een van de toppers in België. Hij scoorde op korte termijn zo goed dat hij zich in 2016 klasseerde voor de Paralympische Spelen in Rio. In vier jaar tijd behoort handbiker Jonas ondertussen tot de top 10 op wereldniveau.

Beloften

De Oost-Vlaamse SportRingen 2016 voor beloften gaat naar Axelle Klinckaert (gymnastiek). Deze beloftevolle gymnaste uit Dendermonde behaalde vorig jaar de 1ste plaats (grond) op de Gymnix Challenge in Canada. Op deze wedstrijd werd ze ook knap 2de allround en haalde ze een 1ste plaats met het team in het ploegenklassement. Ook op het Olympisch Test Event behaalde Axelle een knap resultaat door brons te pakken. Een knieblessure zorgde er helaas voor dat ze niet mee kon naar de Spelen. Axelle haalt het van Jorg Vanlierde (atletiek) en Nina Sterckx (gewichtheffen). (mb)

 

Lees ook:

Zwijndrecht zoek kandidaten sportlaureaten

ZWIJNDRECHT. Naar aloude traditie zal de gemeente Zwijndrecht eind januari haar sportkampioenen vieren. Kandidaten kunnen individuele sporters of sportclubs zijn. Kandidaten kunnen zich tot maandag...

Sint-Gillis-Waas zoekt sportlaureaten

SINT-GILLIS-WAAS.  Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas is op zoek naar kampioenen of verdienstelijke leden in sportverenigingen. Daarbij denkt de gemeente aan sporters of teams met...