Te weinig topsporters komen uit de topsportscholen

Image
Discuswerper Gino De Keersmaeker al meer dan tien jaar topsporter. (archieffoto)
REGIO. Veel sporters die naar de Topsportschool gaan zijn er niet maar wie het in de sport wil maken kan er wel een opleiding krijgen in de richting van topsport. Maar echt topsporter worden is zeker niet altijd bereikbaar. In het Waasland behoren tot de topsporters de elites Kimberly Buys (Zwemmen), Daisy De Bock (Olympisch schieten), Thomas De Gendt, Kristof Goddaert, Preben Van Hecke (Wielrennen), Gino De Keersmaeker (Discuswerpen), Thomas Smet (Speerwerpen), Hans Van Alphen en Tom Van Hooste (Atletiek), Liesbeth Van Breedam beachvolleybal) en Kjell Verleysen (Triatlon).

Belangrijke topsportscholen zijn er in Gent en Antwerpen. In Gent wordt een opleiding gegeven in atletiek, Basket, gymnastiek, schermen, tennis, voetbal, wielrennen en zwemmen. In Antwerpen wordt in de topsportschool badminton, judo,ski,teakwondo, tennis, voetbal en zwemmen aangeboden.
Volgens Ulla Werbrouck, Vlaams parlementslid LDD, leveren de  Vlaamse topsportscholen onvoldoende topsporters af. Zo zaten er van de 8 Belgische atleten die nu naar de winterspelen gestuurd worden maar één op de banken van een topsportschool. Bij de Olympische Spelen van Peking kwamen slechts 8 van de 94 geselecteerde atleten uit de topsportscholen en behaalde geen enkele een medaille.
Ulla Werbrouck: "Dit schooljaar zijn er 683 leerlingen in een topsportschool ingeschreven, dit is gigantisch veel, zeker als we zien dat er amper Olympische atleten uit voort komen. Dat gaat niet op: er zijn teveel topsportscholen, teveel topsportleerlingen, iedereen verwacht er te veel van, maar de instapcriteria zijn te laag. Daarom is naam van 'topsportschool' voor deze scholen fout gekozen."

In Antwerpen BTB Antwerpen BSGO ’t Kofschip Edegem, Leonardo Lyceum Topsport Mortsel,  Leonardo Lyceum Topsport Wilrijk. De directeur van de Topsportschool -Topsportschoolcoördinator is er ex-scheidsrechter  Frans Van den Wijngaert. En in Gent: BTB Gen

Ulla Werbrouck vindt dar er maar één centrum nodig is waar de beste jeugdige toptalenten bijeen worden gebracht.
"De provinciale spreiding van de topsportscholen heeft geen zin", zegt ze "Wel zin heeft het om een structurele samenwerking op te zetten tussen sportclubs en de andere sportscholen in Vlaanderen, waar ook de andere jongen sportievelingen kunnen groeien in hun sport."
Minister Muyters beweert dat het rendement van de topsportscholen steeds beter wordt. Hij verwijst naar de uitstekende recente resultaten op de European Youth Olympic Festival. Daar behaalde Vlaanderen twaalf medailles, waarvan 8 door leerlingen topsporters.

Maar Ulla Werbrouck reageert daar op: "De minister zwaait met medailles op jeugdkampioenschappen, maar dat is nog geen topsport, die begint pas bij de senioren. Daar blijven de resultaten uit, en die boot blijven we missen. Na twaalf jaar hebben de Vlaamse topsportscholen nog geen enkele echte Olympische medaille opgeleverd. En dat moet de enige bedoeling zijn. Daarom durf ik stellen dat de topsportscholen in hun huidige structuur hebben gefaald."

Minister Muyters heeft al in het  parlement gezegd  dat hij wacht op een rapport van de VUB, dat nog besteld is door vorig minister van Sport Anciaux en pas tegen juli 2010 opgeleverd wordt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Er is in ons land al heel wat te doen geweest rond de topsport want men wil meer medailles halen op de grote evenementen zoals daar zijn de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen. Er is al...

REGIO. Vandaag is de zevende editie van de ‘Week van het Afvalteam’ gestart. Dat is een initiatief van Interafval met de OVAM en Fost Plus dat het werk van afvalophalers in de kijker zet. Dit jaar...