Jimmy Laureys blijft sterkste man van Vlaanderen
Maar liefst twaalf atleten uit België, Nederland, Frankrijk en Zweden streden naar de titel ‘Sterkste man van Vlaanderen’. Twee atleten uit Zuid-Afrika moesten verstek laten gaan. De twaalf die onder ruime belangstelling aantraden in Bazel moesten vijf loodzware proeven afleggen. Proeven die een normale sterveling thuis beter niet nadoet. Bij de eerste proef, de ‘wheel flip’, moesten de deelnemers een band van 380kg binnen de 90 seconden 6 keer flippen, goed voor een afstand van 15 meter. Daarna volgde de ‘powerstairs’ waarbij gewichten van 100, 150 en 200 kg zo snel mogelijk bovenaan een trap moesten worden geplaatst. Bij het onderdeel ‘Apollons axle’ lag een gewicht van 125 kg op reps klaar. Bedoeling was om die zoveel mogelijk met gestrekte armen boven het hoofd te houden. Extra moeilijk was de dikke staaf waarop de gewichten geplaatst worden. Het was onmogelijk om de handen rond te krijgen. Daarna volgde de vierde proef, de ‘Super farmers walk’. Loodzware gewichten van 100, 130 en 155 kg in elke hand moesten 15 meter verplaatst worden. Ook hier gold: zo snel mogelijk. Als laatste proef, de ‘Stones of strenght’ moesten de kandidaten stenen van 125 tot 170 kg op een hoogte van 1,40 meter leggen.
Jimmy Laureys hoopte uiteraard z’n titel te verlengen. Al focust hij zich meer op de nationale titel ‘Sterkste man van België’. Ook hoopt hij zich te kunnen toeleggen op internationale wedstrijden. Voor de wedstrijd gold hij als een goede kanshebber. Maar liefst drie van de vijf proeven behoren tot z’n sterke kanten en angst voor de concurrentie beschouwt hij als een zwakte. Angst was op geen ogenblik te zien bij de Waaslander die vanaf de eerste seconde het talrijk opgekomen publiek op z’n hand had. Hij wist dan ook zeer goed waar hij aan begon. In Slovakije deed hij mee aan de Champions League of a strong man waar hij alle Europese atleten het nakijken gaf. Laureys hoopt de sport nog tien jaar te kunnen beoefenen en daarna les te geven. In deze wedstrijd treedt alvast één leerling van Laureys aan: de 23-jarige Simon De Vogelaere.
Sterkste man: wel of geen topsport?
Wie sport zegt, zegt op één of andere manier ook ‘overheid’. Maar dat lijkt hier anders te liggen. Competities als de sterkste man worden niet als volwaardig besschouwd. "De overheid lijkt alleen maar oog te hebben voor sporten als voetbal, wielrennen en tennis maar verder niets.", zegt Jimmy Laureys. "We hebben subsidies aangevraagd om topsport te organiseren. Het antwoord was dat ‘de sterkste man’ niet echt een sport is. Het is meer een mengelmoes van show en sport. Uiteindelijk hebben we geen subsidie gekregen. Maar bij dopingcontrole valt de overheid over de kleinste details zoals marihuana roken. Zelfs internationale atleten doen het. Vlaamse atleten een boete betalen. Dat kan dan weer wel en subsidiëren niet." Volgens Laureys zou de overheid er goed aan doen om jongeren te stimuleren om ook aan andere sporten te doen dan de traditionele sporten.
Jimmy Laureys blijft de sterkste
Na een bij momenten zeer spannende strijd bleek Jimmy Laureys de strafste alteet in 4 van de 5 proeven. Enkel bij de powerstairs werd hij tweede. "Ik maakte een kleine rekenfout waardoor ik het gewicht van 200kg niet direct op de trede kreeg. Daardoor was ik 90 honderdsten van een seconde te traag om dat onderdeel te winnen.", aldus Laureys, die zich opnieuw de sterkste man van Vlaanderen mag noemen. Zilver was voor Alexander Moonen en brons voor Simon De Vogelaere.
Op 13 september strijdt Jimmy Laureys op de Grote Markt van Sint-Niklaas voor een titelverlenging van sterkste man van België. (mb)