Wase regio stuurt ook zijn reuzen naar Beveren (deel 3)

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te brengen in een folklorestoet.  Bijna 200 reuzen hebben zich ingeschreven. Hieronder leest u deel 3 van de beschrijving reuzen en groepen uit het Waasland met hun volgnummer in de stoet.

 

47. Reus Paul den Eierenboer – Grembergen (Dendermonde)
Molenrock organiseert optredens, quizzen en sportmanifestaties in Grembergen.  Ze bouwden ook een reus Paul den Eierenboer.


49. Lindenlaanschool – Beveren
Het is niet de eerste keer dat deze school participeert aan een stoet.  Ze deden dat de vorige folklorestoeten reeds met veel bravoure.  Nu opteren ze voor een wagen met reus en ‘reuze’-kinderen die hem vergezellen.


51. Die Hamse Wuitens – Hamme
Reus Polydoor, de waterreus kwam op 30 augustus 1931 met zijn drietand in Hamme aan naar aanleiding van de waterfeesten. Zijn kledij is die van een Romeins krijger. Het originele gietijzeren hoofd met de helm weegt zo’n 65 kg en is ontworpen door Karel Aubroek uit Temse, de man die ook het Koning Albert I – monument in Nieuwpoort heeft ontworpen. Het originele hoofd werd later vervangen door een nieuw hoofd uit polyester. De helm steekt vol Hamse symboliek, verwijzend naar de visrijke waters in Hamme, de samenvloeiïng van Schelde en Durme, en de landbouw en nijverheid. Bovenop de helm rust de Vlaamse Gaai, beter bekend als de Hamse Wuiten. In 1968 wordt reus Polydoor de fiere symbolische vader van een vierling, Dolfydoor, Jackydoor, Luckydoor en Willydoor, met aan hun schouder de kleine groene studentenpetjes, symbool van de toenmalige ‘studentenclub Moeder Polydoor’.


53. HKV Vermaak Onder Ons – Hamme
Theo & Tiny zijn 42 jaar geleden (1965) aangekocht door een overleden bestuurslid Theofiel Pfilips in Grembergen.  Theo (naar zijn naam Theofiel) en Tiny (naar zijn echtgenote Clementine).  Ze zijn in 1967 gehuwd tijdens de eerste carnavalsmarkt in de Buntstraat op carnavalmaandag in Hamme.  Deze markt gaat nu nog steeds door.  Op zijn honderdste verjaardag in 2005 was zijn reus ook van de partij.  Hij is uiteindelijk 101 geworden.


Uit hun huwelijk kwam de tweeling Louis-Astrid voort.  Die is gemaakt door bestuurslid Prosper Van Lijsebetten en Gabriël Van Hecke (intussen reeds overleden).  In 1985 zag de tweeling het levenslicht.  Deze dankt zijn naam aan oud-burgemeester Louis Baert en de verdwenen kraaminrichting in Hamme Koningin Astrid.


55. Reinaert de Vos – Sinaai
Een speciale reus die nog maar zelden zijn territorium verliet is zeker Reinaert de Vos. 


56. Reuzengilde Sint-Nicolaas – Sint-Niklaas
Deze reuzengilde is recent opgericht en heeft tot doel de stad te promoten en daarnaast ook de stadsreuzen te onderhouden.  In totaal zijn er zeven reuzen.  Twee van hen, Janneken en Mieke, nemen deel aan de stoet.  Het zijn de oudste reuzen van de stad.  Hun hoofden werden begin vorige eeuw vervaardigd door Hoogeerwaarde Kanunnik August Nobels, een kunstenaar.  De reuzen treden op tijdens verscheidene stadsactiviteiten. 


Janneken is gemaakt naar de goudborduurder ‘Schele van Severen’.  Hij draagt een zwart kostuum met een vest en een strik.  Op het hoofd draagt hij een zwarte hoed, die zijn rode haren verbergen.  In zijn rechterhand draagt hij een houten pijp.  Zijn structuur bestaat hoofdzakelijk uit metaal, het gezicht is van gedreven metaal en gepolychromeerd, de rechterarm is van riet gevlochten.  Het hoofd steunt op een hals gevlochten uit riet.


Mieke draagt een zwarte rok en een hemd uit groene bedrukte stof.  Ze draagt ook een muts vervaardigd uit dezelfde stof.  Over de schouders draagt ze een kanten sjaal die op de borst is dichtgeknoopt.  De structuur van Mieke bestaat uit metaal, en net zoals bij haar echtgenoot rust ook haar hoofd op een rieten hals.


57A. KSA Frassati – Nieuwkerken
Omwille van 50 jaar KSA bouwden ze een reus.  Op 26 april jl. zag hij het levenslicht.  Door een ingebouwd mechanisme in de nek kan de reus zelfs ja-knikken.  Zijn volledige naam is Pier Giorgio Frassati.  Vrijwilligers van het leidingteam bouwden reus Frassati en de kleren zijn gemaakt door An Meerschman.  Frassati is een Italiaans bergbeklimmer en weldoener (vooral voor de jeugd) die is zalig verklaard in 1990.  Hij is de patroonheilige van de KSA.  Hij wordt als een voorbeeld voor de jeugd gezien, omdat hij het niet teveel moeite vond om anderen te helpen en zijn eigen aangeboren rijkdom opzij zette voor liefdadigheid.  Hij werd slechts 24 jaar oud. 


57B. KWB – Nieuwkerken
Twee reuzen hebben ze bij de KWB in Nieuwkerken.  De eerste is ‘Léon de Champetter’ (alias Léon Serrant).  Hij was de laatste ‘echte’ veldwachter van Nieuwkerken.  Hij oefende dit beroep 20 jaar uit.  Hij zette zich in voor het rusthuis, de jongeren van Sint-Carolus-Nieuwkerken en voor de KWB organiseerde hij de jaarlijkse fietsrally.  Volgens gezegden ging men liever bij hem te biechten dan bij de pastoor.  In 1994 zag hij als reus het levenslicht.  In hetzelfde jaar kwam ‘Fie Kapel’ ter wereld.  Mechelina Sophia van Nieulande was uitbaatster van café Amerika in de Zoetwaterstraat.  Het café was een rustplaats voor pelgrims op weg naar Gaverland, maar ook een lusthof waar trappist en wittekes rijkelijk vloeiden.  Fie was de voorlaatste uitbaatster van het café.  Haar dochter Emma stierf op 89-jarige leeftijd, tevens het einde van café Amerika.   


59. KLJ – Beveren
Vendelen en wimpelen zit als het ware in de genen van KLJ.  De jongens en meisjes van deze vereniging haalden vorig jaar reeds een vermelding in het Guinness Book of Records met hun recordpoging om de meeste vendeliers samen te brengen voor een simultaan optreden.  Meer dan 600 deelnemers maakten er een kleurrijk schouwspel van. 


Jan Turpijn – de grootste reus van Europa
(staat ter hoogte van De Kring – Pastoor Steenssensstraat) De bekendste reus van Nieuwpoort is wel Jan Turpijn. Hij is, met zijn lengte van 10,40 meter en zijn gewicht van 750 kg zeker de reus onder de reuzen. Toch is hij draagbaar, al moet men daarbij beroep doen op een 24 man sterke groep. In 1924 werd voor het eerst een reus gebouwd om Jan Turpijn te herdenken, maar deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Alleen de kop uit koper bleef gespaard. Het duurde tot 1962 eer men er in slaagde, dankzij enkele enthousiastelingen hem te doen herleven. Het volgende jaar werd hij dan ook officieel gedoopt.


Jan Turpijn I (1926 - 1940)
Deze reus maakte in 1926 zijn eerste uitstap. Bij het doopsel ontving hij de naam van Jan Turpijn, ter herinnering aan de Nieuwpoortse burgemeester, die tijdens het beleg van Nieuwpoort in 1489 door de Fransen, de Nieuwpoortse vrouwen opriep hun vermoeide mannen bij te staan en mee ten strijde te trekken. De Nieuwpoortse ‘dametjes’ weerden zich zo heldhaftig dat de Fransen afdropen.
Op 12 juni 1927 was Jan Turpijn in de Grote Folkloristische Stoet in Brussel een groot succes. De dagbladen betitelden hem meteen tot ‘Reus der Reuzen’. Jan Turpijn danste er voor de koning! Jan Turpijn belandde in 1935 opnieuw in Brussel, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Hij bleef drie weken aan de ingang van de expo staan. In 1940 viel de reus na een oorlogsbombardement ten prooi aan het vuur. De kop in koper, die op een andere plaats was ondergebracht, bleef gelukkig gespaard.

 

Jan Turpijn II
In het herdenkingsjaar ‘Nieuwpoort 800’ (Nieuwpoort had in 1163 zijn stadskeure bekomen) herrees Jan Turpijn. Hij is vandaag, met zijn 10,85 meter en zijn 740 kg, nog steeds de grootste gedragen reus van Europa. Er zijn inderdaad 24 dragers nodig om met ‘de Jan’ een wandelingetje te maken.  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te...

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te...