Tips4Trips: Kreta: Aristoteles, Ikaros, calamares, tzaziki, en olijven achterna

Kreta is zonder twijfel, het populairste Griekse eiland en een van de bestemmingen waar toeristen graag op vakantie gaan en even graag teruggaan. De afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, de levendige toeristenplaatsen, de culturele rijkdom, de gezellige haventjes; Kreta is een prachtig eiland en een geweldige vakantiebestemming. Met die koffer vol verwachtingen stonden we aan de TUI-balie richting Heraklion. - tekst en foto's: Mario De Wilde

‘t Ja, dan wil je vroeg (8.15 uur) op je bestemming zijn en stel je vast dat er zo vroeg nog geen openbaar vervoer naar onze nationale luchthaven rijdt, gaat of treint. Dat werd dus even puzzelen maar onder het motto ‘het gemak dient de mens’ kwamen we bij Novotel in Diegem uit. Een prima keuze want we checkten de avond tevoren relaxt in met op de ruime kamer een minibar, kluis, bureau, airco en gratis WiFi. Na een vroeg maar verkwikkend ontbijt werden we met een shuttle in vijf minuten file- en stressloos naar de luchthaven gebracht. Ik zeg je: het leven kan poepsimpel wezen, vooral als je een voucher voor een zonnig Grieks eiland in je tas hebt.

info: all.accor.com/hotel/0467/index.en.shtml

Handgestopte aankomst

Met een zacht sprongetje landt de TUI-vogel op de landingsbaan van Heraklion Airport. 90 jaar oud is deze luchthaven en daar kan je niet naast kijken: weinig voorzieningen, chaos en maar enkele kilometers verderop komt er over enkele jaren een nieuwe infrastructuur. Het is gelukkig september en de drukte viel best mee. Bovendien was de vlucht met TUI fly feilloos en binnen de geplande 3.25 uur handgestopt, de crew was bijzonder aimabel en het leven boven de wolken stralend. De troeven van TUI fly: vertrekken naar Heraklion vanuit elke Belgische luchthaven: Brussel, Oostende, Antwerpen en Luik, nieuw voor zomer 2025: opnieuw vertrekken vanuit Oostende naar Chania (West-Kreta). TUI fly wordt gewaardeerd omwille van haar betrouwbaarheid, stiptheid en service. Ja, ondergetekende op rij 14, zetel A noteerde lyrisch ‘fraai deze TUI fly‘ in zijn notitieboekje. 

info: tuifly.be

Kaliméra, Paul

Vanaf de luchthaven is het doorsteken naar de zuidelijke kant van Kreta en tijdens de tocht van zo’n uurtje kijken we vanuit de huurauto onze ogen uit naar de prachtige hoogvlaktes en indrukwekkende kloven, geheimzinnige grotten, oude ruïnes en lieflijke dorpjes. We naderen na een tijdje de zee. Geen massatoerisme aan deze kant van Kreta of all-in resorts, enkel Griekse authenticiteit, kleine marktjes, vissersbootjes en Kretenze blauwwit geschilderde winkeltjes. Tom x 2 loodst ons naar het dorpje Agia Galini waar de Vlaamse componist en pianist Paul Hanne uit Lo-Reninge al op jonge leeftijd landde. Liefde op het eerste gezicht en het zou hem niet meer loslaten. Al van jongs af streefde hij zijn ‘zespuntendroom’ na: zon, warmte, lucht, bergen, archeologie en de Griekse gastvrijheid. Het mondde uit in Mesa Riza, een vakantieparel met ongerept uitzicht op de turkooizen Middellandse Zee en de Paximadia-eilanden even verderop. 

320 dagen zon

Mesa Riza bevindt zich op een bergflank. Blikvanger meteen nadat we de oprit gereden zijn, is het verwarmd mozaïek-zwembad. Hier zullen we ons de volgende vier dagen totaal herbronnen en wegdromen van zee en zon want de plaatselijke Sabine Hagedoren heeft het over 320 zonnedagen per jaar. In ons eigen kikkerlandje doen we daar met veel schietgebedjes of een zonnebank zo’n zes jaar over. Aanwezig: twee appartementen met balkon, een grote tuin grenzend aan een rivier, slaapkamers gericht op het koele(re) noorden, een compleet ingerichte keuken, parking, luxueus salon met TV, een fabuleus landschap én twee gastvrije landgenoten die je vrijblijvend advies geven maar toch weer alle privacy garanderen. De draaimolen van het goede leven is hier wellicht gestart.

info: agiagalini.be 

Vleugels van veren

9 uur ‘s morgens: de zon is al aan een steile klim begonnen. Geen wolkje aan de lucht dus tijd om Agia Galini te gaan ontdekken. Aan de haven staat een tandeloze vrouw verse inktvis te verkopen. Naast haar nog een collega zo sexy als een ingegroeide teennagel maar oh, zo authentiek en aandoenlijk heerlijk. Enkele mussen zorgen als vliegende yogamatten voor een kwetterend tafereel. Iets verderop,     

bij het kleine openluchttheater, doemen de beelden van Ikaros en Daedalus op. Ikaros (Icarus) vloog weg van het eiland Kreta met door zijn vader (Daedalos) gemaakte vleugels van veren en was. Hij vloog te dicht bij de zon, waardoor de was van zijn vleugels toch wel smolt zeker. Zo viel de stakkerd Ikaros in zee. Ik ben nu al kriekezot van Agia Galini, wat mij betreft, zeker bij de 10 leukste vakantieplaatsen van Griekenland. 

De koolschoppen van Theodorus 

Mesa Riza biedt zelf een aantal mooie excursies aan. Een tocht naar de kloof en het bos van Rouvas, voor de avontuurlijke medemens een uitstap naar Kofinas (1231 meter), de hoogste piek van de Asteroussia-keten of de nog hogere Psiloritis, een excursie die elke Kretenzer volgens de overlevering éénmaal in zijn/haar leven dient te doen. Voorts kan je ook de indrukwekkende grotten van Agios Pavlos (Heilige Paulus) of historische kloosters bezoeken. Een excursie op zee met de eigen boot van Paul kan je ook boeken. Doe er je ding mee, altijd een meevaller!  Wij opteren voor een etentje in één van de vele idyllische vistavernes. In een koeltoog kijken in een ijsbak pas gevangen pagrus, makreel, octopus en ansjovis me uitnodigend aan. De breedgeschouderde patron Theodorus met handen als koolschoppen vraagt of hij een eigen suggestie mag serveren. Een half uur later proef ik de meest exquise lokale specialiteiten. Op het einde brengt hij zelf de rekening: 28.60 euro voor twee voor- en hoofdgerechten, drankjes inbegrepen. Sla Theodorus op een Griekse munt en stop ’m laurier achter de oren. Hij is mijn man!   

Hoera, Raki

Onze volgende halte is Matala dat wereldberoemd is door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij de gaten in de rotsen deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van hippies en alles wat graag aan de snuif was. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar 's avonds wordt alles afgesloten. Het aanpalende strand en de wirwar van alternatieve winkeltjes en would-be artiesten blijft ook nog altijd prikkelen. Weinigen weten dat op zo'n 30 minuten afstand (enkel te voet bereikbaar!) een formidabel strand is te vinden, genaamd 'red beach'. Wie hier een namiddag door de straten en langs de pleintjes kuiert, voelt ‘s avonds, met een Raki binnen handbereik, meteen de onderhuidse drang om de sirtaki te gaan dansen. Voor de jongere lezertjes: de sirtaki werd in ons Westerse contreien echt populair door de film Zorba die 60 jaar geleden vertoond werd…. 

Tafelen in El Greco in Brugge

Dan sta je op een regenachtige ochtend weer op Belgische bodem en wil je al die mooie herinneringen nog even koesteren. En dus werd een week later een tafeltje gereserveerd bij El Greco in hartje Brugge. De Griekse gastvrijheid indachtig zorgen de broers Spyros en Michaelis Venetis voor een enthousiaste en hartelijke verwelkoming. Al jarenlang zorgen ze, samen met de hele familie, voor spetterende en onvergetelijke tafelmomenten. We lieten ons de Meze, een rijk gevarieerde schotel met Griekse hapjes, heerlijk smaken, net zoals de scampi’s en een mixed grill met vijf verschillende vleessoorten. Sommige specialiteiten worden al generatie op generatie in El Greco doorgegeven. Voeg daar de stemmige bouzouki-deuntjes daar aan toe en we waanden ons zo terug op een zonovergoten Grieks eiland.

info: el-greco.be

Yamas met Alpha Wines

Dat vakantiegevoel een beetje rekken. Niets leuker dan dat te doen met een glaasje Griekse wijn. Alpha Wines uit Wilrijk werkt nauw samen met Diamantakis Winery. een wijndomein op 24 km van Heraklion. De mediterrane zeebries en de droge ondergrond met veel ijzer en mineralen in de ondergrond, maken dit gebied uitermate geschikt voor de cultivatie van zowel inheemse soorten (Vidiano, Assyrtiko, Liatiko, Malvasia di Candia & Mandilaria) alsook een aantal internationale soorten zoals Chardonnay en Syrah. In totaal hebben ze 9 wijnen in het assortiment die, buiten allemaal bijzonder kwalitatief en lekker, ook nog eens bijzonder betaalbaar zijn. Ze zijn te koop bij Alpha Wines dat een portfolio heeft van Griekse wijnen, olijfolies, honing en sterke dranken vanuit alle Griekse uithoeken: van Drama in Macedonië tot Heraklion, van Paros in de Cycladen tot Ioannina in Epirus en van Nemea op de Peloponnesos tot Zakynthos op de Ionische eilanden. De focus ligt vooral op inheemse druivenrassen die de Griekse wijn hun unieke karakter geven: Assyrtiko, Malagousia, Xinomavro, Agiorgitiko, enz.: een hele wereld om te ontdekken. 

info: alphawines.be/diamantakis-winery

 

Win je arrangement voor drie dagen, Griekse wijn of etentjes.

Wat hebben we deze keer in onze kluis liggen? Een verblijf voor drie nachten (niet in het hoogseizoen en tijdig reserveren) ter waarde van € 380 in Agia Galini (agiagalini.be) in het zuiden van Kreta, pakketten Griekse wijn van Alpha Wines uit Wilrijk en vouchers om met z’n tweetjes te gaan tafelen bij El Greco in Brugge.
Wat moet je daar zoal voor doen? Bezorg ons voor 8 oktober 2024 het antwoord op volgende vier zomerse vragen:
- Naast Heraklion gaat TUI fly volgend jaar opnieuw naar een luchthaven op Kreta vanuit Oostende vliegen. Welke luchthaven is dat? 
- Wie is de gastheer van de appartementen Mesa Riza? 
- In welke Brusselse gemeente bevindt Novotel Airport hotel zich? 
- Hoeveel korting geeft El Greco op haar meeneemgerechten?
- Op welke hoogte bevindt zich het wijndomein Diamantakis waarvan Alpha Wines de wijnen invoert?

Mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als titel ‘Kaliméra Kreta’ en dat voor donderdag 8 oktober 2024.
Opgelet: één antwoord per gezin en wel graag de volledige naam en adres erbij. Deelnames van één gezin of persoon met verschillende antwoorden worden er door onze zoekrobot onherroepelijk uitgehaald.

Winnaars Lier-wedstrijd: Christa Janssens in Lier, Janny Courtois uit Sint-Truiden, Ine Corne uit  Wevelgem, Katelijne Meulebrouck uit Tielt, Ruth De Keyser uit Middelkerke, Laurent De Spieghelaere uit Merksem, Toon Vermeylen uit Eeklo, Carla Van Geeteruyen uit Zwijndrecht, Nathalie Vermeersch uit Kortrijk, Sylvia Vanderbiest uit Ledeberg, Stephen Lammertyn uit Knokke-Heist, Kevin Rotsaert uit Boom en Frederic Van de Sompele uit Bonheiden. 

 

 

Lees ook:

Gooi Barcelona en Cairo, een onbegrijpelijk berberstaaltje en een handvol tapijtjes, olielampen en gekleurde sandalen in een pan, even roeren en hopla, daar heb je een van ’s werelds romantische...

Nee, met de discipline ‘Olympisch skiën’ gaat het niet zo goed met ondergetekende. Maar je kan niet elke keer de lezers gek maken met Bounty-verhalen over exotische stranden, musea in Parijs en...

Dit weekend gaan we op bezoek bij de stroppen, Jacob van Artevelde, de neuzekes, het Gravensteen en de Buffalo’s. Voor de hardleerse lezers: Gent dus! Hoofdstad van Oost-Vlaanderen, want dat horen...

Eenmaal begin december er aankomt, verandert ondergetekende elke jaar in een aaibaar Charles Dickens-poppetje. ‘Hij Die Altijd Nuchter Is’ ontdooit in die periode tot een kerncentrale van romantiek...

Winter…. Dan denkt een mens niet meteen aan Oostende. De Koningin der Badsteden doet je sneller aan handdoekje leggen, zonnefactor 7, zwoele nachten en terrasjes denken. Het is al jaren een...

Deze keer wordt het een uurtje rijden en toch bezoeken we in één dag maar liefst 28 Europese landen. Dat kan enkel en alleen in Mini-Europe, vlakbij het Brussels Atomium die je trouwens ook in het...