Juwelen en mooie vrouwen in Emozione 2

BAZEL. Op zondag 5 december kan men in het Kasteel Wissekerke een merkwaardige maar wel schitterende tentoonstelling bezoeken van twee dames die een stap in de wereld van de kunst hebben gezet. Rita Rothier uit Bazel ontwerpt juwelen en Betsy Neckers uit Sint-Niklaas maakt schilderijen die overwegend uit ‘mooie vrouwen’ bestaan. Ze hebben hun  tentoonstelling Emozione 2 genoemd om de eenvoudige reden dat ze allebei ‘emotionele mensen’ zijn.  Als een derde speler doet ook Paul De Wachter mee en zet er in het kasteel ook enkele beelden neer.

Voor Rita Rothier is het de tweede keer dat ze naar het Kasteel Wissekerke trekt want vorig stelde ze er tentoon in februari in de Spiegelzaal ook voor 5 december wilde ze die reserveren maar die zaal wordt niet meer verhuurd en zo wordt het groot salon de tentoonstellingsruimte. Rita werkte ook mee aan KWAK (week van de amateurkunsten) en toonde toen wat juweelkunst eigenlijk is.
In mei stelde zeook tentoon in het Kasteel Cortewalle in Beveren en dat was mogelijk dank zij de Piet Stautkring. "’t Is daar dat ik een heel lieve kunstenares heb leren kennen met Betsy Neckers.  Ze schildert heel mooi en ze vroeg aan mij om eens samen tentoon te stellen. Ik had op dat ogenblik reeds het Kasteel Wissekerke gereserveerd. Dus ik nodigde haar uit om ook daar te komen exposeren. Ze was  daar erg blij mee. Ze had wel al veel aan groepstentoonstellingen deelgenomen maar nog nooit solo. Ik heb er nu ook een goede vriendin aan over gehouden."

Betsy maakte ook een originele foto als uitnodiging tot de expositie. Een beeld van het kasteel in de sneeuw. Paul De Wachter plaatste de vorige tentoonstelling ook beelden wat de tentoonstelling nog meer aantrekkelijk maak.
Rita daarover: "Paul mag dat van mij omdat hij ook al heel veel voor mij heeft gedaan en wegwijs heeft gemaakt in de kunstwereld. Ja ik ben heel dankbaar dat ik zoveel steun krijg . Ik ben door omstandigheden moeten stoppen met werken ik heb 27 jaar in de verpleging gewerkt in Antwerpen op heelkunde, altijd op de zelfde dienst. Ik vond het heel erg dat ik het niet meer kon doen en eigenlijk mis ik het nog heel erg."

Rita is dan begonnen met een workshop te volgen met computerlessen en uiteindelijk besloot ze om voor  een lange opleiding  juwelier -goudsmid te gaan volgen. Vier jaar lang. "Voor mij was het een openbaring dat ik juwelen kon gaan maken waar zoveel emotie bij komt kijken en de creativiteit die je daar in kan steken", aldus de kunstenares.
Ze bleef er echt voor gaan en een jaar of drie geleden groeide een idee voor een huiswinkeltje. Wie wenst kan daar nu een kijkje komen nemen naar haar werk. De opening vorig jaar was een gevolg van deelname aan de Week van de Amateurkunsten in Rupelmonde in het rusthuis Mercator. Daar had ze een kamertje ingericht waar ze dan weer het thema ‘bloemschikken’ uitwerkte. Ook daarin volgde ze lessen in het Land -en Tuinbouwinstituut te Merksem. Ze deed o.a. ook tien jaar lang bloemschikken in het arboretum van Kalmthout.

In de KWAK in Rupelmonde had Rita met verwondering vastgesteld dat een tentoongesteld juweeltje met Chinees knoopwerk, direct verkocht was en dat op een stand die ze had rond bloemschikken. Ze bleef deelnemen aan KWAK maar dan bij haar thuis en kreeg daar ook goede respons op.
"Toen heb ik besloten om bedrijfsbeheer te gaan volgen en heb ik samen met mijn man Arthur Maes, een btw-nummer aangevraagd. We hebben dan de naam ‘M.art’ gekozen voor de kunst naar de naam van mijn man. Vorig jaar opende ik officieel op 29 november 2009. Het is  heel leuk en nu krijg ik klantjes die hier altijd buiten gaan met veel emotie en blijheid. Ik zelf heb eveneens een blij gevoel omdat ik zo sociaal contact leg."

Ondertussen trek Rita Rothier ook naar het buitenland om er beurzen te gaan bezoeken zoals deze in Basel in Zwitserland en in Parijs. Daar doet ze dan ideeën op maar kan er ook de laatste nieuwe gereedschappen bekijken en zien hoe het werkt. In Basel bijvoorbeeld leerde ze het computertekenen kennen met het gevolg dat ze daar nu ook les in volgt.
Rita werkt met liefde aan haar ontwerpen. "Ik maak alles graag, maar misschien toch liefst juwelen met parels want parels brengen  geluk. Ik ontwerp nu ook veel juwelen met oud goud omdat het nieuw goud heel hoog staat en vele mensen hebben soms juwelen die nooit meer gedragen worden en ik geef een nieuwe uitstraling aan de oude juwelen. Maar ik probeer voor ieder zijn budget iets te maken en toch uniek."
Ze werkt verder ook met natuurstenen, edelstenen en half edelstenen zilver en goud.

Haar vriendin Betsy Neckers zet zich ook heel erg in voor de kunst. Nu loopt er in Sint-Niklaas ook ‘kunst voor het raam’ wat zij allemaal organiseerde om de kunstenaars ook eens in het daglicht te stellen. Zij heeft ook al een paar prijzen gewonnen met haar werken en is heel gedreven voor de kunst. "Haar man André de Haeck is nu een filmpje aan het maken over onze werken en dat kunnen we dan op 5 december op onze tentoonstelling laten zien. Ik hoop dat de tentoonstelling een succes wordt. Ik wil ook meegeven dat er ’s namiddags live pianomuziek zal zijn", zo besloot Rita Rothier. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Van Steendorp tot Vrasene stonden ooit meer dan 200 betonnen bunkers als een lange sliert in het landschap. De linie bleef vooral tussen de spoorlijn Gent-Antwerpen en tussen...

KEMZEKE. Vrijdag is het Parochiehuis in Kemzeke de Anne Frank-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling, een initiatief van Curieus-Stekene en gerealiseerd door de Anne Frank Stichting, schetst...

ZWIJNDRECHT. In de benedenzaal van JC Den Trechter werd door de ornithologische vereniging 'De Nachtegaal vzw', de jaarlijkse vogeltentoonstelling gehouden. Voor het eerst in vele jaren vond ze niet...

Dit weekend krijgt Bazel er M.art, een winkel met eigen ontworpen sieraden, bij.BAZEL. Zaterdag 28 november opent aan de Parklaan 38 te Bazel M.art, een sieradenwinkel van Arthur Maes en Rita...

kunstenares Berlinde Dieleman bij haar kunstwerkenWAASMUNSTER. In kasteel Blauwendael te Waasmunster is vanmiddag de tentoonstelling ‘T/T’  geopend. ‘T/T’ staat voor...

Het boek 'Kleur, Klank en Kracht' over het werk van Lieve Janssen is op de tentoonstelling verkrijgbaar. WAASMUNSTER. In kasteel Blauwendael te Waasmunster is vanmiddag de tentoonstelling...