Opentuin bij Jo Van Damme met vooral streekeigen planten

Image
Beeldende kunst van Paul De Wachter bij de natuur met zicht op de weiden aan de Barbierbeekvallei.
BAZEL. Jo Van Damme stelde tijdens het Pinksterweekend zijn tuin in de Kerkstraat 143 open voor het grote publiek. Een vijftal jaren geleden vatte hij de idee op om zijn bijna 2000 m² grote tuin aan te leggen met vooral streekeigen beplantingen. Gemengde wilde hagen en borders, en een mengeling van aangelegde planten en struiken met deze die er zomaar natuurlijk  hun schoonheid brachten. Wat deze rustig gelegen tuin zo bijzonder maakt is het zicht op de Wase akkers van de Barbiervallei.

Maar het is er ook aangenaam vertoeven in een van de vele zithoekjes die Jo er uitbouwde op een creatieve manier. Natuurlijke vijver met loopbrugen een boomgaard met diverse fruitsoorten en bessen. En als men de sfeer ten top wildrijven bij avond dan  kan plaats worden genomen aan een kampvuurhoek. Aan het tuinhuis bevindt zich een kruidenhoekje. Vlindertuin, boomhut en trampoline voor de kleinsten zijn schitterend verwerkt in deze prachtige tuin.
De opentuin werd nog meer prachtig gemaakt door de kunstwerken van de onvolprezen Paul De Wachter uit Burcht. Deze beeldende  kunstenaar plaatste oordeelkundig een twintigtal werken.

"Ik heb een selectie gedaan van mijn werken die in deze tuin tenvolle tot hun recht komen. Het zijn
vooral grote werken." En dat konden we vaststellen zoals een bloemenveld gemaakt met ijzerstaven dit ongeveer 3 meter op 3 meter groot. Ook een vogel gemaakt van afvalijzer ongeveer 2 meter hoog en 3 meter lang. Daarbij nog enkele kleine werken in blauwe steen, albast, beton en hout. Grandioos werk waarin Paul zijn onmetelijke creativiteit toont.

Het is al de tweede keer dat Paul De wachter in de tuin van Jo Van Damme tentoonstelt. Ook vorig jaar hield hij daar een solotentoonstelling. Paul is ook aan het werk met workshops. Zelfs voor de kinderen vanaf 6 jaar. In de tuin van Jo Van Damme had hij materiaal bij om wie zin had, aan het werk te zetten. In Frankrijk kent hij daar succes mee. Nu wil hij het ook in eigenland aanbieden. De kinderen kunnen ook bij hem thuis  komen, met een groep van minstens vijf. Ook op locatie doet hij het om zo de jeugd aan te zetten zich creatief te uiten.

De tuin van Jo Van Damme is ook nog te bezoeken op Pinkstermaandag van 10 tot 18 uur. (Rolf Duchamps)

Image
De Open Tuindagen bij Jo Van Damme illustreerden hoe natuur samen kan gaan met beeldende kunst. Paul De Wachter plaatste zijn ‘rups’ tussen de kleur en de fleur van de tuin.

Image
Jo Van Damme (rechts ) van de Opentuin en Kunstenaar Paul De Wachter (links) geven info aan een groep dames die een bezoek brengen aan deze fijne tuin in de Bazelse Kerkstraat.

 

Lees ook:

REGIO. Komend weekend, 23 en 24 juni, vindt de 26ste editie plaats van de Open tuinen van Landelijk Gilden. Verspreid over Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen zijn 189 tuinen te bezoeken.