Cultuur onder de schoorsteen van Scheerders

Image
Marcella Piessens die haar monoloog 'In 't Gelaag bij Fien Verbeke' brengt.
SINT-NIKLAAS. Begin mei zorgde een groep bevlogen bewoners van de Westerbuurt, verenigd in de vzw 'Westerbuurt Herleeft', reeds voor een primeur. Met ‘Herleving’ reanimeerden ze het laatste volkscafé van de wijk. Ze maakten er met de steun van Vlaams minister Anciaux prompt een buurthuis van in eigen beheer. Het eerste in Sint-Niklaas en omstreken in zijn soort. Maar de vzw ging door met de Westerbuurt te doen heropleven en zo kon het reeds een programma voor het najaar presenteren.

 

In dat programma zit muziek, cabaret, theater en film. De vier barkrukken zetten ze aan de kant en stoelen en zetels worden de VIP-tribune. De artiest zit net niet op de schoot van het publiek. Toegegeven, de cultuurtempel van de vzw 'Westerbuurt Herleeft' is eerder aan de bescheiden kant. Maar dat is daar precies de charme die er van uitstraalt.

 

Op zaterdag 18 oktober begint het. Het is Marcella Piessens, die dan om 19u30 naar Herleving komt met haar monoloog 'In ‘t Gelaag bij Fien Verbeke'. Sedert 1935 is Fien uitbaatster van een volkscafé, gelegen aan de ingang van ‘t steengelaag en op 50 meter van de Westerstatie, vlakbij de plaats waar nu ‘Herleving’ staat. Na 25 jaar, ‘t is nu 1960, sluit Fien het café. Aan verhalen en anekdotes, maar vooral aan levenswijsheid, geen gebrek. Fien vertelt over de gewone mensen voor wie een pint drinken na een lange werkdag en eens praten, zoveel deugd kan doen.

Over de moppen van de tooghangers en over de vriendschap van de bovenste plank. Maar vooral over zichzelf… met een terugblik in het verleden en een knipoog naar de toekomst.
 
Kaarten voor deze theatermonoloog onder de schoorstenen van Scheerders kosten 2 euro. Wie zeker wil zijn van een plaats, reserveert best op voorhand, het aantal zitjes is immers beperkt. Na Marcella Piessens krijgt Herleving ook de jongens van Nomad Swing (jazz) en Klaas Poppe (kleinkunst) over de vloer.
Tickets kunnen besteld worden  bij Thomas Blommaert (0485/55.49.53). (rolf duchamps)