"Gemeentebestuur moedigt graffiti aan"

Image
De voetgangerstunnel waarvan de gemeente de wanden wil laten bespuiten door graffiti-kunstenaars.
BEVEREN. Vlaams Belang heeft in de gemeenteraadszitting laten blijken het niet zo voor graffiti te hebben. Dat bleek op de commentaar die er werd gegeven naar aanleiding van het renoveren van het voetgangerstunneltje onder de spoorweg in de Stationsstraat.

 Een studiebureau uit Sint-Niklaas heeft een ontwerp gemaakt waarin is opgenomen het verwijderen van de bestaande wandtegels, traptegels, klinkers en handgrepen. In de plaats daarvan wal een wandbepleistering komen in cementmortel, nieuwe vloeren, nieuwe plinten, leggen van betonklinkers, trappen in anti-sliptegels, inox handgrepen, nieuwe verlichtingsarmaturen die bestand zijn tegen vandalisme. En dan komt het: alvorens de antigraffitibehandelng aan te brengen wil het gemeentebestuur de wanden mooi laten beschilderen door graffitikunstenaars. Met het initiatief voor ogen van de graffiti-kunst die in Zwijndrecht werd aangebracht op de muren van het Jeugdcentrum Den Trechter,is dat een goed idee.

 Maar Beveren is Zwijndrecht niet en de Vlaams Belangfractie meent dat het echter verkeerd is om een graffitiwedstrijd en de plaatsing van een zogenaamd graffitikunstwerk te voorzien. "In heel wat gemeenten en steden wordt men geconfronteerd met graffiti, met vandalisme dus waarbij men snel een opschrift of tekening met spuitbusverf op de muur achterlaat. Graffiti als kunstvorm is hierop gebaseerd." zegt Bruno Stevenheydens.

 Voor Vlaams Belang telt ook dat de bestrijding van graffiti jaarlijks voor heel wat steden en gemeenten handenvol geld kost. "Men kan discussiëren over de mooiheid of lelijkheid van bepaalde graffiti opschriften of spuitwerken, het blijft illegaal en het beschadigen van iemands anders eigendom.  Het gemeentebestuur van Beveren heeft beslist om bij de renovatie van de voet- en fietstunnel aan het spoorstation een zogenaamd graffitikunstwerk te voorzien. Dat het gemeentebestuur dit gaat aanmoedigen is een slecht signaal!! Als er gesubsidieerde graffiti wordt aangebracht in de voetgangerstunnel zal dat andere jongeren mogelijks aanmoedigen om zich hierin ook te bekwamen.", aldus Stevenheydens.

 Het college besliste dus in eerste instantie om een graffitiwedstrijd uit te schrijven. Uiteindelijk werd beslist om door leerlingen van de academie een zogenaamd graffitikunstwerk te maken. Dit om te vermijden dat er andere graffiti zou geplaatst worden. "We twijfelen er niet aan dat er talent zit op onze academie, maar het initiatief getuigt van een uiterst naïeve houding! Er zijn in andere gemeenten en steden reeds voldoende voorbeelden dat zogenaamde legale graffitikunstwerken juist zorgen voor nog meer graffiti op gemeentelijke en private eigendommen. Toekomstige zogenaamde graffitikunstenaars willen het beter doen dan hun voorgangers en zoeken dan naar andere plaatsen om hun kunsten illegaal aan te brengen.", argumenteert Vlaams Belang. In Zwijndrecht moet dat nog worden afgewacht of dat ook zo is.

Image
De graffiti die is geplaatst in het Jeugdcentrum Den Trechter te Zwijndrecht. Het Beverse gemeentebestuur wil een soortgelijk project in de voetgangerstunnel onder het spoor te Beveren. Vlaams Belang stribbelt tegen.
Burgemeester Van de Vijver is de graffiti zeer genegen. Op de gemeenteraad maakte hij duidelijk dat hij de graffitimuur in de onmiddellijke omgeving van het gemeentehuis mooi vond. Het Vlaams Belang geeft echter de voorkeur aan een ongeschonden mooie pure bakstenen of witgekalkte muur. "Kunst in het straatbeeld mag er best zijn. Maar kies dan voor doordachte beslissingen i.p.v. toe te geven aan de graffitidrang van sommigen.", aldus Stevenheydens die geen onderscheid maakt tussen vandalisme en echte graffiti-kunst. Het inderdaad afschuwelijk wat in Vlaanderen langs de weg te zien is aan graffiti. Stevenheydens klaagt dat ook terecht aan maar dat hij daar woord ‘kunst’ bij haalt is niet passend. "Het bespuiten van bruggen, elektriciteitsposten, postbussen, gebouwen, monumenten e.a. wordt nooit gevraagd. Maakt het maar mee dat je eigendom wordt "bespoten" ‘  We moeten maar via de expresweg van Beveren naar Antwerpen te rijden om aan de spoorwegbrug  zogenaamde ‘graffiti" kunst te zien. En het argument dat enkel lelijke gebouwen worden geviseerd is flauwe kul. Bekijk ook in Beveren maar eens mooie witte muren of monumenten die door graffiti beschadigd werden. Feitelijk is het zo dat een eigendom niet meer veilig is tegen spuitbusschilders die hun kunst wensen te tonen.", zegt Stevenheydens.

Vlaams Belang wees er ook op dat het verwijderen van graffiti voor heel wat overlast en financiële kosten zorgt, zowel voor de overheid als particulieren. De provincie Oost-Vlaanderen voorziet zelfs provinciale steun aan gemeenten met minder dan 30000 inwoners, om overtreders en graffitiaanbrengers te verbaliseren. "De ene overheid geeft het signaal dat graffiti niet kan, Beveren geeft de indruk dat graffiti niet zo erg is en organiseert een wedstrijd en plaatst een zogenaamd graffitikunstwerk.", besluit Stevenheydens. De gemeente Zwijndrecht koos toch ook voor het laatste al was dat niet via een wedstrijd.(rolf duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Zondagochtend werd de vernieuwde voetgangerstunnel officieel geopend. De vernieuwde tunnel is al een poosje open maar nu zijn de lang verwachte kunstwerken van de leerlingen van de...

Deze muren worden uiterlijk eind dit jaar versierd met muurschilderingen. BEVEREN. Het gemeentebestuur wil de voetgangers- en fietsertunnel aan het station van Beveren renoveren. De gemeente...

BEVEREN. De meeste gemeentebesturen hebben een heilige schrik voor graffitispuiters, maar in Beveren gaan ze op een creatieve manier om met het probleem. In de voetgangers- en fietserstunnel onder...

BEVEREN. De toestand in de voetgangers- en fietsertunnel onder het spoor aan het Beverse station is alles behalve fraai. In deze tunnel, die de verbinding is tussen de Stationsstraat en de...