Zomerzoektocht heeft toekomst

Image
Mevrouw Monique Deckers - Van Looy won de zomerzoektocht 2008
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De Zomerzoektocht die in de gemeente werd georganiseerd van 1 juli tot en met zondag 31 augustus kreeg in de bibliotheek als afsluiter een proclamatie en prijsuitdeling aan de 30 laureaten. Dat gebeurde door cultuurschepen André Van de Vijver.

Het initiatief ging oorspronkelijk uit van de gepensioneerden vereniging Rust Roest die met succes al in 2007 de zomerzoektocht had georganiseerd. Voorzitter René Bolsens schetste de groei van het initiatief naar een veel grootser gebeuren voor 2008. Niet minder dan 600 brochures werden afgehaald om de zoektocht te doen.

De idee bij Rust Roest, een vereniging die zelf al uit 140 leden bestaat, was om iedereen te laten deelnemen. Dat werd op de Cultuurdienst enthousiast onthaald en vorig jaar werd het een geslaagde eerste uitgave. Dit jaar moest het nog beter worden en daarvoor boden zich ook de milieuraad en Natuurpunt WAL aan om mee te wreken. En ook het gemeentebestuur sprong op de wagen en de zomerzoektocht, gestart vanuit Rust Roest, werd een grootse organisatie.

 

Image
Serafien Heyrman van Rust Roest die als ervaren fotograaf, zorgde voor de passende foto’s bij de zoektocht.
Kris Peeters van Natuurpunt  breidde de zoektocht uit met een aantal vragen over de natuur waarvan in de gemeente wel heel wat te zien is. En zo kon de voorbije zomer de mogelijkheid gegeven het eigen schoon van Zwijndrecht-Burcht te ontdekken.

 

Maar door de nieuwe inbreng van de milieuraad én Natuurpunt werd de zoektocht, aanvankelijk op 14 km uitgetekend, ook langer. Walther Verhulst van Rust Roest ging hem nauwkeurig fietsen, met de kilometerteller aan. Hij kwam op meer dan 21 km. Behoorlijk lang dus voor ongeoefende wandelaars maar de organisatoren gaven ook aan dat niets belet de zomerzoektocht in stukjes te doen of zelfs met de fiets.

 

Er moesten 29 vragen worden beantwoord en daarbij waren ook tal van foto’s verwerkt. Deze werd door Serafien Heyrman, reeds tientallen jaren actief in de fotografie en ook lid van Rust Roest, op het parcours genomen. De samenstelling van de vragenbrochure, door Kris Peeters en René Bolsens, was bijzonder boeiend en vooral leuk om de antwoorden soms op een snuggere manier te vinden. De vragen hoorden bijvoorbeeld bij de kerk, woningen in de Neerstraat, Polderstraat maar ook bij Alfred Ost, de sporthal en haar zonnepanelen, het Station, het Neuzenbergbos, heel wat gebouwen in Burcht-centrum, het AZart –alfabet van Guy Rombouts aan de Seefhoek. De tocht ging ook langs Terlocht en naar de Schaarbeekstraat van waaruit de windturbines van Kruibeke te zien waren. Een speciale schiftingsvraag daarbij ging over hoeveel kWh de drie windmolen zouden produceren in de periode van de zoektocht. Dat werd uiteindelijk 986.719 kWh.

 

René Bolsens vond het alleen maar jammer dat er zoveel slecht weer was en vandaar dat veel deelnemers de zomerzoektocht slechts voor een deel deden. Dat resulteerde dan ook dat er maar 91 oplossingen werd binnen gebracht. Voor 1/3 van hen zat er dus een prijs in. "Maar het was ook maar de bedoeling een aangename ontspanning te kunnen aanbieden en te zien wat moois er in de gemeente aanwezig is", aldus voorzitter René Bolsens.

 

Image
De eerste drie oudste deelnemers die een speciale prijs kregen van voorzitter René Bolsens van seniorenvereniging Rust Roest.vlnr: Agnes Moorthamer, Egied Winkelmns en Magdalena Van Roy

 

Omdat het aanvankelijk van zijn Rust Roest uitging, wilde hij toch bijzondere prijzen geven de eerste drie ‘oudste’deelnemers van de zoektocht. Ze kregen een gratis lidmaatschap hij de gepensioneerdenvereniging Rust Roest zelf. Het waren Agnes Moorthamer die als 72-jarige  5de werd, Egied Winkelmans als 8ste en Magdalena Van Roy 10de. Ze zijn alle drie uit Burcht.

 

Nadat Mieke Stoop van de cultuurdienst alle juiste oplossing meedeelde, kon schepen Van de Vijver de proclamatie beginnen. Iemand met 0 fouten of zelfs met 1 was er niet.
De eerste prijs met 2 fouten en dichtst bij de schiftingsvraag over de windturbines, ging naar Monique Deckers –Van Looy van Linkeroever. Ze koos een fijn glaskunstwerk van de Zwijndrechtse kunstenares Marleen Lippevelt.

Verdere laureaten met 2 fouten waren: 2. Mariette Van Mieghem-Van Goethem uit Zwijndrecht 3. Roeland De Meulenaere Zwijndrecht 4. Vanessa Bodengien Melsele 5. gelijk Ingrid Geerts en Agnes Moorthamer Burcht 6. Freddy Van Daele.

 

Met 3 fouten: 7. Van Goethem –Donckers 8. Egied Winkelmans 9. Johan Vrolijk die het geluk had om nog een waardevol kunstwerk van de Beverse Kunstenaar Wim Van Remortek te kunnen kiezen: een computergrafiek met beelden over Zwijndrecht en Burcht in verwerkt. 10. Magdalena Van Roy 11. Ingrid Piron 12. Gustaaf Piron 13. Kimberly De Vos 14. Hugo Verhulst 15. Frans Geerts 16. Cédric Broods 17. Lieve De Bruyn 18. Ronny Broods 19. Fanny D’Hondt 20. Dirk D’Hondt 21. Lea Van Hoogendorp 22. Walter Janssens 23. Etienne Van Hoey 24. Jonas Van Goethem 25. Lily Maes 26. Jana Van Goethem 27. Chris Dierick 28. Bieke De Pauw 29. Rossmarijn De Meulenaere.

 

Image
De laureaten van de Zomerzoektocht 2008. Links vooraan Mieke Stoop van de Cultuurdienst en uiterst rechts Schepen Andre Van de Vijver. In het midden vooraan Johan Vrolijk die het kunstwerk van Wim Van Remortel meenam.

 

Image
Mevrouw Monique Deckers - Van Looy won de zomerzoektocht 2008.

 

Als slot sprak schepen Van de Vijver de hoop uit dat in 2009 deze zomerzoektocht opnieuw zou worden georganiseerd.(rolf duchamps)

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Vandaag, donderdag 21 juni 2018, start de jaarlijkse zomer(fiets)zoektocht van Sint-Gillis-Waas. Dit jaar is het thema ‘den dertienden’. Een brochure is gratis te downloaden via...

TEMSE. Vrijdag heeft  Milieuwerkgroep Ons Streven haar zomerzoektocht afgerond met de prijsuitreiking in het Gildenhuis van Tielrode. Het thema van de zoektocht was ‘Bier van hier’. Deelnemers van...

STEKENE. Gezinsbond Stekene heeft voor deze zomer een wandelzoektocht op poten gezet. Met denkopdrachten, foto's en raadsels leren deelnemers de Stekense bossen kennen. De wandeling is buggy- en...

TIELRODE. Ruim honderd jaar geleden leefden heel wat mensen met hoop op een betere wereld: wetenschap en techniek ging met grote sprongen vooruit en de werk- en leefomstandigheden verbeterden...

TIELRODE. Milieuwerkgroep Ons Streven organiseert elke zomer een zomerzoektocht. Omdat de werkgroep dit jaar dertig jaar bestaat, staat die zoektocht in het teken van dat jubileum. Wie Tielrode en...

SINT-GILLIS-WAAS. Vanaf vandaag kunnen fietsliefhebbers deelnemen aan de fietszoekt 'Van veel vijven en zessen'. De zomerzoektocht is een uitloper op de publicatie van een wandelkaart met de...