Tweedaagse rond 'Psychiatrie in de stad' op vier locaties

Image
Thema ontmoeting in Zigzag in de Dalstraat
SINT-NIKLAAS. De 'Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg' was vorig jaar zo’n succes dat er nu een gevolg op komt met het thema 'Psychiatrie in de stad'. Door de samenwerking met Kaho Sint-Lieven en Tisca werd er dit jaar een tweedaagse van gemaakt. De keuze van  dit thema kwam er zomaar niet. Dertig jaar geleden was psychiatrie en behandeling iets wat zich afspeelde letterlijk en figuurlijk binnen de gesloten muren van de psychiatrische voorzieningen. Vandaag is geestelijke gezondheidszorg geïntegreerd in de stad en is er een zeer ruim aanbod waarbij niet alleen genezing en behandeling centraal staan, maar ook herstel en begeleiding.

 

Komend weekend staan drie thema’s centraal : wonen, werken en ontmoeting. "Op vier locaties laten we zien hoe we vanuit een herstelgerichte visie samen met personen met psychische problemen en hun familie werken aan een zo normaal mogelijk leven.", zegt Stefaan Baeten van de werkgroep.

 

Op vrijdag 10 oktober wordt gewerkt op de KaHo Sint-Lieven. Op deze hogeschool laat men jaarlijks deze dag niet onopgemerkt voorbij gaan. Geestelijke gezondheid is belangrijk en dit academiejaar willen ze er samen met het werkveld iets aan doen. Deze samenwerking heeft zich vertaald in dag(en) GGZ op 10 en 11 oktober met het centrale thema 'Psychiatrie in de stad'.

 

Op vrijdag 10 oktober wil de hogeschool een positief beeld creëren van de geestelijke gezondheidszorg en taboes bespreekbaar stellen. Het wordt een interactieve dag waarin ontmoeting tussen mensen (ervaringsdeskundigen, studenten verpleegkunde, hulpverleners, docenten, u en ik, …) centraal staat en waarbij samen wordt stilgestaan bij vooroordelen, onduidelijkheden ten aanzien van ‘psychiatrie’ en waarbij ervaringen worden uitgewisseld.

 

Programma : Hoe anders is anders
08.45 - 09.00: Inleiding
09.00 - 10.30: Vertrekkende vanuit het (h)erkenbare…Het verhaal van een ervaringsdeskundige… Familie aan het woord… Samen sta je sterk! Het verhaal van een familielid …
10.30 - 11.00: Pauze
11.00 - 12.30: Hoe anders is anders?!    Panelgesprek met moderator: Sabine Goethals en panelleden Stefaan Baeten (Algemeen directeur PC Sint-Hiëronymus), Vanessa De Roo (psychiatrisch verpleegkundige, Querido), Sara Van Puyenbroeck (psychiatrisch verpleegkundige, KVO, APZ Sint-Lucia), Bianca en Joris (ervaringsdeskundigen)
12.30 - 13.30: Middagpauze
13.30 - 15.30: Film: ‘A beautiful mind’
15.30 - 15.50: Pauze
15.50 - 16.50: Nabespreking in groepjes
De toegang is gratis.

 

Zaterdag 11 oktober heeft heel wat te bieden rond “Psychiatrie in de stad” en de onderwerpen wonen, werken en ontmoeting.


Thema 1:  wonen

Dit gaat door in Beschut Wonen - Antwerpsesteenweg 162

Volwassenen met ernstige en langdurige psychiatrische stoornissen willen net zoals ieder ander burger zo normaal mogelijk wonen, werken, leren en recreëren. Dikwijls echter hebben zij af te rekenen met (vaak blijvende) beperkingen in hun dagelijks functioneren zoals: sociaal isolement, een hogere stress-kwetsbaarheid, minder probleemoplossend vermogen, stigmatisering, sociale uitsluiting, financiële problemen, slechte huisvesting,...
Tegenwoordig echter bestaan er GGZ-voorzieningen die het hen ook mogelijk maken te kiezen voor een meer normale woonvorm (een 'huis in de rij') en toch de gepaste herstelgeoriënteerde begeleiding te krijgen.

Op het aanloopadres van Beschut Wonen Waasland maakt men kennis met enkele van deze voorzieningen in Sint-Niklaas. Wat zij gemeen hebben is dat ze begeleiding bieden aan mensen in een (min of meer) normale woonsituatie: Psychiatrische Thuiszorg QueridoMozaïek, psycho-sociale begeleiding aan huis Beschut Wonen Waasland, Pro Mente, Beschut wonen in de GGZ.

 

Medewerkers van deze organisaties presenteren op de Dag van de GGZ hun voorziening. De volgende onderwerpen komen hierbij aan bod: een beschrijving van de doelgroep, het individuele herstelproces en de inhoud van de begeleiding. Er zijn presentaties om 11 u, 12 u, 14 u, 15 u en 16 u. Er is telkens voldoende tijd voorzien om dieper in te gaan op uw vragen.

 

Voor een ander onderdeel van het thema ‘Wonen’, kan men terecht in het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Casa Neri, gelegen in de Ankerstraat 87, niet ver van de Grote Markt en het stadhuis.

Bij de ingang wordt men ontvangen door één van de gidsen die de bezoeker meeneemt naar een leefruimte waar uitgebreid uitgelegd wordt wat een psychiatrisch verzorgingstehuis precies is en waarin het verschilt met een psychiatrisch ziekenhuis.

 

Daarnaast worden de beide PVT’s die Sint-Niklaas rijk is -Casa Neri en Hooghuis- met hun meer specifieke werking voorgesteld. Men kan daar ook een kijkje nemen in een tweetal kamers van bewoners. Dan gaat de rondleiding verder in de kelder waar de atelierwerking, de animatie en de bewegingsactiviteiten aan bod komen.

 

De zaak wordt afgerond in de cafetaria waar zich een standje bevindt rond de vrijwilligerswerking en waar men bij een kop koffie en een gebakje nog even kan napraten en/of kijken naar een film rond het dagelijkse leven in het PVT Casa Neri. Op het PVT Casa Neri kan u kennis maken met het aanbod en de begeleiding inzake PVT van zowel Casa Neri als het Hooghuis.

 

Thema 2: werken


Thema 2 gaat over werken en daarvoor staat de ‘Witte Hoeve’ aan de Valk 39 open.
Voor mensen met langdurige psychische problemen is een gestructureerde dagactiviteit zeer belangrijk. Er gaat een preventieve werking van uit, werk brengt ook een regelmaat mee en haalt mensen uit hun sociaal isolement. Uitgangspunt van de begeleidingsmethodiek is het versterken van het zelfwaardegevoel en het empowerment van de cliënten.


Image
Thema werken in de Witte Hoeve aan de Valk
Op locatie Valk 39 kan men kennismaken met 3 initiatieven rondom het thema Werk. De Witte Hoeve is een arbeidszorgcentrum in Belsele waar wekelijks meer dan 150 personen over de vloer komen. Verschillende werkateliers zijn te bezichtigen.
- WERKSAAM is een initiatief van het APZ Sint-Lucia op gebied van arbeidszorg.
- ECHO is een dienst voor arbeidstrajectbegeleiding voor mensen met psychische problemen

 

Thema 3: ontmoeting


Thema 3 Ontmoeting vindt plaats in Zigzag in de Dalstraat 27. Zigzag is een ontmoetingshuis gevestigd in de Dalstraat. De focus ligt hier niet op behandeling en therapie maar wel op wat cliënten zelf ondernemen om terug hun plaats te vinden in de samenleving. Het aanbod van Zigzag is dan ook zeer gevarieerd gaan van een filmavond, naar een dansavond, een tentoonstelling zoals u hier achter mij kan zien. De cliënten van zigzag organiseren dit, zorgen ook voor het openhouden van de bar.  Zigzag biedt ook onderdak aan enkele partnerorganisaties zoals Similes waarmee u ook tijdens de wandeling kennis kan maken.

 

Tijdens de dag van de GGZ kan men kennismaken met de werking van Zigzag, de presentatie van een zelfgemaakte film en het bezoek aan tetoonstelling van werken van een cliënt van Zigzag.


Op locatie van Zigzag kan men ook kennismaken met Similes. Similes is een vereniging in Vlaanderen die opkomt voor gezinsleden en nabijbetrokkenen van personen met psychiatrische problemen.  Haar werking steunt op drie belangrijke pijlers : belangenbehartiging, informatie en advies, en lotgenotencontact.

 

praktisch

 

Startpunt en onthaal: Stadhuis Sint-Niklaas. De deelname is gratis. Hier ontvangt men een infobrochure met toelichting over de te bezichtigen locaties en praktische informatie. Tevens is er een presentatie over Geestelijke Gezondheidszorg in onze regio.
Zaterdag 11 oktober tussen 10en 16u (rolf duchamps)