De Big Bang Band, nieuw geluid in de muziekwereld

Image
De dirigent Erik Buyle afkomstig uit Hamme maar woonachtig in Pulderbos.
ZWIJNDRECHT. In de zaal van school De Krinkel repeteert sedert enkele weken de bigband 'Big Bang Band'. Niet dat het een splinternieuwe groep muzikanten is want ze zijn toch al een jaar of vier actief maar dan wel vanuit Wommelgem. De band kreeg thans een heel andere structuur en heeft nu Zwijndrecht als thuishaven. Dat komt natuurlijk door de vroegere voorzitter en dirigent Dirk Panis uit Burcht die nu zich alleen nog op het trompetspelen focust en zo Marc Piessens als voorzitter liep noteren en als dirigent deed Erik Buyle zijn intrede.

 

Maar ook Ina De Paepe ut Burcht heeft zich voor de groei en bloei van de 'Big Bang Band' ingezet. Zij is saxofoniste van de band die uit een achttiental muzikanten bestaat: naast sax ook trombones, trompetten, een pittig drummertje, een onderlegd pianist en sedert kort ook een gitarist van niveau.

 

We woonden een repetitie bij en vonden er vooral uitstekende muzikanten terug. De sound die zij lieten horen laat ons veronderstellen dat deze bigband een succesvolle toekomst tegemoet gaat. Dirk Panis omschreef de bedoelingen en wees er eerst op dat bijvoorbeeld het werk van Glenn Miller er wel bij zit maar zeker niet hoofdzakelijk is: "Dat doen we meer om het publiek te plezieren. We proberen echt wat andere genres binnen de bigband te spelen die eigenlijk niets met Glenn Miller te maken hebben. We variëren meer maar als mensen vragen om iets bepaald te spelen dan zullen wij dat doen. Dat is het voordeel van een bigband natuurlijk."

 

Elk jaar in februari geven ze een eigen concert. Dat wordt gebracht in PC Sabot in Melsele. In januari staat er ook al een optreden vast in het kasteel Wissekerke in Bazel. De muzikanten komen zowat van overal uit Groot-Antweren met Dirk Panis en Ina De Paepe uit Burcht. Nu ze in Zwijndrecht hun thuishaven hebben gevonden, kwamen er ook enkele nieuwe gezichten bij. Vooral de nieuwe dirigent Erik Buyle uit Pulderbos is een aanwinst.

 

Alle muziakanten hebben een opleiding achter de rug of werken er nog aan. De gitarist Alex Pavlikov is een uitmuntend muzikant die nog hogere opleiding volgt. Tot hiertoe speelden ze steeds zonder gitarist als die in een bigband echt wel nodig.

 

Erik Buyle heeft dus nu de Big Bang Band in handen als dirigent. Hij heeft toch al vastgesteld dat met deze groep muzikanten goed te werken valt: "Ik leg vooral de nadruk op het samenspel en de juistheid, de feeling, de interpretatie. Het moet bij mij allemaal klinken alsof er maar één iemand speelt. Dan is het heel tof. Het zijn allemaal geschoolde muzikanten, de ene al wat beter dan de andere, maar het is een goede ploeg. ’t Is ook dáárom dat ik her aan begonnen ben. Ik denk dat  er in de toekomst toffe dingen te doen zijn."

Het was dus een zeer prettige kennismaking met de muzikanten voor hem. "Ze gaven mij een positief antwoord en we gaan er in vliegen. Met het bestuur zullen we nog afspreken hoe we de repetities plannen en wat er in de toekomst te doen is. Maar veelkan ik daar nu nog niet over zeggen.", aldus Buyle. De dirigent wil om de veertien dagen repeteren en de week er tussen met een bepaalde sectie apart. : trombones, de saxen, de trompetten. Om zo alles uit te diepen. Als er daarna samen gerepeteerd wordt is er ook meer uit te halen.

 

Erik Buyle is afkomstig uit Hamme maar woont nu in Pulderbos. Hij speelde vroeger veel in bigbands o.a. geruime tijd bij de Eddy House-band uit Sint-Niklaas. Als trombonist was hij ook actief in het orkest van Etienne Verschueren. Van opleiding is hij koperblazer maar ook slagwerk stond hem aan. Zo speelde hij liefst trombone en percussie. Erik Studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en haalde verscheidene eerste prijzen binnen.

In Nederland ging hij compositie studeren en ook orkestratie en contrapunt. "Vroeger wou ik eigenlijk nooit dirigent zijn omdat ik zelf zo graag speelde maar de laatste jaren is het accent een beetje aan het verschuiven en aangezien ik zelf ook veel componeer en arrangementen schrijf, kan ik dus heel goed werken. Ik ken de ‘kopers’ ook heel goed omdat ik ze zelf speelde. Als dirigent is het heel belangrijk dat je de partituur door en door kent. Dat ge weet wat mogelijk is en wat niet.", vertelt Buyle.

 

Het accent verschuift ook qua belangstelling van de muzikanten. Er is nu volgens Buyle de 'Hafabra' of de harmonie, fanfare en brassbandgroep. Die zijn overgebleven uit het verleden toen die muziekmaatschappijen ontstonden vanuit de politiek. Elke politieke partij had een fanfare of harmonie vóór zich. Daar wordt nu van af gestapt. De Hafabra in de gemeenten wordt meer één groot orkest en dat is volgens de dirigent niet slecht. Er zijn nog wel enkele orkestjes met nog enkele oudere mensen van de echte ‘sociëteit’ zoals ze dat noemen. Stilaan brokkelt het af naar minder verenigingen of orkesten, maar wel betere.

 

Image
Een deel van de bezetting van de bigband met vooraan Ina De Paepe uit Burcht.

 

Terug naar de Big Bang Band van Zwijndrecht. De naam is op zich reeds origineel. Hij is op papier gezet door  voorzitter Marc Piessens. Er werd wel lang over nagedacht. Ina De Paepe kwam in de bigband via die voorzitter Marc want die vroeg haar of ze nog saxofoon speelde en eventueel interesse had. De pas afgestudeerde dame uit Burcht vond dat een kans om haar instrument meer uit de kist te halen. Zij behoort nu al  bij de band van bij de oprichting en ze nog in Wommelgem repeteerden. Ina had de Muziekschool van Beveren gevolgd  en speelt alt-sax. Momenteel bekwaamt ze zich ook in zang.  Vroeger speelde ze ook al in de Fanfare van Burcht. "Ze vroegen mij ook al om mee te spelen in een dansorkest maar dat heb ik toch niet gedaan. Mijn studies waren er immers ook nog."

Niet verwonderlijk dat Ina de muziekmicrobe in zich heeft want ook vader Gilbert is muzikant en haar grootvader Jos De Paepe, was als muzikant in heel Zwijndrecht bekend. Haar neef is niemand minder dan Patrick De Paepe alias Mike Dreamer, ook sfeermaker op KSK Beveren.

 

Maar Ina wil zich nu inzetten om de Big Bang Band uitstraling te geven: "Om te beginnen willen wij ons zeker goed amuseren en muziek spelen die van degelijk niveau is. De bedoeling is er zeker mee naar buiten te komen." (rolf duchamps)