Hippotherapie met paarden

SINT-NIKLAAS. De afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AZ Nikolaas is sinds kort gestart met hippotherapie en psychotherapie met assistentie van paarden, in het jargon Equine Assisted Psychotherapy genoemd. Bij deze vorm van therapie leren jongeren via groepsactiviteiten met de paarden over hun problemen te praten.

Jongeren leren over zichzelf en anderen en spreken daarbij over gevoelens, gedachten en hun gedrag. Daarbij wordt de link gelegd naar hun dagelijks leven.

Het ziekenhuis is hiermee niet aan haar proefstuk toe. De dienst kinder- en jeugdpsychiatrie werd vorig jaar in Julie geopend met 20 bedden, waarvan 17 voltijds en 3 deeltijds. De dienst bestaat uit de afdeling IKO (Intensieve Kortdurende Opname) met plaats voor 8 jongeren tussen 12 en 18 jaar die in een crisissituatie verkeren, de afdeling 'De Opstap' met plaats voor 6 jongeren die een langere behandeling nodig hebben en de afdeling 'De Beren' met plaats voor 6 kinderen tussen 6 en 12 jaar die een langere behandeling nodig hebben. De vorm van opname wordt bepaald bij een grondig psychiatrisch diagnostisch onderzoek. Naast de nieuwe therapie met paarden, biedt het ziekenhuis ook een intensief programma bestaande uit de leefgroepwerking, het creatief atelier, beweging, sport en spel, muziek en dans, alsook individuele psychotherapie en gezinsbegeleiding/-therapie. Er wordt eveneens voorzien in een onderwijspakket.

 

Dat er nood is aan dergelijke opvang van jongeren bewijst de lange wachtlijst van 5 tot 6 maanden. Sinds de opening van de dienst staan al 146 jongeren op de wachtlijst. (mb)