Vlaams Belang wil verwarmingskorting voor alle Beverse hulpbehoevenden

BEVEREN. Zowel op de OCMW-raad als gemeenteraad van Beveren kwam een voorstel van SP.a/Kartelpro ter sprake om met het OCMW en vervolgens de gemeente Beveren gezamenlijk stookolie aan te kopen. Een goed idee voor de gezinnen die verwarmen op stookolie. Enkele andere OCMW-besturen hebben een gelijkaardige actie gedaan met een kleine tot grote korting tot gevolg. Maar volgens Vlaams Belang tonen voorbeelden aan dat enkel grote leveranciers in aanmerking komen voor zulke leveringen en de kleinere uit de markt zullen gedreven worden bij gezamenlijke aankopen.

 

De Vlaams-Belangfractie Beveren heeft zowel in het OCMW als gemeenteraad het voorstel niet goedgekeurd omwille van de gevaarlijke neveneffecten. Het SP.a/ Kartelpro voorstel betreft enkel stookolie en houdt geen rekening met hulpbehoevende gezinnen die niet op stookolie verwarmen. "Het voorstel houdt ook geen enkele rekening met de voorhanden zijnde premies en de maatregelen om woningen beter te isoleren. Tenslotte wijzen de acties in andere OCMW’s er reeds duidelijk op dat gezamenlijke aankoop leidt tot schaalvergroting op de markt, de kleine leveranciers worden uit de markt gedreven wat in de toekomst kan leiden tot prijsafspraken tussen de grotere leveranciers", stelden Stevenheydens en Schelfhout die fractievoorzitter is in het OCMW.
 
Het Vlaams Belang heeft al vaak gewezen op de hoge brandstofprijzen en is voorstander van een (hogere) premie voor alle hulpbehoevenden ongeacht of zij van stookolie, gas of andere gebruik maken. "Dit wil zeggen", aldus Tom Schelfhout, "Dat  zowel OCMW-cliënteel maar ook gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden met een laag inkomen dienen hiervan gebruik te kunnen maken. Op dit ogenblik zijn er reeds een aantal premies zoals energiefonds, sociaal stookoliefonds,  voor een beperkte doelgroep. Het Vlaams Belang is voorstander om de bevolking hierover goed te informeren en de actie zelf uit te breiden."


Nationaal dringt het Vlaams Belang aan op een verlaging van BTW en accijnzen om de hoge brandstofprijzen tegen te gaan.

 

voorbeeld


In de gementeraad heeft Vlaams belang er voorbeelden bijgehaald van het OCMW van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem die ook hebben gezorgd voor een groepsbestelling van stookolie. Dat werd nu geëvalueerd. Samen tellen deze gemeenten bijna 34 000 inwoners, minder dus dan in Beveren. De actie van de OCMW’s van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem heeft ervoor gezorgd dat er 15% korting werd bedongen op de normale prijs van stookolie. Vijf bedrijven hadden een bod uitgebracht. Het bedrijf dat de bestelling binnenhaalde heeft een scherpe bodemprijs geboden.

 

In andere gemeenten werden gelijkaardige acties georganiseerd, in sommige gemeenten was de korting veel minder dan 10% en was het ook een grote firma die het contract binnenhaalde.


In Zottegem en Sint-Lievens-Houtem werd er in totaal meer dan 2 miljoen 780 000 liter stookolie besteld. Deze zal geleverd worden aan bijna 1800 gezinnen en anderen. Ieder krijgt dezelfde prijs ongeacht de bestelling. Uiteraard zullen hier mensen bij zitten die het hard nodig hebben, maar ook kleine bedrijven (bij sommige particulieren wordt de stookolie zowel voor het gezin als de bedrijfsruimte aangewend) die gezorgd hebben voor een grotere bestelling.

Voor de levering dient de firma 180 tankwagenritten te doen, zij heeft hiervoor 20 tankwagens ter beschikking. De firma die de bestelling binnenhaalde zegt zelf dat veel kleine firma’s door deze handelswijze de dupe zullen worden en dat de kleine winstmarges wel eens ten kosten van de kwaliteit zullen gaan.

 

Mocht elke gemeente het voorbeeld van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem volgen dan kunnen heel wat kleine leveranciers (niet elke leverancier van stookolie heeft zomaar 20 tankwagens ter beschikking) de boeken dicht doen. Dit jaar zal er via deze handelswijze korting worden gekregen. Maar op termijn is dat geen garantie, integendeel.

 

Tom Schelfhout: "Wanneer dit punt werd besproken op de OCMW raad van Beveren, kwam ook ter sprake dat dit organiseren wel wat werk met zich meebrengt, hier zal iemand een hele tijd mee bezig zijn. Door wie zal dit personeelslid betaald worden? Inderdaad, door de gemeente of het OCMW terwijl dat voor hen geen taak is."

 

Om de grootste korting te verkrijgen kan men zoals Zottegem en Sint-Lievens-Houtem met verschillende gemeenten gaan samenwerken. Gevolg, scherpe concurrentie, bodemprijs, kleine leveranciers die er mee ophouden, enkel de grote leveranciers blijven over, op termijn minder kwaliteit en geen garantie voor lagere prijzen.
 
Vlaams Belang besloot er uit: "Een handelswijze die overeenkomt met een visie op oneerlijke handel… als we dit voorstel uitvoeren dan kunnen we de Engelstalige bordjes van zogenaamde eerlijke handel ‘gemeente’ maar best weg gaan halen." (rolf duchamps)