Stad wil inwoners aanzetten samen zonnepanelen aan te kopen

SINT-NIKLAAS. De komende weken organiseert de provincie Oost-Vlaanderen in Sint-Niklaas drie gratis infoavonden omtrent duurzaam bouwen en wonen. De infoavond over zonne-energie vindt plaats op woensdag 8 oktober, om 20.00 uur, in de Trouwzaal van het stadhuis. Ook de actie 'Zonneslag' wordt er uitvoerig toegelicht. Daarna volgt nog een infoavond over infiltratie en hergebruik van regenwater woensdag 22 oktober en energiebesparende maatregelen op woensdag 5 november.

 

Op 8 oktober is zonne-energie is het onderwerp van de eerste info -avond. In deze tijd van stijgende energieprijzen overwegen steeds meer mensen om zelf zonnepanelen te installeren. De voordelen zijn duidelijk: het is zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu.

 

Op de infoavond worden de verschillende systemen voor het verwarmen van water en voor de productie van elektriciteit toegelicht. Men hoort ook welke besparing (energie en financieel) ze kunnen opleveren, op welke termijn ze zijn terug verdiend, welke vergunningen men nodig heeft en welke subsidies er bestaan. Zo zorgen verschillende stimuli van de federale en Vlaamse overheid, respectievelijk via een korting op de belastingen en inkomsten via Groene Stroomcertificaten, ervoor dat de investeringskost gedrukt wordt.

 

samen zonnepanelen aankopen

 

De stad Sint-Niklaas koppelt echter ook een eigen, en voor de regio uniek, initiatief aan deze infoavond. Op voorstel van sp.a- gemeenteraadslid Mike Nachtegael, sp.a bestuurslid Nathalie Van Garsse en Groen!-voorzitter Wout De Meester, zoals geformuleerd op de gemeenteraad van 22 februari 2008, werkte schepen Marc Heynderickx (CD&V) met de administratie de actie 'Zonneslag' uit.

 

Met deze actie treedt de stad op als regisseur van een samenaankoop van zonnepanelen en zonneboilers voor de inwoners van Sint-Niklaas. Door de bestellingen te bundelen kan immers een (veel) lagere prijs van de installateur onderhandeld worden. Deze inspanning, bovenop de stedelijke premie van 500 euro voor de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler, zorgt voor een extra stimulans voor de inwoners om groene energie meer ingang te doen vinden. Hiermee wordt in de regio reeds een voorbeeld gegeven van wat minister Kathleen Van Brempt vorig weekend voorstelde tijdens een toespraak ter gelegenheid van 75 jaar 'Ons Huis' in Burcht.(rolf duchamps)