Gemeentescholen integreren via sport

ImageBEVEREN/KRUIBEKE. In de week van 22 tot 25 september beleefden de leerlingen van het gemeentelijk onderwijs van Beveren en Kruibeke een integratieweek waarbij sport als rode draad werd gebruikt. Op de sportterreinen van Beveren en Melsele kwamen alle leerlingen per graad samen om kennis te maken met een uitgebreid aanbod aan sportactiviteiten.

 

Door de samenwerking met de plaatselijke sportclubs maakten de kinderen kennis met het sportaanbod in de gemeente Beveren. Zo kregen een aantal  leerlingen kregen meteen zin om zich aan te sluiten bij één of andere club.

 

Naast het sportieve aspect, speelde de motorische en sociale ontwikkeling een heel belangrijke rol tijdens de integratieweek. De leerkrachten en directies van de gemeentescholen stelden vast dat de kinderen van alle deelgemeenten vlot met elkaar overweg kunnen. Na een half uurtje sport hadden ze vaak al contacten gelegd met leeftijdsgenoten van andere scholen. De sportleerkrachten van de gemeentescholen slaagden erin om deze integratiemomenten op een speelse, maar doelgerichte manier in te vullen. 

 

Deze klas- en schooldoorbrekende samenwerking is van groot belang want ze opent nieuwe horizonten voor de leerlingen. Ze leren verder kijken dan hun eigen leefwereld. Vanuit hun eigen wereld verwerven ze inzicht in de wereld van anderen. Ze leren zich flexibel opstellen, want elke school behoudt immers zijn eigenheid.(rolf duchamps)