Familiemusical JT Ondersteboven aangekondigd voor december

SINT-NIKLAAS. Van 26 tot en met 29 december 2008 brengt Jeugdtheater Ondersteboven vzw uit Sint Niklaas een musicalversie van 'Alleen op de wereld', naar het gelijknamige boek van Hector Mallot. Deze familiemusical wordt in de Stadsschouwburg van Sint Niklaas gebracht op 26, 27, 28 en 29 december 2008. Reserveren kan nu al telefonisch tijdens de kantooruren op het nummer 070 22 33 30, of online via onti.be.

 

Jeugdtheater Ondersteboven vzw (kortweg JTO) is één van de weinige jeugdtheatergezelschappen uit het Waasland dat sinds 1993 bestaat en werkt, niet alleen voor, maar ook met jongeren.In januari 2002 is JTO een vzw geworden. Deze nieuwe verenigingsvorm laat toe om verder te groeien en de Vlaamse kinderen, jongeren en volwassenen nog meer te laten genieten van de producties.

 

JTO brengt voornamelijk theater- en musicalproducties voor kinderen, jongeren en iedereen die jong van hart is. Per theaterseizoen worden ten minste 2 producties gebracht in de Stadsschouwburg of in het Museumtheater van Sint-Niklaas. Maar ze kijken ook buiten de grenzen van Sint-Niklaas. Waar mogelijk brengen ze hun voorstellingen op locatie of gaan producties op reis!

 

Hetb  theater heeft enkel een vaste raad van bestuur, geen vaste spelersploeg. Voor elke productie gaan we op zoek naar de juiste mensen. Vaak gebeurt dat door open audities zodat er steeds plaats is voor nieuw, aanstormend talent! Ook de regisseurs zijn freelance en komen uit het professionele veld.

 

Naast voorstellingen is JTO een huis voor korte workshops, langer lopende cursussen, opleidingen en vakantiestages! Voor deze opleidingen werken we met ervaren, gediplomeerde vakdocenten

Zo komt eind van het jaar de musical ’Alleen op de wereld’ er aan. Het avontuur van Remi, de vondeling uit Hector Malots meesterwerk ‘Alleen op de wereld’ is nu meer dan honderd jaar oud, maar boeit en ontroert nog steeds. En terecht.

 

Wie leeft niet vol spanning mee met Remi nadat Vitalis gestorven is? Hij trekt de wijde wereld in, werkt een tijdje in een mijn, waar hij op het nippertje aan de verdrinkingsdood ontsnapt. Maar één ding blijft hem bezighouden: waar kom ik vandaan? Samen met zijn vriend Mattia gaat hij op zoek. Na veel omzwervingen en moeilijkheden vindt hij zijn moeder en zijn broer.


Toen het boek in 1887 verscheen werd het in Parijs met de ‘Gouden Montyon’-prijs bekroond, een culturele onderscheiding die slechts bij hoge uitzondering wordt toegekend!

 

Jos Dom, tekstschrijver van o.a. ‘Alladin - de musical’, ’Peter Pan - de musical’, ‘Het Oneindige Verhaal - de musical’, … maakt er een mooie bewerking op. Stefan Van Guyse, die eerder al met Jos samenwerkte voor ‘Het Oneindige Verhaal - de musical’, componeert de meeslepende en ontroerende muziek.

 

Stefan Van  Guyse

 

Stefan is in 2001 afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij is artistiek leider van en vooral dramadocent en regisseur bij zijn zelf opgerichte Jeugdtheater Ondersteboven. Daar maakte hij tal van producties. Maar hij is ook deeltijds onderwijzer aan de lagere Gemeenteschool Reynaerdijn in Kemzeke.

 

Als dramadocent deed hij stage in Het Paleis en nu geeft hij volop les binnen zijn eigen drama- en musicalopleiding. Als regisseur gooide hij hoge ogen met ‘Spijt’, een eigen theaterbewerking van het gelijknamige jeugdboek, waarmee hij afstudeerde. Verder regisseerde hij o.a. ‘Voorjaarsontwaken’, ‘De Dochter van de Boevenkoning’, ‘Momo’, …  Enkele jaren geleden regisseerde hij voor het College en de Presentatie van Sint-Niklaas ‘Amadeus’, en vorig jaar voor het 200-jarig bestaan van het College ‘Jesus Christ Superstar’. In het componeren van musicals is Stefan ook geen groentje meer. Voor Jeugdtheater Ondersteboven schreef hij de muziek voor o.a. ‘Magrasda’, een in JTO geschreven sprookje.

 

In 2003 maakte hij samen met Jos Dom de musical ‘Het Oneindige Verhaal’. Daarvoor componeerde hij zelf de muziek, werkte ook mee aan de liedteksten en tekende voor de regie. Verder componeerde hij de muziek bij de theaterproducties ‘Momo’, ‘De Dochter van de Boevenkoning’ en ‘Erik of het Klein Insectenboek’. Nu werkt hij volop aan de nieuwe musical voor JTO ‘Alleen op de wereld’. Voor deze productie componeert en speelt hij niet alleen de muziek, maar neemt ook de regie voor zijn rekening.


Als acteur trekt hij momenteel met zijn vriendin-actrice Marjan De Gendt door het Vlaamse land met de schooltheaterproducties ‘Oorsmeer, Schoensmeer!’, ‘Foert!’ en ‘Burenboel!’ voor EduArt. Verder was hij als acteur nog te zien in Het Paleis in ‘Becoming Stories’ van Piet Arfeuille en speelde hij als understudy van Aron Wade vier keer Peter Pan in de gelijknamige musical en zat hij in het ensemble als piraat (Geert Allaert theaterproducties).
Vorig jaar trok Stefan Van Guyse met Mark Tijsmans door Vlaanderen als muzikant bij de lezingen/theatershows over de jeugdboeken die Mark schreef. Om zichzelf ook als zanger binnen het musicalgenre te vervolmaken volgt hij privézangles bij Roel Van Kerckhoven.

 

Jos Dom


Het professionele theaterverhaal van Jos Dom begint in 1975 wanneer hij een Eerste Prijs Dramatische Kunsten aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium behaalt. Kort daarna begint een belangrijk hoofdstuk in zijn carrière in het Koninklijk Jeugdtheater te Antwerpen. Vanaf 1975 tot 1998 zal hij er als vaste medewerker zijn steentje bijdragen, aanvankelijk alleen als acteur, later ook als huisregisseur, auteur en sinds 1997 als artistiek leider. Maar daar houdt het niet op. Jos wordt ook gevraagd voor verscheidene regies binnen het professionele en het amateurcircuit. Hij is tevens werkzaam als auteur/vertaler/bewerker van theaterstukken voor zowel volwassenen als jongeren.

 

Tussendoor richt hij ook nog twee theatergroepen op: en dan... producties en Tweelicht & Zoon (samen met geestesgenoot Johan De Paepe). Met dit jonge gezelschap toert hij door Vlaanderen met een drietal kinderproducties. Jos verleent ook zijn medewerking aan verschillende televisieprojecten (o.a. VRT drama, ‘Familie’, ‘Wittekerke’, ‘Spoed’, ‘Witse’, ‘Flikken’, ‘W817’, …) en leent zijn stem voor commercials, tekenfilms, bedrijfsfilms en regeringsmededelingen. Hij was ook gastdocent aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium afdeling musical in Brussel, en aan de Studio Herman Teirlinck.

 

Jos Dom regisseerde o.a. theaterstukken zoals ‘De Golf’, ‘Matilda’, ‘The Breakfast Club’ en musicals zoals ‘Annie’, ‘Into the Woods’, ‘Suske en Wiske’, ‘Pallieter’ en ‘De Drie Muskeviers’. Daarnaast schreef of bewerkte Jos ook nog ‘Erik’, ‘Een Kleine Prins’, ‘De Nieuwe Kleren van Meneer de Keyzer’, ‘Naar Ambrosia’ en tientallen andere stukken. Sinds enkele jaren verdiept Jos zich ook in het genre van de operette en probeert hij dit genre op zijn lichtjes ondeugende manier nieuw leven in te blazen.

 

In de Stadsschouwburg te Antwerpen ging enkele jaren geleden zijn versie van ‘Alladin’, een eigen creatie binnen Music Hall, in première. Voor Nederland maakte hij een aangepaste, nieuwe versie van ‘Alladin’, die - na in première te zijn gegaan in Amsterdam - ongeveer 250 voorstellingen haalde.

 

De laatste jaren dook Jos volledig onder in de wereld van de televisie en verzorgde de spelregie van o.a. ‘Zone Stad’ en ‘Spoed’. Daarnaast speelde Jos ook een vaste rol in de series ‘Wittekerke’, ‘Spoed’ en ‘16+’. (rolf duchamps)