Expo striptekenaar Jeff Broeckx in De Watermolen

TEMSE. Nog tot zondag 12 oktober loopt in De Watermolen, Wilfordkaai 23, de tentoonstelling 'Jeff Broeckx, briljant' n.a.v. de 65ste verjaardag van de tekenaar. Hij is immers in Antwerpen geboren in 1943. Jeff Broeckx is o.a. de tekenaar van Dag en Heidi, Bessy, Waterland en Klein Suske en Wiske.

Hij is selfmademan die vanaf zijn 16de werkte bij Standaard Uitgeverij, waar hij vooral schoolboeken illustreerde. Samen met zijn moeder ontwierp hij de reeksen Serge (1965) en Dag en Heidi (1966-1984). Voor Studio Vandersteen werkte hij vanaf 1969 full-time mee aan de productie van Bessy.

In 1970 kreeg hij de leiding over de Bessy-studio. In 1973 ontwierp hij Sloeber voor Zonneland, eveneens op basis van verhalen van zijn moeder. Jeff Broeckx tekende ook verantwoordelijk voor de nieuwe stijl van de Bessy -verhalen en zorgde voor de restyling van de eerste 8 Bessy-albums van Willy Vandersteen.

Voor het weekblad Suske en Wiske startte hij in 1994 met een nieuwe reeks: Waterland (scenario: Marc Legendre). In de loop der jaren tekende hij heel wat infostrips in opdracht van bedrijven. Ook voor enkele mediafiguren maakte hij een strip, zoals voor Bobbejaan Schoepen en Gaston en Leo.

In 1998, tien jaar geleden, verscheen de monografie Jeff Broeckx, tekenaar en zoveel meer, die een overzicht geeft van de veelzijdigheid én de grote klasse van de tekenaar. In datzelfde jaar startte hij met de stripreeks ‘verdwaald in het verleden’ naar een scenario van Ronald Grossey.

Na het overlijden van Ray Goossens nam hij het tekenwerk voor de kleuterreeks Musti over. Sinds 2002 werkt hij aan een nieuwe reeks: Klein Suske en Wiske, voor de jonge lezertjes met scenario’s van Urbanus, Dirk Nielandt en Kris De Saeger. In 2003 tekende hij voor een iets ouder publiek het album Mozes, scenario: Ingrid Van Dijck.

De expo gaat gepaard met de uitgave van de luxe-editie Jeff Broeckx, briljant.

Een uitgave met daarin 2 verhalen van Jeff Broeckx: 'Stad onder Water' van Dag & Heidi en 'Mozes'. Oplage slechts 200 exemplaren, kostprijs 30 euro. De organisatie berust bij de Culturele Vereniging Spirit en Gemeentelijk Cultuurcentrum. De expo is vrij toegankelijk: zaterdag 14-18 u. en  zondag 10-12 en 14-18 u. (r.duchamps)