Boek Toon Brijssinck over het culturele leven tijdens Wereldoorlog I

TEMSE. In  Huize De Wal  in de Sint-Jorisstraat vond de officiële voorstelling plaats van het boek 'Het culturele leven te Temse tijdens de 1ste  Wereldoorlog' van Toon Brijssinck. De voorstelling kaderde in de opendeur van het Davidsfonds en ging gepaard met een expo van publicaties i.v.m. Temse uit de collectie van verzamelaar-boekbinder Jos De Bock.

 

Het boek is een uitgave van het Davidsfonds-Temse en werd ingeleid door Armand De Decker. Burgemeester Luc De Ryck tekende dan de figuur van Toon Bryssinck en in het bijzonder zijn betekenis voor de geschiedschrijving van Temse.

 

Het boek beschrijft het culturele leven te Temse tijdens de 1ste Wereldoorlog in drie luiken: toestanden en gebeurtenissen tijdens de oorlog, het culturele leven en tal van bijlagen ter illustratie.

 

Auteur Toon Brijssinck, inmiddels 90, specialiseerde zich in de geschiedschrijving van Temse voor de periode 1885-1918. In 1984 publiceerde hij het baanbrekende boek “Het culturele leven te Temse van 1885 tot 1914” waarvoor hij zich baseerde op het unieke archief dat hem door Oda De Landtsheer (zuster van Clemens) was geschonken. Zijn jongste boek is een vervolg daarop.

 

Uit zijn omvangrijk oeuvre als auteur, niet uitsluitend over Temse, vermelden we de volgende publicaties i.v.m. de gemeente:
- de gesneuvelde frontsoldaat Leo De Nayer
- Frans Van Britsom en zijn invloed op het muzikale leven in Temse
- componist-contrabassist-leraar Cesar Hinderdael
- Livina Sanders, de gestigmatiseerde van Temse
- de geschiedenis van de post in Temse
- 'Het kerkelijk en godsdienstig leven in de parochie Temsche, van 1600 tot 1795', waarvoor hij in 2007 werd bekroond met de Theo De Deckerprijs.

 

Toon Brijssinck schreef ook autobiografische getuigenissen, gedichten en hekelgedichten. Ook vertaalde hij heel wat gespecialiseerde culturele literatuur uit het Duits.

 

Zijn jongste boek is verkrijgbaar tegen 17 euro bij François Van Royen, Sint-Jorisstraat 98,  en bij de auteur zelf, Toon Brijssinck, Edward De Sutterlaan 12, Temse (r.duchamps.)