Een kiwibes, nieuwe fruitsoort vanuit Vrasene

Image
Een mandje met kiwibessen en ook een gewone kiwi. De kiwibessen komen volgend jaar in september op de markt.
VRASENE/WAASLAND. Het ziet er goed uit voor de kiwibes want volgend jaar in september zal ze definitief op de markt verschijnen. Deze nieuwe fruitsoort zal door Fruitveiling Profruco worden gelanceerd. Nu al zijn in de Wase regio een zevental kwekers aan het experimenteren en het resultaat mag er zijn. De kiwibes heeft de grootte van een druif.

Misschien wordt het Waasland wel hét centrum van de kiwibes. Het is dus een mini-kiwi die echter niet behaard is en niet moet geschild worden. Het vruchtvlees is zacht en sappig, met een uitgesproken zoete smaak. In samenwerking met de Hogeschool Gent slaagde Profruco erin om een aantal rassen te selecteren en te verbeteren voor de regio. Daar waar de gewone kiwi, die we hier nu kennen, in warme landen als Nieuw-Zeeland worden gekweekt, zal de nieuwe soort zelfs de winter verteren want§ ze kan tegen een temperatuur m$van -30° celsius. Dus in openlucht kweken is een probleem.

Daarom ook dat  Profruco werkt voor de kweek in België met open rassen, die voor iedereen toegankelijk zijn. Fruittelers hoeven dus niet te betalen voor het gebruik van deze nieuwe soort. De telers hebben momenteel zo’n 4,5 hectare waarop de proef werd gedaan en momenteel worden de eerste kiwibessen geoogst. De resultaten zijn volgens directeur Koen Torfs bijzonder goed en de vraag naar plantmateriaal is groter dan het aanbod. Het is een soort snelgroeiende slingerplant die ook goed bestand is tegen ziektes en fruitplagen.

De kiwibes kan vooral interessant zijn voor heel wat aardbeitelers bijv oorbeeld, die thans gebukt gaan onder zeer hoge stookkosten in hun serres. Biedt de kiwibes nu de oplossing?. Dankzij het kweken  in openlucht kan de kiwibes een welgekomen neventeelt zijn.

Image
Directeur Koen Torfs en Filip Derbersaques van de Hogeschool Gent met de nieuw vrucht.

Veiling Profruco wil de vrucht volgend jaar commercialiseren. Fruitbedrijven kunnen de kweek van kiwibessen er bijnemen en als er dan eens pech is bij hen die maar één fruitsoort kweken, dan biedt de nieuwe vrucht toch nog een bron van inkomsten. En zoals het er nu naar uit ziet zullen er op de fruitmarkt ook nog niet veel grote spelers zijn.

Volgend jaar zal men waarschijnlijk ook kunnen zeggen na een eetmaal: 'en als dessert wat kiwibessen'. Op het vlak van de voedingswaarde moet de nieuwe vrucht niet onderdoen voor de gewone kiwi. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi.

Tot slot kunnen we ook melden dat er een grote verscheidenheid mogelijk is in vorm en kleur van de vruchten. Zo zullen er zijn in groen, rood of geel en de vorm kan gewoon rond zijn of eivormig. Nog een jaartje geduld en de kiwibessen liggen in de fruitwinkel.(ROLF DUCHAMPS)

 

 

Lees ook:

De voorzitter van Profruco Patrick Thoen en algemeen directeur Koen Torfs, de leiders van een bijzonder bloeiende fruitveiling.VRASENE/BEVEREN. Met de vestiging van de fruitveiling Profruco langs de...

TEMSE. In het sterrestaurant Clandestino in Temse is het nieuwe seizoen van de kiwibes smakelijk ingezet. Chef Wouter Van der Vieren verwerkte de kiwibes in een reeks gastronomische bereidingen. De...

Een doorsnede van een kiwibes (midden) en deze van de kiwi. VRASENE. Het is zo ver, de eerste Belgische kiwibessen zijn geoogst en zullen voor het eerst in de winkels te koop zijn. Het is een...

De fruitmarkt was open.VRASENE. De massale belangstelling voor het feestweekend in de nieuwe fruitveiling van Profruco aan de Provinciale Baan, had zeker niemand verwacht. Dat er veel volk een...

Algemeen Directeur Koen Torfs voor wie de toekomst van Profruco straalt.VRASENE/WAASLAND. Op zondag 9 november organiseert de fruitveiling Profruco in Vrasene een groot buurtfeest voor fruittelers,...