Speel-o-theek Speelboel officieel geopend

TEMSE. Burgemeester Luc De Ryck heeft in AC De Zaat de nieuwe Speel-o-Theek geopend. De Speel-o-theek Speelboel is een initiatief van het Gemeentebestuur Temse met steun van het Impulsfonds voor het Migrantenbeleid. Ze is open op elke woensdag van 13u30 tot 16u en op vrijdag van 8u30 tot 12u.
 

 

Image
Burgemeester Luc De Ryck opende woensdag 24 september de Speel-o-theek van Temse.

 

Uit heel wat wetenschappelijke studies is gebleken dat 'spelen' noodzakelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Vanuit de jeugddienst leefde de idee al jaren voor een speel-o-theek, maar de financiële input om zo’n project op te starten ontbrak. Ook de ruimte om de ontleningactiviteiten te ontplooien ontbrak.

 

Het zoeken naar mogelijke subsidiëringkanalen deed de jeugddienst richting  Federaal Impulsfonds kijken. Het Federaal Impulsfonds 2007 gaf de mogelijkheid om projecten in te dienen en zo’n een start te geven aan nieuwe initiatieven. Temse diende een project in en het werd goedgekeurd en er hing een subsidie van 25 000 euro aan vast.

 

Er werd ook uitgekeken naar een passende ruimte. Nu de gemeentelijke diensten onderdak gevonden hebben op het AC De Zaat en er nog een beperkte ruimte over was tussen de jeugddienst, integratiedienst en sociale dienst werd voor deze locatie gekozen. Voor opstart van dit project is dit ideaal. Zo wordt inzet van personeel tijdens de openingsuren verdeeld over de drie diensten.

 

De doelgroep richt zich vooral op kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs. En met dit project willen we vooral kinderen bereiken uit kansarme gezinnen die het niet financieel breed hebben. Voor de invulling van onze Temsese speel-o-theek kregen de personeelsleden van de jeugddienst, integratiedienst en sociale dienst het initiatief om deze dienst uit te bouwen.

 

Na diverse bezoeken aan de speel-o-theken uit onze omgeving werd gekozen voor de werkwijze die opgenomen werd in het uitleenreglement. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar, voor wie de ouders of voogd een inschrijvingsformulier hebben ondertekend, kunnen lid worden van de speel-o-theek net als onthaalouders, scholen, instellingen of organisaties uit Temse waarvan de werking zich richt tot kinderen van 0 tot en met 12 jaar.
Een lidkaart is 12 maanden geldig na inschrijving. De tarieven zijn 5 euro per lidkaart en als groepstarief 10 euro.

Het speelgoed in de speel-o-theek is opgedeeld in 3 categorieën: verstandelijke ontwikkeling, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Per uitleenbeurt kan een individueel lid van de speel-o-theek maximum 2 stukken speelgoed ontlenen, dit uit 2 verschillende categorieën.

 

De uitleenperiode bedraagt maximum 3 weken. Verlenging van deze periode is niet mogelijk. Indien het speelgoed na 3 weken niet wordt binnengebracht, wordt de ontlener hiervan eerst telefonisch, dan schriftelijk op de hoogte gebracht. Wie het geleende speelgoed te laat terugbrengt, betaalt 1 euro boete per stuk speelgoed per week en dit vanaf de eerste dag. Het uitgeleende speelgoed wordt netjes en volledig teruggebracht. Puzzels worden in de mate van het mogelijke ‘gemaakt’ teruggebracht.


De speel-o-theekverantwoordelijken controleren en ontsmetten het speelgoed na elke uitleenbeurt. Indien blijkt dat er iets te kort of stuk is, wordt de lener hiervan bij het volgende bezoek aan de speel-o-theek op de hoogte gebracht.


Indien speelgoed verloren of beschadigd is, moet dit door de lener worden gemeld aan de verantwoordelijken. In dat geval zal een schadevergoeding worden aangerekend.

 

Speelgoed kan gereserveerd worden, mits betaling van een 0,50 euro reservatiekosten. De reservatie vervalt indien het speelgoed niet binnen 7 dagen is afgehaald. (ROLF DUCHAMPS)