Veegmachine hulp voor afvalprobleem

Image
De veegmachine haalt afval van de straat en maakt ze meteen proper. Er komt een nieuwe machine bij.
ZWIJNDRECHT. Het gemeentebestuur pakt het totale afvalprobleem aan om zo ook de totale afvalberg te doen inkrimpen. In het Zwijndrechts afvalbeleid ligt de nadruk op sorteren en recyclage, verbranding  met energierecuperatie en storting. Zwijndrecht wil streven naar minder dan 150 kg restafval per inwoner per jaar en de totale hoeveelheid afval stagneren of zelfs wegwerken.

 

De gemeente heeft daarvoor een heel gamma aan mogelijkheden klaar:milieuacties ter voorkoming van afval, de compostmeesterwerking verder uit te bouwen, acties in scholen en verenigingen, interne afvalsortering, selectieve inzameling aan huis en via het containerpark constant bij te sturen, de ophaling van grof huisvuil op afroep,  opnieuw aandacht te besteden aan stickers 'geen reclame' en de Robinsonlijst, hergebruik via de kringwinkel aanmoedigen,  inzameling wegwerpluiers.

 

De aankoop van een veegmachine kadert in het streven naar reinheid op het openbaar domein. De gemeente streeft naar een proper afvalvrij uitzicht door middel van o.a. het aanpakken van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep, de aankoop van een veegmachine, de werking van het containerpark te optimaliseren, het afvalbeheer bij evenementen bij te sturen. Door middel van sensibilisatie tracht men de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen. Na evenementen wordt het afval onmiddellijk opgeruimd en wordt de veegwagen nagestuurd. Voor de aan te kopen veegmachine werd reeds een veegplan opgesteld.

 

Momenteel wil men beroep doen op de subsidie voor de aankoop van een veegmachine met 2 m³ inhoud. De huidige veegmachine dateert van 15 februari 1999 en is versleten en dringend aan vervanging toe. De onderhoudskosten zijn momenteel zeer hoog. Ovam geeft onder welbepaalde omstandigheden, subsidies voor de aankoop van een veegtoestel. Deze subsidie kan tot 50 % van de aankoopwaarde bedragen, dit op voorwaarde dat het bestek voldoet aan de door Ovam opgestelde criteria, dat de inzet van de veegmachine gekoppeld wordt aan een sensibilisatie van de inwoners en dat er een veegschema opgesteld wordt. Dit alles wordt door OVAM opgevolgd en er moet een rapportage van opgemaakt worden. Het bestek dat nu aan de gemeenteraad voorgelegd werd voldeed aan de criteria van Ovam en werd door hen reeds goedgekeurd. Deze aankoop wordt geraamd op 99 173,55 euro + 20 826,45 euro (21 % btw) = 120 000,00 euro.(ROLF DUCHAMPS)