Klacht tegen afbraak Doel

Image
Het slopen is als een besmettelijke ziekte: het zet over op de andere...
BEVEREN. Nadat Groen! via volksvertegenwoordiger Jos Stassen heeft aangekondigd bij de hogere overheid om uitleg te vragen over het neerhalen van woningen in Doel, legt Vlaams Belang nu ook klacht neer bij de Oost-Vlaamse gouverneur tegen het slopen van woningen in Doel. Na de recente afbraakwerken wil de Maatschappij Linkerscheldeoever de leegstaande met sloop vergunde woningen in de Camermanstraat, Hooghuisstraat en Engelsesteenweg afbreken. Behalve de reeds vergunde sloopaanvragen worden ook voor de leegstaande woningen in de overige straten sloopdossiers opgesteld.

 

Fractieleider Bruno Stevenheydens haalt er dus nu gouverneur Denys bij: "De gouverneur is in deze problematiek omwille van zijn federale, Vlaamse en provinciale verantwoordelijkheden bevoegd. Het is ronduit beschamend en misdadig dat men leegstaande woningen die grenzen aan nog via het woonrecht, rechtmatig  bewoonde woningen wil slopen. Enkel voor de leegstaande woningen die grenzen aan een woning die nog in private eigendom is worden geen sloopaanvragen ingediend wat er op wijst dat de Maatschappij beseft dat aanpalende woningen bij afbraakwerken reële schade oplopen."

 

Vlaams Belang is van mening dat de Maatschappij, gesteund door de gemeente Beveren, de woonkwaliteit van de overblijvende Doelenaars ernstig schade wil toebrengen door aanpalende leegstaande woningen af te breken. "Zowel vorige maand als bij eerdere afbraakwerken heeft men de wetgeving m.b.t. het slopen van gebouwen geschonden. Met een beetje gezond verstand beseft men toch dat men bij afbraak van rijwoningen gewild of ongewild schade toebrengt aan de aanpalende woningen. Gezien het ontbreken van enige hoogdringendheid is de gevoerde strategie van de Maatschappij beschamend.", denkt Stevenheydens er over.

 

De kaalslag die de Maatschappij - met de steun van de gemeente Beveren - momenteel uitvoert en wil verder zetten is in strijd met verschillende regeringsbeslissingen omtrent de ‘gegarandeerde’ leefkwaliteit en leefbaarheid. De sloopwerken zijn eveneens in strijd met het actieplan van de gemeente Beveren (28 maart 2006) waarin men stelt dat woningen enkel om veiligheidsredenen zullen afgebroken worden en dat open ruimten na afbraak netjes zullen afgewerkt worden. Die redenering wordt door Vlaams Belang gevolgd.

 

De partij is dus niet te spreken over de gang van zaken waarin ook het gemeentebestuur betrokken is: "Tenslotte is er geen beslissing genomen over een economische bestemming voor de site Doel. Enkel reeds daarom is het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur van Beveren verregaande medewerking biedt om de woonkwaliteit en leefbaarheid van de overgebleven inwoners schade toe te brengen. Beveren beseft blijkbaar niet dat zij haar unieke en laatste directe band tussen bewoning, landbouw en de Schelde en een onvervangbaar stuk erfgoed zomaar laat afbreken. Op de rechteroever heeft men in het verleden bijna dezelfde fout gemaakt met het veel kleinere Lillo-fort. Wie momenteel deze aangename oase in het rechterhavengebied bezoekt weet dat er voor Doel veel meer mogelijkheden zijn."

 

In de klacht van Bruno Stevenheydens, die hij richt aan de gouverneur,  staan enkele bewezen feiten die toch iets illustreren wat niet kan anno 2008, 21ste eeuw. We citeren: "Tijdens de afbraakwerken heeft men onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid van omwonenden. Op televisiebeelden van maandag 18 augustus is vast te stellen dat er een huis werd afgebroken terwijl in de daarnaast gelegen woning verbaasde kinderen uit het raam keken. Heel wat aanwezigen en televisiekijkers waren verbaasd dat de politie toestaat dat een woning wordt gesloopt terwijl er geen veiligheidsmaatregelen worden genomen voor de woning ernaast of zonder de bewoners van de daarnaast gelegen woning te evacueren. Ik heb vernomen dat de politie gevraagd zou hebben dat de bewoners van de nabijgelegen woning zich naar de andere kant van hun woning zouden begeven. Deze veiligheidsmaatregel is bijzonder bedenkelijk en niet voor herhaling vatbaar."


En verder: "Uit verschillende voorbeelden blijkt dat de aanpalende woningen zowel aan muren, steunbalken en daken beschadigd werden. Uit verschillende voorbeelden blijkt dat men onnauwkeurig te werk gaat en geen veiligheidsmaatregelen neemt om de aanpalende woning(en) te beschermen. In feite overtreedt men hier de bestaande regelgeving omtrent het slopen van gebouwen. (...) Bijvoorbeeld de recent afgebroken woning Havenweg 30A. Deze woning werd ongeschikt voor bewoning geacht door het ontbreken van stopcontacten in woonkamer, slaapkamer en keuken. Verder werd het ontbreken van een bad en een kraan in de keuken aangegeven (terwijl beiden op de bijgevoegde foto's in het technisch verslag wel zichtbaar zijn!). Het feit dat foto’s en de bijgevoegde tekst elkaar tegenspreken is reeds een bewijs dat de sloopaanvragen door de gemeente Beveren niet op gefundeerde wijze beoordeeld en geadviseerd werden." (ROLF DUCHAMPS)