Verbroedering Zwijndrecht staat voor belangrijke competitie

Image
Voorzitter Peter Verhulst, stichter van Verbroedering Zwijndrecht, wil na de titel vorig seizoen, dat de ploeg zich in 3de provinciale handhaaft.
ZWIJNDRECHT. Verbroedering heeft de eerste wedstrijd in derde erg goed afgewerkt. Tegen het uit tweede provinciale komend Maccabi werd 1-1 gespeeld. Vorig seizoen zorgde de ploeg voor een niet te vergeten competitie want voor het eerst in het bestaan promoveerde Verbroedering naar derde.

 

Voorzitter Peter Verhulst had dat eigenlijk wel voorspeld. En hij herinnert zich nog een paar dingen: "Sommigen dachten, wat een grootpraterij, anderen trokken het in het belachelijke. Er waren er zelfs die hoopten dat wij niet zouden slagen. Volgens sommigen deden we zelfs slechte transfers, wegens te oud. En zie, tot spijt van wie het benijd, één jaar later starten we in 3de provinciale. Dit dank zij het harde labeur van bestuur, trainers en spelers."

 

Maar nu is dat 3de provinciaal er. Volgens de voorzitter is dat geen geschenk want in de laatste fase van de competitiehervorming in de provincie Antwerpen, is er een zekere degradatie van plaats 11 tot 16. En, afhankelijk van de Antwerpse dalers in bevordering, kan er eventueel ook nog kans zijn dat ook de plaatsen 8 tot 10 moeten dalen. De voorzitter: "Waanzin, ongehoord en totaal maf, is dat. Daarom haalde het bestuur ook een aantal serieuze versterkingen binnen."

 

Maar dat is nog geen garantie dat Verbroedering zal slagen in derde. Alles moet gespeeld worden. Toch is Peter Verhulst optimistisch wanneer hij zegt: "Toch geloof ik sterk in deze groep. Het bestuur slaagde er in om zo goed als de gehele spelersgroep te behouden. Een groep, die veel kwaliteiten bezat, en die nu aangevuld wordt met nog een pak ervaring, moet er voor kunnen zorgen dat wij in onze missie slagen, nl. plaats 7 ambiëren"

 

Bij de voorstelling van de ploeg voor 2008 - 2009, wees schepen van sport Kris Herremans nog even op het vorig seizoen toen het gemeentebestuur de kampioenenploeg op het gemeentehuis kon uitnodigen. "Een huldiging waar wij als college achter stonden zoals ik toen in mijn opening zei: kampioen spelen in de populairste sport in België verdient een receptie."

 

Een factor die volgens de schepen ook bijdraagt tot de goede resultaten, is het kunnen gebruik maken van een infrastructuur die bijna optimaal is te noemen. "Dat er binnen een club vaak wensen naar boven komen om deze infrastructuur nog te verbeteren hebben we onlangs nog ondervonden, toen een delegatie van het bestuur is ontvangen door het college." Zo is er nog altijd geen tribune op het gemeentelijke terrein. 

 

Schepen Herremans vond het ook goed dat er is gekozen voor spelers uit de streek en dat ook de jeugd kansen krijgt. Hij richtte zich tot de spelers van de eerste ploeg toen hij zei: "Jullie voornaamste taak zal er ongetwijfeld in bestaan te zorgen voor minstens behoud in 3de provinciale. Maar vergeet echter niet dat er heel wat jeugdige spelers naar jullie zullen opkijken waardoor er ook een opvoedkundige taak bijkomt. Ze zijn immers de toekomst en zullen moeten zorgen voor resultaten in de sport."

 

De schepen zag in de promotie naar derde ook een nadeel en dat was het missen van de derby tegen Sporting Burcht waarbij toch kon genoten worden van een unieke streekderby. "Maar dit zal ongetwijfeld worden opgevangen door de wedstrijden tegen Sparta Linkeroever."


En al lachend voegde hij er aan toe: "Ik hoop dan ook dat er na dit seizoen 2008 - 2009 terug derby’s met Sporting op de kalender zullen staan, uiteraard met de gedachte  dat ook zij promotie kunnen maken." Kris Herremans wenste spelers en trainers succes toe, met behoud in derde of liefst nog zou hij een datum willen reserveren om Verbroedering eventueel als kampioen in 3de te kunnen ontvangen.

 

verbroedering


De naam Verbroedering heeft ook wel betekenis want alle leden zowel van bestuur als van de spelersgroep met de trainers, als de supporters verbroederen eigenlijk rond de bal.

Men kan er niet naast kijken: voetbal verbroedert veel mensen. Daarom heeft Zwijndrecht een schitterende en passende naam. Het was Gilbert Vanoutrive die de naam lanceerde. Samen met Peter Verhulst was hij de stichter. Ze wilden terug een verbroedering van al die spelers van Sparta die achter gebleven waren, van al de gasten die graag in Zwijndrecht wilden voetballen.


Eerst hadden ze nog gedacht aan 'Herleving Zwijndrecht' maar vermits er een rusthuis was dat die naam had in de gemeente… Het is trouwens een internationaal gegeven 'Voetbal Verbroedert' en daardoor komt het ook dat in een gesprek over voetbal wordt gesproken over 'onze jongens'…

 

het bestuur

 

Om Verbroedering in een stevig geheel te houden, om  te zorgen dat de sfeer prettig blijft, om te zorgen dat de club bestaansrecht heeft is er het bestuur. De mensen die alle respect verdienen. Verbroedering heeft een Raad van Beheer, een Dagelijks Bestuur én een Jeugdbestuur. De voorzitter van de Raad van Beheer of algemeen ‘de voorzitter’ genoemd, is Peter Verhulst. Zijn 6de seizoen al en eerste voorzitter. Hij kent natuurlijk al langer het klappen van de zweep omdat hij ook al in het bestuur van Sparta zetelde. Is hij thans de hoofdsponsor via de INSUREX-groep, hij was dat ook al ten tijde van Sparta.


Ondervoorzitter is Gilbert Vanoutrive en is er van bij de stichting bij en is ook een ex-voorzitter van Sparta.
Penningmeester Stefaan Van den Broeck is ook van bij de stichting bij Verbroedering betrokken. De secretaris is Herman Van Bogaert die de eerste drie jaar ondervoorzitter was maar het secretariaat overnam van Eddy Deheusch
De PR is in handen van Frank Janssens die het 2de jaar bij de Verbroedering-familie kwam en ook Gilbert Vanoutrive verzorgt mee de public relations.


Leden van de Raad van Beheer zijn ook de twee Walters, Walter Thoen en Walter De Wulf. Walter De Wulf brengt ons dan bij het Dagelijks Bestuur waarvan hij voorzitter is. Let op, Walter is een man met enorme ervaring want hij is op zijn minst al 35 jaar betrokken bij het plaatselijk voetbal als bestuurslid van Sparta. Hij was daar trouwens nog voorzitter. Vorig jaar nam hij het voorzitterschap van het Dagelijks Bestuur over van Herman van Bogaert.

 

Leden van het Dagelijks Bestuur zijn: Stefaan Van den Broeck, Herman Van Bogaert, Peter Verhulst, Jan Verhulst en Eddy Meyntjens. Het Jeugdbestuur heeft Eddy Meyntjens als  voorzitter en het secretariaat wordt verzorgd door Preben Meyntjens en Patricia Van Hoylandt. Ook jeugdcoördinator Franky Van de Velde is in dit jeugdbestuur betrokken partij.
 
grote familie


Bij de start van dit seizoen mag zeker nooit uit het oog worden verloren dat het bestuur voor een geleidelijke opbouw opteerde. Het eerste hoofdstuk is afgewerkt: promotie naar 3de.Kwestie is nu in deze reeks te overleven wat een serieuze opdracht wordt door het nieuwe scenario van de vele zakkers in de reeks. Kan Verbroedering zich handhaven dan is de start gegeven om na enkele jaren een promotie naar 2de provinciale waar te maken.

 

Het is misschien goed om weten dat het Verbroederingbestuur op een regelmatige basis ook aan supporters, sponsors, sympathisanten een eetmaal gaat organiseren vóór de wedstrijden. Men is zinnens dat een keer of 7 te doen. Aan democratische prijzen gezellig met voetbalvrienden aan tafel zitten, een moderne benadering van het voetbalgebeuren. De club heeft er immers de mogelijkheid toe in de ruime kantine of wie het liever anders hoort: cafétaria.

 

Om financieel het evenwicht te behouden maar ook om een stevige band te behouden tussen bestuur, spelers, supporters neemt de club ook nog andere initiatieven zoals het Paaskamp en het Paastornooi, de Verbroederingsdag voor jeugd en ouders, het Sinterklaasfeest of al eens een barbecue. Het hoort er allemaal bij.  (ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Verbroedering heeft zich op vijf jaar tijd uitgebouwd tot een voetbalploeg die op sportief vlak in de gemeente wat te betekenen heeft. We overlopen het gebeuren in de voorbije...

ZWIJNDRECHT. Ook al speelde Verbroedering  op KSC Maccabi maar 1-1 gelijk, het kan zeker een goede start genoemd worden want vergeten we niet dat de Antwerpenaars uit 2de degradeerden. Toch had...