College van burgemeester en schepenen gedagvaard voor geweigerd huwelijk

ZWIJNDRECHT. Op 11 september moet het college van burgemeester en schepenen verschijnen voor de voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen omdat het op 13 juni besliste een huwelijk te weigeren aan een koppel. Die beslissing werd genomen op grond van vaststelling dat het een 'schijnhuwelijk' was. Het ging over een vrouw van in de zestig en een jongeman van vooraan in de twintig, beiden van Marokkaanse afklomst. Ze hebben die weigering aangeklaagd. Op 3 juli ontving het college een dagvaarding van gerechtsdeurwaarder Jean Royer in Antwerpen.

 

Merkwaardig gegeven toch wel dat het gaat over twee Marokkanen die in de Pastoor Coplaan wonen. Gewoonlijk is het een autotochtoon die een allochtoon wil huwen. De weigering werd niet zomaar uitgesproken want er was een interview waarbij beide partners o.a. afzonderlijk werden ondervraagd en daarbij werden meerdere tegenstrijdigheden vastgesteld. Er werd gevraagd naar afkomst, hoe ze denken, hun werk e.a. zaken.

 

Het advies werd meegedeeld aan de Procureur Des Konings en er kwam een besluitvorming het huwelijk te weigeren. Maar de Marokkanen lieten het zo niet en zetten een stapje naar het gerecht. De gemeente heeft nu haar verzekeringsmaatschappij aangesproken en ze mag een advocaat aanstellen die ervaring heeft in deze materie. Meester Christophe Coen van het Advocatenkantoor Dyck van de Mechelsesteenweg in Antwerpen, zal de zaak nu opvolgen.

 

Dat een huwelijk wordt geweigerd is onder het bewind van burgemeester Willy Minnebo al een paar keer voorgevallen maar het is wel de eerste keer dat die uitmondt in een dagvaarding. (Rolf Duchamps)