Handicar niet meer gratis

SINT-GILLIS-WAAS.  Op 1 september treedt het nieuwe gebruiksreglement van de handicar in werking. De grootste verandering is wellicht dat het gebruik vanaf dan niet meer gratis is.

 

De handicar is meer dan 10 jaar een vaste waarde in Sint-Gillis-Waas. Het aantal ritten neemt dan ook gestaag toe. Vooral in het weekend stijgt een aantal ritten en de verplaatsingen beperken zich niet meer tot ritjes onder de spreekwoordelijke kerktoren. Steeds meer wordt de handicar gebruikt voor verplaatsingen naar de kust, Zaventem, Ardennen, … Om een goede dienstverlening te kunnen blijven verzekeren, is er nood aan een goed gebruiksreglement. Dat reglement is grotendeels een kopie van het interne reglement. Waar tot hiertoe het gebruik van de handicar gratis was, moet er vanaf 1 september een kilometervergoeding betaald worden. Dat is ook zo in de omliggende gemeenten. Bovendien wil het gemeentebestuur de financiële ongelijkheid met de Minder Mobiele Centrale wegwerken.

 

De nieuwe kilometervergoeding wordt berekend vanaf de plaats van vertrek tot de plaats van bestemming en terug en kost 0,15 cent per kilometer per individuele gebruiker. Dat betekent dat, bij vervoer van meerdere personen naar verschillende bestemmingen, elk zijn rit moet betalen.

 

Het gebruiksreglement bevat ook een aantal elementen over de aanvragen, bestuurders en beperking in afstand. Zowel verenigingen als individuele inwoners van de gemeente kunnen gebruik maken van de gemeentelijke handicar maar verenigingen, erkend zijn door het gemeentebestuur, hebben voorrang. Voor hen blijft het gebruik gratis. De persoon, die gebruik wil maken van de handicar moet met een doktersattest bewijzen dat hij of zij tijdelijk of permanent gebruik maakt van een rolstoel.

 

Normaliter moet de aanvrager zelf voor een bestuurder zorgen die een geldig rijbewijs B en een bewijs van medische schifting heeft. Indien dat niet mogelijk is, kan de gemeente een bestuurder ter beschikking stellen.

 

ritten aanvragen of annuleren

 

Wie gebruik wil maken van de handicar dient ten minste 7 dagen voor de gewenste datum een aanvraag te doen bij de dienst Cultuur en Welzijn van het gemeentebestuur Sint-Gillis-Waas. Verenigingen moet hun aanvraag 14 dagen voor de gewenste datum indienen.


Bij de aanvraag hanteert de gemeente een voorrangsregeling. Dat is in volgorde: medisch onderzoek, bijzonder familiefeest, socio-culturele activiteiten en familiebezoek. Wie de aangevraagde rit wil annuleren doet dat minstens 3 werkdagen vooraf, anders wordt de rit aangerekend.

 

beperking in tijd en afstand

 

Het reglement laat vervoer toe tussen 8 en 18 uur, beperkt tot de landsgrenzen.

 

Wie het volledige reglement wil nalezen, kan contact opnemen met de dienst Welzijn en Cultuur op het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas via het telefoonnummer 03/727 17 36 of het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)