Naar zuivere woonboten

Image
Wonen op een boot is een bijzondere beleving van het water.
REGIO. Water trekt aan en de mens kan daar maar moeilijk aan weerstaan. Zonnen, zwemmen, wandelen, fietsen, surfen, roeien, zeilen, hengelen of gewoon genieten van het prachtige landschap aan en rond het water. Het is zoals ze bij Waterwegen en Zeekanaal NV zeggen: "Waar water is zijn er ook mensen".

 

Er zijn nu ook mensen die op het water gaan wonen in een woonboot. W&Z kent de verschillende functies van de Vlaamse waterwegen en bouwt die ook zelf uit. "De versterking van de multifunctionaliteit is immers eén van onze kerntaken. Van verharde jaagpaden voor wandelaars en fietsers tot diensten en infrastructuur voor pleziervaart en allerlei watersporten. W&Z denkt en werkt mee"

 

Zo is thans ook de aandacht gegaan naar de woonboten. Ook voor die bewoners gelden er wettelijke voorschriften al is het wonen er aangenaam en idyllisch. De medaille heeft ook een keerzijde: sommige boten verkeren in een erbarmelijke toestand, beantwoorden niet aan een aantal wettelijke voorschriften, liggen niet op de juiste plaats, zorgen voor overlast. En wat moet met hun afval gebeuren?

Novotec NV uit Merelbeke installeerde in samenwerking met de Stad Gent en Waterwegen en Zeekanaal NV een prototype voor het individueel behandelen van afvalwater aan boord van de woonboot ‘Romantica’. 


Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) werkte daarom eerder dit jaar een plan van aanpak uit om deze twee elementen te verzoenen. Want voor W&Z horen boten nu eenmaal bij water, zeker in de historische Vlaamse steden. Een duidelijke ordening op basis van de geldende wetten en voorschriften is daarbij evenwel een vereiste. Veel woonbooteigenaars begonnen recent met investeringen om zich in regel te stellen met deze nieuwe ontwikkelingen in de woonbootreglementering.

 

Image
het systeem voor de zuivering
Zo moet elk schip dat loost op het oppervlaktewater aan de Vlarem-wetgeving voldoen.  Dit betekent dat het huishoudelijk afvalwater moet gezuiverd worden via een systeem van individuele behandeling. Bij de verbouwing van een binnenschip tot woonboot is het dan ook absoluut aan te raden dat vooraf de nodige ruimte wordt voorzien voor de inbouw van een waterzuiveringsinstallatie of IBA (Individuele Behandelingsinstallatie van Afvalwater).

Voor dergelijke installaties bestaat er echter nog een leemte de markt en een gebrek aan expertise.  Novotec NV stelde voor om op een woonboot een prototype van IBA te plaatsen, speciaal ontworpen voor het behandelen van het huishoudelijk afvalwater van woonboten (WIBA). Edith De Nef en Peter Symons van de 'Romantica' gelegen aan de Filips de Goedekaai te Gent, stelden zich hiervoor kandidaat. Met financiële steun van de stad Gent en met W&Z als stimulator, installeerde Novotec het toestel in dit vorig jaar gekocht en tot woonboot om te bouwen binnenschip.

 

De WIBA werkt volgens het biologisch zuiveringsprincipe. In de installatie wordt een geconcerteerde microbiologie gekweekt die de verontreinigde stoffen snel uit het afvalwater haalt. Op de proefboot werd het systeem zeer positief onthaald. Ze lozen geen afval meer in de groene stadsomgeving.

 

Novotec zal de WIBA op de ‘Romantica’ verder monitoren om specifieke aspecten rond waterzuivering bij woonboten te standaardiseren en om als type-voorbeeld te kunnen gebruiken voor andere woonboten. De aansluiting op de afvoerleidingen gebeurde door een scheepsloodgieter, aangesteld door Edith en Peter. (Rolf Duchamps)