't Is weer Schellekeskermis

Image
Reus Mercator is ook elk jaar op de afspraak. Hier in 2007 in gezelschap van een visser-reus. (foto: Andre Vercauteren)
RUPELMONDE.OP zaterdag 2 en zondag 3 augustus vinden in het Scheldedorp voor de 61ste keer de Schellekesfeesten plaats. Als de zon van de partij is kan men hier op de koppen lopen. Maar wat wil je, de hele regio kent ‘Het Schelleke’ wel en deze wijkkermis is ook eeuwenoud.

 

Het Schelleke is ook de oudste wijk aan de oever van de Schelde in Rupelmonde en omvat volgende straten Nederstraat, Veerstalstraat, Oeverstraat, Gelaagstraat, Peperstraat, Vissersstraat, Kwadamstraat en Koningstraat.. Er woonden hier vroeger vissers en vrijzinnige arbeiders. Later vonden ook de schippers in de smalle steegjes een woonplaats aan de wal.

 

Reeds in 1776 richtte het 'Genootschap Ste.Cecilia' ieder jaar in september op 'Het Schelleke' een wijkfeest in. In 1820 werd het genootschap herdoopt tot 'Harmonie Ste.Cecilia' dat de muzikale noot op de wijkfeesten verzorgde. Na een verzwakking werd de vereniging in1863 omgedoopt tot 'Fanfare Ste.Cecilia' die op hun beurt de feesten draaiende hielden tot er in 1902 een afzonderlijk feestbestuur, onder impuls van Frans Felix, de wijkfeesten organiseerde.


De kermis vond plaats de eerste zondag van september. Alle inwoners van de wijk bevlagden hun huizen en versierden hun gevels met borden waarop zelfgemaakte spreekwoorden en verzen prijkten. De schippers versierden hun boten tot kunstwerken en maakten van deze kermis een echt volksfeest. Nadien werden er stoeten ingericht, die van hoge kwaliteit getuigden. In 1912 was het thema van de stoet de 100ste verjaardag van de geboorte van schrijver Hendrik Conscience. Tijdens de beide wereldoorlogen en in de tussenperiode geraakte de wijkkermis in de vergetelheid.

 

Image
de burgemeester van 't Schelleke, Jean-Pierre van Ceulen. (foto: Andre Vercauteren)
De viering van de overwinning der plaatselijke voetbalploeg in het kampioenschap van Rupelmonde, was de aanleiding om de kermis terug te starten. De 1ste 'Schellekeskermis' had plaats op 25, 26 en 27 september 1948 met de inzet van Petrus Muylaert, Karel Biesemans, Frans Van Bogaert en Arthur De Bouw. Het daaropvolgende jaar verkoos men de Wijkkermis op de 1ste zondag van augustus te houden. Toen in 1949 Philomena Van Hoyweghen 100 Jaar werd  kreeg Rupelmonde een reuzin die uiteraard 'Philomena' werd genoemd. Haar echtgenoot Celestinus De Souter, een typische schippersfiguur, werd als reus 'Celest' in het leven geroepen. De jaren '50 en '60 waren zowat de hoogtepunten van deze volkse kermis. Toen waren er in de wijk nog wel een 20 cafés waarvan er heel wat de gewoonte hadden om na drie dagen volkse kermis de medewerkers een mosselfeest aan te bieden.


Vooral de schippers kwamen in grote getale naar Rupelmonde afgezakt, zowel hun schepen in de haven als de straten en de huizen werden bevlagd en overal weerklonk muziek. Op zaterdag plande men een loop- of velokoers, een muzikale rondgang en concert. Op zondag was er, na de volksspelen, een 'bloemenstoet' voor kinderen en een 'serieuze wandeling' voor volwassenen. Op maandag had er een jaarmarkt voor huisdieren plaats en na de volksspelen werden ballonnen opgelaten.

 

In 1957 kreeg het reuzenkoppel een reuzenkind 'Mercatorke', naar hun zoon die matroos was op het schoolschip Mercator. In 1961 werd de familie nog uitgebreid met reuzendochter 'Grobelia', dit jaar werd Kamiel Troubleyn aangesteld als champetter van "Het Schelleke". Van 1957 tot 1963 sloot Schellekeskermis op maandagavond af met een heus vuurwerk. Het Schelleke had ook een eigen burgemeester.


nieuwe start

 

In de jaren '70 doofde de wijkkermis langzaam uit. Eén van de oorzaken was de vergrijzing van het Feestbestuur. Men staakte de activiteiten en gaf de verdere organisatie in handen van Ronny Meyfroodt, de toenmalige uitbater van café 'Scheldeland'. In 1977 was Schellekeskermis zo goed als verdwenen... Dat was het sein voor enkele jongeren om het kermisroer in handen te nemen. De heropleving van 'Schellekeskermis' gebeurde onder impuls van Joseph Lijssens en Armand Anné. Er werd een nieuw bestuur gevormd: voorzitter Frans Van Geyt, penningmeester Ronny Meyfroodt, secretaris Armand Anné, feestleiders Dirk Govaert en Joseph Lijssens.


In 1978 werd er voortgeborduurd op het oude stramien met een kinderbloemenstoet en een serieuze wandeling. Aangezien dit niet het gewenste succes kende, gooide men het in 1981 over een andere boeg. Men startte met een 1ste Reuzenstoet: naast de reuzenfamilie van het Schelleke stapten er enkele folkloregroepen, de plaatselijke fanfare met trommelkorps en reuzen uit Steendorp, Puurs, Ruisbroek, Belsele en Deurne mee op. In 1983 werd op de kaai een 1ste Folklore- en oude ambachtenmarkt ingericht, dit jaar vertoefde de reuzenfamilie voor de 1ste maal in het buitenland om deel te nemen aan de Internationale Reuzenommegang in Tilburg (NL).

 

Image
Er is steeds wat te beleven zoals hier eierentrappen voor de dames in 2007.(foto: Andre Vercauteren)

 

In 1985 werd er een nieuwe reus 'Het Loze Vissertje' geboren. De reuzenstoet kreeg wind in de zeilen en stevende op een regelrecht succes af, ieder jaar werden er unieke exemplaren uitgenodigd en vanaf 1986 werden de trommelkorpsen en fanfares vervangen door showkorpsen en marchingbands, 1986 was ook een jubileumjaar voor Wijkchampetter Kamiel Troubleyn die 25 jaar zijn plicht met bravoure vervulde, uit erkentelijkheid zag reus 'Kamiel' het levenslicht, de krasse Wijkchampetter mocht zijn jonge opvolger Guido Claus aanstellen, Guido werd in 1990 opgevolgd door de meer corpulente Alfons De Ryck. Sinds het betreurde en plotse overlijden van Alfons in 2005 wordt het Champetters uniform eervol gedragen door Luc Truyman.


Image
Muziek en tromgeroffel is op de Schellekesfeesten nooit ver weg.(foto: Andre Vercauteren)
Toen Schellekeskermis 40 jaar werd in 1987 greep men terug naar het vuurwerk dat al van in het begin der jaren ’60 niet meer had plaatsgevonden. In 1989 werd een der oude tradities terug in het leven geroepen, men koos een Wijkburgemeester en de verkozene Frans Van Geyt kreeg de driekleur van collega Antoine Denert aangemeten, de volgende Wijkburgemeesters werden: Rudi Rombaut van 1991 tot/met 1993 Marc Hayoun van 1994 tot/met 1996 Rudi Rombaut van 1997 tot/met 1999 Jean-Pierre Van Ceulen vanaf 2000 tot/met heden.


Reeds in 1992 rijpten de plannen om met het Internationale Mercatorjaar 1994 een reus Mercator in het leven te roepen. Met de kunstenaar-reuzenbouwer Jo Bocklandt kwam deze realisatie tot stand en werd 'Gerardus Mercator Rupelmundanus' geboren op 5 maart 1994. In 1993 stapt de vereniging in de gemeentelijke Cultuurraad, bij de uitreiking van de Cultuurprijs 1994 mocht Wijkkomitee 'Het Schelleke' de 1ste prijs ontvangen.
In 1996 werd het Wijkkomitee omgevormd tot V.Z.W. 'Het Schelleke'.
In 2001 werd de benaming 'Schellekeskermis' omgevormd tot 'Schellekesfeesten' en de activiteiten kunnen voortaan opgevolgd worden op een eigen website schellekesfeesten.be . (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Een verzameling van nieuwsjes uit Groot Kruibeke zoals een rit naar de Memorial Van Damme, het gemeentelijk archief, kandidaat-rusthuisbewoners, een ladderwagen voor de brandweer, ondergrondse...