Gemeente ondertekent 'Charter voor Motorvriendelijke Infrastructuur' niet

Het gebrek aan een beschermend omhulsel voor de motorrijder heeft tot gevolg dat bij een verkeerde inschatting er veel sneller lichamelijke letsels worden veroorzaakt. Per slot van rekening is een motor een evenwichtsvoertuig : bij een ongeval komen de motor, de motorrijder en de eventuele passagier meestal ten val. Bij een valpartij kunnen allerlei obstakels (palen, verkeersborden, bomen,…) de gevolgen voor de motorrijder en zijn motor aanzienlijk verergeren.
Alle afschermende constructies die zich op de weg bevinden, zijn ontworpen om een wagen met inzittenden en de voorbijgangers te beschermen wanneer de wagen uitwijkt van de juiste baan op de weg. Motorrijders benaderen deze obstakels op een totaal andere manier en worden zelden op een gepaste wijze afgeremd. Zo vormen bijvoorbeeld vangrails een potentieel gevaar.
Het motorrijden houdt wel risico’s in, maar sommige verwondingen kunnen gemakkelijk met

Dit kan nog verder doorgetrokken worden door bij het ontwerpen van een forgiving road ook ervoor te zorgen dat fouten niet direct worden afgestraft. We denken hier aan bv. ribbelmarkeringen die de wagen doen trillen als deze te veel uitwijkt. In het geval van de motorrijder is het vooral van belang dat valpartijen niet verergerd worden door onprettige verrassingen, zoals scherpe voorwerpen of elementen die uitsteken en die later beschouwd eigenlijk beter weggelaten werden.
Een vangrail staat het best zo ver mogelijk van de weg en op een verhard vlak opgesteld zodat een gevallen motorrijder afgeremd wordt voor die tegen de vangrail aanglijdt. Bij het ontwerp van een 'straatlandschap' spelen uiteraard verschillende elementen een belangrijke rol. Er zou moeten gestreefd worden naar een geïntegreerd geheel, waarin elke deelnemer zich probleemloos kan bewegen in een aangenaam kader.
Vroeger volstond 'verkeersveiligheid', tegenwoordig spelen meer factoren een rol en evolueert men naar 'verkeersleefbaarheid'. Deze term duidt op een symbiose tussen verschillende factoren uit verschillende invalshoeken : verkeer, omgeving, milieu….Bij recente ontwerpen wordt er vooral

Er werd een Vademecum Motorrijdersvoorzieningen” opgesteld en het is een uitgebreid stuk geworden waarin zowat alles vermeld staat hoe de wegen kunnen ingericht worden als een veilige rijplaats voor motoren. Dat was hetgeen raadslid Dobbeleir in Zwijndrecht ook wilde.
De burgemeester antwoordde hem dat in de gemeente rekening wordt gehouden met àlle weggebruikers door de infrastructuur zo veilig mogelijk te maken. Met de verkeerscel wil hij wel enkele dingen in overweging nemen maar motoren bevoordelen, neen, dat ziet hij niet zitten. "We doen alles voor de wegen, voor alle weggebruikers. Op 7 juli komt de verkeerscel weer samen en we zullen uw voorstel in overweging nemen", zo besloot Minnebo. Hij zal daarbij toch aandacht moeten hebben voor bijzondere punten die in het Vademecum zijn vermeld met o.a. parkeerplaatsen voor motoren, wegmarkeringen, stroefheid van het wegdek, obstakels op of naast de weg, zichtbeperkende elementen, rijbaankussens en verkeersremmers, piramideblokken e.a. In Vlaanderen ondertekenden een 40-tal gemeenten het charter. (Rolf Duchamps)