Jos Stassen wil duidelijkheid over natuurcompensatie op Linkerscheldeoever

Voor de nieuwe natuurgebieden op de Linkerscheldeoever ingericht ter compensatie van verloren natuurwaarden door de aanleg van het Deurganckdok en vorige grote infrastructuurwerken in de haven, werden compensatiedoelstellingen vooropgesteld voor bepaalde vogelsoorten maar ook om het historisch deficit weg te werken. Uit tellingen van de onderzoekers blijkt dat voor veel doelsoorten de vereiste aantallen niet worden gehaald.
Tegelijkertijd is er opgespoten gebied waar tijdens het opspuiten gebruikte plastic zeilen nu dienst doen als vogelverschrikker en waar een stortplaats is ontstaan.
Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de compensatiegebieden is belangrijk om de compensatiedoelstellingen te halen! Om de doelstellingen te realiseren op de bestaande gebieden (ook een aandachtspunt vanuit de landbouw) zijn dus extra inspanningen nodig.
De schorren en polders van de Benedenschelde zijn van cruciaal belang voor tal van trekvogels en voor talloze beschermde vogels die hier komen broeden. Om de compensatiedoelstellingen te halen, werden dan ook specifieke gebieden ontwikkeld of uitgebreid, met natte graslanden,kreken, schorren, plassen enzovoort.
Een aantal gebieden hebben zich al mooi ontwikkeld, maar toch wijzen de tellingen van de onderzoekers uit dat, voorlopig, de compensatiedoelstellingen voor veel doelsoorten nog niet worden gehaald. Voor de pleisteraars liggen de aantallen veelal lager dan in de periode voor de inrichting van de compensatiegebieden en ook voor de broedvogels en de overwinteraars is de voorlopige conclusie dat er vrij veel vogels aangetrokken worden door de compensatiegebieden, maar dat sommige soorten nog in aantal moeten toenemen, willen we de vooropgestelde compensatiedoelstellingen halen. Veel vogelsoorten moeten de compensatiegebieden nog ontdekken!
Vanuit dat oogpunt is het dan ook belangrijk dat de compensatiegebieden zo aantrekkelijk mogelijk worden ingericht. Niet alleen om de compensatiedoelstellingen op zo kort mogelijke termijn te halen, maar ook om de doelstellingen te realiseren binnen de huidige gebieden, wat ook een belangrijk aandachtspunt is van de landbouwers in de regio.
Een type gebied dat belangrijk is voor tal van strand- en koloniebroeders als kluut, scholekster en kleine plevier is het habitat ‘strand en plas’. Dit type is eenvoudig te omschrijven als schaars begroeide zandige terreinen met ondiepe plassen. Dit habitattype wordt vaak teruggevonden op de opgespoten terreinen in het havengebied. De MIDA-zones en de Vlakte van Zwijndrecht, twee opgespoten terreinen binnen het havengebied, en het gedempte deel van het Doeldok gelden als tijdelijke compensatie voor dit habitattype.
Naast het Doeldok werd vorig jaar een terrein opgespoten als habitat ‘strand en plas’. Recent werd het gebied ook omheind en informatieborden maken duidelijk dat het een broed- en rustgebied is, waar verstoring strafbaar is. Bij het opspuiten van het gebied werden plastiek zeilen gebruikt voor het aanleggen van een damwand, maar de zeilen werden jammer genoeg nadien niet verwijderd. Resultaat is dat nu over een gebied van enkele hectare wapperende plastiek dienst doet als vogelverschrikker. Midden in het broed- en rustgebied is er ook een stortplaats aangelegd van beton, plastiek, ijzer, puin,… Vogels werden er nog niet waargenomen.
Om de vooropgestelde compensatiedoelstellingen te halen, is het van belang dat de compensatiegebieden ook aantrekkelijk worden ingericht. Naast de kwantiteit is dus ook de kwaliteit van belang.
Jos Stassen wil nu van de minister vernemen: Op welke manier gebeurt de kwaliteitscontrole bij de inrichting van natuurcompensatiegebieden op de Linkerscheldeoever? Is er een regelmatige monitoring om na te gaan of er verstorende elementen (die mogelijk het rendement van de gebieden beperken) aanwezig zijn in de compensatiegebieden? Hoe wordt toegezien op onrechtmatige activiteiten in de compensatiegebieden? Werden al overtredingen vastgesteld? Hoe worden die opgevolgd? Hoe worden de compensatiedoelstellingen verder opgevolgd? Zijn er extra inspanningen nodig om de compensatiedoelstellingen voor de diverse habitats en doelsoorten te halen?
Antwoord dus op dinsdag 1 juli. (Rolf Duchamps)