Primeur: burger zet punt op dagorde gemeenteraad

Image
Luc Scheers die als eerste een punt van de burgers op de dagorde van de gemeenteraad mocht voorleggen. De bewoners langs de N70 wilden een bewonerskaart invoeren.
ZWIJNDRECHT. De jongste gemeenteraad kreeg een primeur want voor de eerste keer mocht een verzoekschrift van de burgers worden toegelicht in de raadszitting door een punt op de agenda. Dat is nu mogelijk door het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waardoor burgers zelf verzoeken of voorstelen op de agenda kunnen plaatsen.

 

In Zwijndrecht was dat het geval voor bewoners van Dorp West en Dorp Oost in de ‘blauwe zone’ wonnen en voor hun eigen deur met schijf verplicht moeten parkeren. Zij vroegen nu om de bewonerskaart in te voeren. Om zo’n zegje in de gemeenteraad te mogen doen,moeten wel enkele voorwaarden worden vervuld. Het moet gaan over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening en er moet een schriftelijke gemotiveerde nota ingediend worden. Bovendien moeten voor Zwijndrecht 300 inwoners ouder dan zestien, de lijst tekenen. Het moet 20 dagen voor de gemeenteraadszitting bij het college worden ingediend.

 

De mensen van Zwijndrecht-centrum hadden dat alles netjes bij elkaar gebracht en leverden een lijst af waarop 332 burgers zich achter een bewonerskaart invoering stelden. Maar het gemeentebestuur nam er het rijksregister bij en controleerde of al die tekenaars wel uit Zwijndrecht waren. Ze ontdekten er 16 die niet in Zwijndrecht ingeschreven waren. Maar met 316 geldige handtekeningen was er niets aan de hand en kon er een punt op de agenda worden gezet.

 

De persoon die eerst tekende mocht de toelichting geven. Dat was Luc Scheers die de ambitie heeft om lijst de Decker in Zwijndrecht op te tillen naar een eventueel zitje(s) in de gemeenteraad bij de volgende verkiezingen. Voor Scheers was dus de eer weggelegd om als eerste in de plaatselijke geschiedenis een burgerverzoek toe te lichten in een gemeenteraadszitting.

 

Hij deed dat omdat de mensen hem vroegen: doe er iets aan! Ze begrepen niet dat de gemeente geen maatregelen nam om de eigen burgers te helpen. Het invoeren van het parkeerverbod met schijf is een gevolg van de komst van de tram omdat er minder parkeerplaatsen kwamen maar vooral omdat er auto’s werden geparkeerd van mensen van buiten de gemeente die daar de tram namen.

 

De bewoners van Dorp West en Dorp Oost moeten nu proberen hun wagen kwijt te geraken waar hij niet om de paar uur moet verplaatst worden. Processen hangen in de lucht maar dat niet alleen. Een bewoner van Dorp Oost had zijn BMW toch geparkeerd en liep een boete op. Hij ging dan zijn wagen maar op de parking plaatsen langs de Suikerdijkstraat aan de nieuwe verkaveling. ’s Anderendaags vond hij zijn wagen terug met een vernielde ruit. De man gaat weldra verhuizen en is blij dat hij van de miserie van de blauwe zone aan zijn deur is verlost.

Luc Scheers benadrukte dat de betrokkenen die blauwe zone niet willen afschaffen maar alleen een bewonerskaart vragen. Burgemeester Minnebo weet dat het een probleem is dat zich in veel gemeenten in Vlaanderen stelt en zelfs een Europees probleem is. Zwijndrecht werkt momenteel aan een mobiliteitsplan. Eigenlijk was de gemeente één van de eerste die een goedgekeurd plan had in het begin van de 21ste eeuw.

 

mobiliteitsplan afwachten

 

Rond het parkeerprobleem speelde ook het fors stijgen van het aantal voertuigen mee, maar de straten bleven dezelfde. Er werd geopteerd om in de nieuwe verkavelingen verplicht ondergronds te laten parkeren. Mensen die een garage hebben moeten volgens Minnebo die ook gebruiken voor hun wagen en niet om er een wasmachine. In deze gevallen moeten de burgers het dus zelf oplossen.

 

De burgemeester zei ook, dat als de bewonerskaart wordt ingevoerd, er geen plaats meer zal zijn als er bezoek komt. Hij wil met de realiteit rekening houden. Dat wordt allemaal uitgezocht n het mobiliteitsplan dat nu wordt opgesteld en geëvalueerd. Dat het nog in 2008 klaar zou zijn, wordt utopie. "Het kan ook in 2009 klaar zijn. De 6 thema’s bewerken, gaat niet op één week", zo zei de burgemeester.

 

Dat plan wordt elk jaar bekeken en beschreven. Er is dit jaar 20.000 euro ingeschreven in de begroting. Nog op 7 juni 2008 was er een bijeenkomst rond de problematiek voor het geactualiseerd mobiliteitsplan waarvan ‘parkeren’ een belangrijk deel is in de 6 thema’s die er worden uitgewerkt. Bij die thema’s zit o.a.ook openbaar vervoer, de verbinding tussen de twee gemeenten, fietsers en voetgangers die men meer een plaats wil geven in het verkeer, de verbinding met de industrie en het sluipverkeer dat ernstige afmetingen aanneemt als er wat op de E17 gebeurt of in de spitsuren. Sluipverkeer zal worden aangepakt i.s.m. de gemeente Beveren. In Haasdonk wordt vaak al de E17 verlaten om zo ‘langs binnen’ naar Zwijndrecht toe ter tijden waar bv. de Lindenstraat en Heidestraat worden bereden.

 

Wat nu de bewonerskaart betreft, die zal in het mobiliteitsplan ook aan bod komen. Nu de ‘blauwe zone’ afschaffen aan Dorp West, dan zou volgens Minnebo, het aar de ganse dag helemaal vol staan terwijl ze naar hun werk zijn.

De burgemeester tilde ook niet te zwaar aan het aantal handtekeningen dat werd voorgelegd. "Het hangt af van hoe het werd voorgesteld. Als ik zeg dat we de personenbelasting op 0 % zal brengen, dan heb ik op slag wel 5000 handtekeningen."

 

De gemeenteraad werd gevraagd zich te houden aan het mobiliteitsplan en geen bewonerskaart toe te kennen. Het onderzoek zal het uitmaken of er in de toekomst kunnen ingevoerd worden. Zonder dat onderzoek wordt geen beslissing genomen. Raadslid Walter De Wulf (VLD) stelde wel voor om in dat mobiliteitsplan het parkeerprobleem prioritair te stellen. Het oplossen van het parkeren langs de N70 doordat de tram er is gekomen, mag op zich geen probleem zijn.

 

Maar de burgemeester antwoordde dat de 6 thema’s tegelijk worden aangepakt. De firma die daar rond een onderzoek doet, zal het bekijken want ook sluipverkeer is er al heel lang. Dus de actualisatie van het mobiliteitsplan wordt globaal aangepakt.

 

Minnebo zei ook nog dat hij zich enorm populair zou kunnen maken door de bewonerskaarten toe te kennen voor Dorp West en Dorp Oost, maar die ‘politiek’ wil hij niet volgen. "Bovendien, je parkeert her nog gratis. In Temse en Lokeren bijvoorbeeld moet je er euro’s insteken."

 

Frans De Gendt (sp.a) begreep de bewoners wel die naar een bewonerskaart vroegen. Het is een kwestie nu van het zoeken van de oplossing. Sp.a zal zich dan ook houden aan het voorstel van het college om het mobiliteitsplan af te wachten naar de toekomst toe en nu nog geen bewonerskaart af te leveren.

 

incident

 

Zaak dus afgehandeld en Luc Scheers mocht inbinden. Of toch niet. Toen na afloop ook het publiek nog de kans kreeg vragen te stellen, kreeg hij weer het woord. Wat we vreesden gebeurde, na wat over koetsjes en kalfje te hebben gesproken, haalde hij er weer punt 23 bij over de bewonerskaarten. Uiteraard, mocht dat niet meer, hij had zijn kans gekregen bij de uitvoering van de agenda.

 

Burgemeester Minnebo vroeg hem beleefd daarover niet meer te praten. Maar Luc Scheers bleef maar praten en gaf geen gevolg aan het verzoek. De burgemeester werd boos en voor het eerst zagen we hem naar het houten hamertje grijpen om er mee op het houten blokje te kloppen. "Meneer Scheers u stopt!" riep hij. Dan klopte hij weer met het hamertje. Het klonk al iets harder en zijn stem ook: "Meneer Scheers u stopt". Maar de Scheers deed dat niet en praatte gewoon verder tussen het hamergeklop en de stem van de burgemeester die nog een paar keer "U stopt. U stopt" riep. Maar er werd niet gestopt: " Ik zet u buiten" klonk het bij de man met de hamer, "Ik zal de politie laten komen om u de volgende keer buiten te laten zetten. Ik laat niet met mij sollen. Dat spel duurt hier nu al lang genoeg om telkens de gemeenteraad te manipuleren…"

 

En dan zweeg meneer Scheers. Minnebo dacht er blijkbaar ook aan dat Luc Scheers voor Lijst De Decker zal opkomen en als hij stemmen genoeg heeft, ja dan kan hij als gemeenteraadslid een woordje méér zeggen. Maar daarvoor moet hij nog wat jaren wachten. (Rolf Duchamps)