Een standpunt rond het Oosterweelgebeuren.

Image
Burgemeester Willy Minnebo die een standpunt formuleerde rond de Oosterweelverbinding en daarin wel de Langewapperbrug in vraag stelde als het ging om fijn stof.
ZWIJNDRECHT. Burgemeester Minnebo ,heeft in de gemeenteraadszitting donderdagavond het standpunt bekend gemaakt dat de gemeente momenteel inneemt in verband met de Oosterweelverbinding. Het gemeentebestuur is al zeer attent sedert 2002 en werk daarom samen met het actiecomité "Leefbaar zwijndrecht". Opvallend is wel dat gedurende zes jaar door alle politieke partijen eensgezind is samengewerkt om de leefbaarheid van de gemeente te waarborgen bij de aanleg van de Oosterweelverbinding. Bij het bekendmaken van het huidig standpunt was dat niet meer het geval want sp.a vond het niet opportuun nu nog te reageren.

In het Zwijndrechtse standpunt dat door de gemeenteraad werd aangenomen, gaat het vooral over de nood aan een brede consultatie over de Langewapperbrug. Hiermee stelt Zwijndrecht niet het project zelf in vraag, maar zet het serieuze vraagtekens bij de Langewapperbrug en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Met dit standpunt vraagt de gemeenteraad aan de Vlaamse regering om haar definitief besluit pas te nemen na een brede consultatie.

De burgemeester bracht volgend standpunt naar voor:

-"De gemeente Zwijndrecht en het actiecomité "Voor een leefbaar Zwijndrecht" hebben zich de voorbije jaren intens ingezet rondom het Masterplan Antwerpen, waarvan de Oosterweelverbinding de belangrijkste component is.

Door een eensgezind standpunt in te nemen gelukten wij erin om de toen voorliggende plannen te wijzigen in het voordeel van onze gemeente. De goedkeuring van het Middentracé, het behoud van de op- en afritten aan de Pastoor Coplaan, het voorzien van geluidsschermen van Keetberglaan tot Krijgsbaan, aangepaste fietsverbindingen…zijn daarvan het resultaat.

Vandaag stellen wij vast dat weinigen het sluiten van de Ring in vraag stellen. Velen hebben echter bedenkingen bij de opportuniteit van het "Langewapperproject". In het raam van de gezondheid in onze, door het fijne stof geteisterde, regio lijkt een onderzoek naar een alternatief onontbeerlijk. Een project van dergelijke omvang (zowel financieel als technisch) heeft nood aan een groot maatschappelijk draagvlak en een transparante communicatie.

De gemeenteraad van Zwijndrecht vraagt de Vlaamse Regering haar definitief besluit pas te nemen na een brede consultatie."

Maar Frans De Gendt (sp.a) vond het absoluut geen goed idee.

-"Als we blijven reageren dan komt de Oosterweelverbinding er niet en blijft alles zoals het is", zei het raadslid, "Dit project moet er komen mét de Langewapperbrug."

Volgens sp.a is er voldoende ‘consultatie’ geweest en iedereen is ervan overtuigd dat het moet gerealiseerd worden. " We staan dus niet achter het standpunt. Wat je doet is niet nodig. Er waren al honderd en één consultaties".

Burgemeester Willy Minnebo wees er op dat de gemeente niet in vraag stelt dat de Oosterweelverbinding wordt uitgevoerd. Schepen Ann Van Damme (CD&V) stelde, dat door het ingenomen standpunt, Zwijndrecht wil duidelijk maken dat door overleg iets te bekomen is wat in het verleden al bewezen is. En dat kan nog steeds vermits de bouwvergunning nog steeds niet is afgeleverd.

Schepen André Van De Vijver (Groen!) had het niet zo goed voor met BAM dat volgens hem nog altijd niet kan zeggen hoe alles er gaat uitzien, ook niet langs de kant van Zwijndrecht. Hij sprak de hoop uit dat veel mensen zich zouden verzetten wanneer het openbaar onderzoek wordt gestart.

Raadslid De Gendt gaf zich niet en verwees naar Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) die ook vraagt zich niet te verzetten tegen de Oosterweelverbinding. Als er problemen zijn dan wordt volgens De Gendt daar ook iets aan gedaan.

-"De Oosterweelverbinding tegen houden is de toekomst hypothekeren. Er zijn nu al dagdagelijkse files en dan zal het hier niet meer leefbaar zijn. Ik vond dat spijtig, burgemeester!", richtte hij zich tot Minnebo.

De burgemeester onderstreepte nogmaals dat het niet de bedoeling is dat het project niet mag door gaan of moet verdwijnen. " We zeggen alleen: denk goed na voor je tot een beslissing komt." Maar de sp.a begreep hem én de CD&V niet.

Willy Minnebo zag de sp.a houding ook wat als ingegeven door minister Van Brempt. Hij verwees naar het BAM-congres in het Provinciehuis waar wel de ministers Crevits en Peeters waren maar geen Kathleen Van Brempt. Voor een minister van mobiliteit stelde Minnebo zich daar vragen bij. En zo zat men dan duidelijk de politieke weg.

Schepen Van de Vijver bekeek het even historisch en wees op de uitbreiding van de haven naar het Noorden en het invullen van de Linkeroever. Het oude havengedeelte werd daardoor geschikt gevonden om er woongebieden op te trekken. En daar waar die mensen nu wonen, gaat men de Langewapperbrug bouwen. Ook in eigen gemeente zag hij de Neerstraat afgezoomd worden door een hoge muur, die nog erger zou zijn dan de vroegere ‘Berlijnse muur’

Het gemeentelijk standpunt werd goedgekeurd maar de sp.a stemde tegen en de VLD onthield zich.(Rolf Duchamps)