Kallosluis moderniseert in dienst van de scheepvaart.

Met behulp van de modernste elektronica kan nu zeer snel gereageerd worden op technische problemen. Daarnaast zijn er computerschermen geplaatst die dag en nacht haarfijne beelden tonen wat zich in de sluis afspeelt. Het gaat niet alleen om een nieuwe bedieningspost maar ook de elektromechanische installatie van de sluis werd volledig vernieuwd. Die was na meer dan 25 jaar aan vervanging toe. De onderwaterrails van de sluisdeuren werden vernieuwd en ook de deuren zelf werden onderhanden genomen.
De Zeesluis, die de naam Kallo de wereld rond stuurt omdat ze de naam "Kallosluis" kreeg, werkt al van in 1981 en werd in de loop der jaren steeds meer belangrijk. De aanleg kaderde in de uitbouw van Waaslandhaven die om te functioneren de sluis nodig had. Het was al in de jaren zestig dat de eerste plannen ontstonden voor de ontwikkeling van de linkeroever. Er was grote belangstelling van de industrie voor havengebonden terreinen en er werden plannen getekend voor de ontwikkeling van de Waaslandhaven als industriehaven met de klemtoon op petrochemie.

Nu is het een monument in het leven van Waaslandhaven die door de nu uitgevoerde werken de garantie kreeg dat schepen op veilige en vlotte manier de haven kunnen binnenvaren. Het gaat om een investering van ruim 7 miljoen euro.De werken zijn begin 2006 gestart en gans de periode werd het scheepvaartverkeer niet gestremd maar dat moet wel met een korreltje zout genomen worden. In 2006 stelden de gebruikers zich vragen bij deze situatie want er waren wel vertragingen. Door de lange wachttijden verloor een rederij sinds het begin van 2006 al 20 vaardagen die rechtstreeks toegeschreven konden worden aan de sluis.
Vorig jaar werd ze 8.012 keer gebruikt en in totaal werden 5.795 zeeschepen en 17.366 binnenschepen versast. Is dat niet van het goede te veel? Eddy Bruyninckx van het havenbestuur, vindt van wel en hij dringt er bij de Vlaamse regering op aan om zo snel mogelijke een tweede sluis, een tweede toegang te realiseren. De aanwezigheid van slechts één sluis maakt dit deel van de haven volgens hem heel kwetsbaar.
Daar staat ook Minister-president Peeters achter en zei zelfs dat het een topprioriteit is. Er wordt voorgesteld om naast de Kallosluis een kleinere sluis te bouwen, die voorbehouden zou worden aan binnenschepen en kustvaarders, om op die manier capaciteit vrij te maken voor de Kallosluis. De bouw van een tweede sluis voor de Waaslandhaven dient echter ook gezien te worden in de algemene uitbouw van de Antwerpse haven, in het bijzonder de linkeroever.
De locatie staat inmiddels zo goed alsvast: de zuidzijde van containerhaven Het Deurganckdok op de linker Scheldeoever ten zuiden van het polderdorp Doel.
Er werd al vooropgesteld om in 2008 nog van start te gaan maar of dat lukt is een andere vraag. Een tweede toegang tot de Waaslandhaven zal onder deze meest gunstige veronderstellingen ten vroegste beschikbaar zijn tegen einde 2012 of begin 2013. Onvoorzienbare omstandigheden of voorvallen houden vanzelfsprekend steeds een risico in op vertragingen. Maar met een goede voorbereiding en met de politieke wil om dit te realiseren is dit project klaar in 2012. Het gaat om een investering van 625 miljoen euro. (Rolf Duchamps)