Met een ouderenbeleidsplan naar de gemeenteraad.

SINT-NIKLAAS. Uit het Ouderenbeleidsplan 2008 – 2012 blijkt dat de ouderen op lokaal niveau ook inspraak hebben. Beleidsparticipatie is geen hol woord, zo blijkt.

In de loop 2006 werd in Sint-Niklaas een ouderenbehoefteonderzoek georganiseerd in samenwerking met VUB en provincie Oost-Vlaanderen. 800 senioren, vulden een lijvige enquête in waarin allerlei facetten van hun leven bevraagd werden. Een team van meer dan 40 vrijwilligers bezocht al deze ouderen aan huis om hen te motiveren deel te nemen aan dit onderzoek. De verwezenlijking van dit onderzoek kostte voor de vrijwilligers, de 800 bevraagde senioren en het stadsbestuur zelf heel wat tijd en moeite.
De verkregen informatie werd dan ook onmiddellijk omgezet beleidsvoorstellen. De geldigheidsperiode van onderzoeksgegevens is immers niet onbeperkt.

 

Bij de opmaak van het plan werd er heel duidelijk voor gekozen om er een plan voor senioren én door senioren van te maken. Zes thematische werkgroepen werden opgericht waarin het overwicht van de deelnemers op de ouderen zelf lag.

 

WERKGROEPEN

De werkgroepen behandelden de volgende thema ‘s

gezondheid, zorg en dienstverlening (voorzitter Nele De Pagie, zorgcoördinator OCMW), huisvesting (voorzitter Hilde Reynvoet, huisvestingsambtenaar), inspraak, informatie en beeldvorming (voorzitter Klaartje Coupé, seniorenconsulent), cultuur, sport, vrijetijdsbesteding en sociale contacten (voorzitter Jan Bral, directeur cultuurcentrum), mobiliteit (voorzitter Helga Collyn, welzijnsadviseur), veiligheid (voorzitter Lode Wauters, politiecommissaris)

Ook politici waren vertegenwoordigd in de werkgroepen: de schepen van welzijn en de OCMW-voorzitter zetelden in elke werkgroep, de bevoegde schepen per thema en aan elke werkgroep kon per meerderheidsfractie van OCMW- en gemeenteraad één afgevaardigde deelnemen.

De werkgroepen kwam allen ongeveer drie keer samen. Deze bijeenkomsten vonden plaats in de loop van 2007.

In tegenstelling tot bij andere beleidsplannen, werd geen ontwerptekst opgesteld voordat de werkgroepen samenkwamen. Het ontwerp van het beleidsplan is dus daadwerkelijk opgesteld door de deelnemers van de werkgroepen. Elke werkgroep beschikte wel over voorbereidend tekstmateriaal, dat een samensmelting was van de relevante gegevens uit:het behoefteonderzoek (2006), het witboek (2007), het ontwerp Lokaal Sociaal Beleidsplan (versie oktober 2006) , het memorandum van de seniorenadviesraad (2006) en eventueel aanvullende documenten

Een belangrijk aspect bij de opmaak van het plan is, naast de participatie van de senioren, de nauwe samenwerking met andere beleidstakken (mobiliteit, veiligheid, wonen, cultuur).

Dit kadert in het inclusieve beleid dat nagestreefd wordt: niet alleen de ouderensector dient aandacht te hebben voor de seniorenbevolking, maar ook andere beleidsdomeinen/ sectoren dienen in hun werking rekening te houden met deze groeiende groep.

Tot slot werd de opmaak van het plan in nauwe samenwerking met het OCMW gerealiseerd: OCMW-ambtenaren, OCMW-voorzitter en OCMW-raadsleden hadden een ruime inbreng in de voorbereiding van de ontwerptekst. Bij de realisatie van de opgestelde doelstellingen en actiepunten zal het OCMW uiteraard een onmisbare partner zijn.

Op woensdag 6 februari verstrekte de seniorenadviesraad een advies over de ontwerptekst met doelstellingen en actiepunten.
Op 20 maart, 10 april en 25 april boog een politieke werkgroep zich over de opgestelde doelstellingen en actiepunten.

Het beleidsplan werd besproken en goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van maandag 19 mei 2008 en de OCMW-raad van 12 juni 2008

Het ontwerp wordt tot slot voorgelegd aan de gemeenteraad van 27 juni 2008.

CIJFERS

Oudere: persoon die de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt (begrip uit decreet) In Sint-Niklaas met de 70.635 inwoners, zijn er 18.326 60-plussers of 26 % van het totaal aantal inwoners, er zijn 10.353 70-plussers of 15 % van de bevolking en de 80-plussers zijn nog met 3.828 of 5 % van de bevolking. In alle leeftijdsgroepen zijn de vrouwen hoogst in aantal. Bij de 60-plussers zijn er 2058 vrouwen meer en bij de 70-plussers zijn ze met 1941 meer!

Onderzoek wees uit dat de groep senioren in Sint-Niklaas enorm divers is: qua leeftijd, qua geslacht, sociale achtergrond, financiële situatie, etniciteit, levensbeschouwing, woonsituatie, zorgbehoefte… De slotsom van deze bevindingen maakt het vanzelfsprekend dat de noden, behoeften en interesses binnen de doelgroep enorm uiteen kunnen liggen.

Bij het uitschrijven én bij de realisatie van dit ouderenbeleidsplan is het dan ook belangrijk dat men te allen tijde rekening houdt met de diversiteit binnen de ouderenbevolking. Daarenboven verdient de groep senioren, die omwille van financiële, sociale of fysieke redenen kwetsbaar is, bijzondere aandacht binnen het lokale ouderenbeleid.

Het ouderenbeleidsplan 2008-2012 wordt op vrijdag 27 juni voorgelegd aan de gemeenteraad. De integrale versie staat vanaf maandag 30 juni op de website van de stad: www.sint-niklaas.be (documenten/beleidsplannen).(Rolf Duchamps)