Werelddag van de Vluchteling
BEVEREN. De 'Werelddag van de Vluchteling', een initiatief van de Verenigde Naties, is op vrijdag 20 juni. Het ganse weekend zijn er in Vlaanderen her en der Kerkasielwakes die willen stilstaan bij het probleem van de eerlijke verdediging. De wet voorziet dat vluchtelingen en asielzoekers recht hebben op een eerlijke procedure waarin ze ondersteund worden door een advocaat. Hiervan hangt voor hen heel veel af.
De groep B-asiel sluit zich bij deze actie aan en organiseert op zondag 22 juni om 17u een kerkasielwake in de Sint Martinuskerk van Beveren. Tijdens deze bijeenkomst willen ze enkele vluchtelingen aan het woord laten. Voor de ene is het een schrijnend verhaal dat al jaren aansleept, voor de ander is, na een paar moeilijke jaren, het einde van de tunnel in zicht. Na een korte viering in de kerk, gaat het verhaal verder in het tentje voor de kerk met een zuiders hapje en een drankje.
Er zullen ook twee advocaten gelauwerd worden om hun eerlijke inzet voor de verdediging van de rechten van mensen zonder papieren. Iedereen is welkom op deze kerkasielwake.
In Sint-Niklaas start vanavond om 20 uur een kerkasielwake in de Terekenkerk. Deze staat in het teken de aanslepende vraag om verblijf voor zovele mensen, gezinnen met kinderen die hier van voor 2001 verblijven. Tijdens de waken is er muziek en zang door het Solidariteitskoor Weerbots, getuigen een asielzoekster en een Sans Papier. Ook is er luik 'Duiding door een jurist', de 'vreemdeling' in Sodom en wordt de actualiteit rond regularistie van mensen zonder papieren belicht. Ten slotten krijgen de advocaten die vreemdelingen 'Recht Doen' een bedankje.
Voor vluchtelingen en immigranten is betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke rechtsbijstand niet alleen een recht maar ook een noodzaak. KMS/Kerkasiel.anders voert daar deze week - in het licht van de Werelddag van de Vluchteling - campagne voor. In België is het niet goed gesteld met de rechtsbijstand aan deze kwetsbare groep.
Er zijn niet alleen te weinig gespecialiseerde juristen en advocaten beschikbaar in vreemdelingenrecht, ook de opleidingskansen in dit vak zijn bijzonder beperkt. Nochtans groeit de vraag in deze tijden van grote wereldwijde mobiliteit. En hoewel de wet voorziet in een recht op juridische bijstand, wordt het vaak geschonden en worden advocaten - ook financieel - niet gemotiveerd vreemdelingen recht te doen.
KMS/Kerkasiel.anders eist daarom van bevoegde ministers van Onderwijs en Justitie elk vanuit hun bevoegdheid een beleid te ontwikkelen dat - pro deo of niet - de rechtsbijstand aan vreemdelingen sterk promoot en effectief toegankelijk maakt. Dat kan door universiteiten en hogescholen aan te zetten het vak vreemdelingenrecht volwaardig te programmeren. Dat kan door te voorzien in een effectieve forfaitaire maandelijkse vergoeding voor advocaten die zich in het pro -deo systeem specialiseren in vreemdelingenrecht. Dat kan door juristen die tewerkgesteld zijn bij organisaties die zich over vreemdelingen ontfermen, het recht te geven te mogen pleiten m.b.t. vreemdelingengeschillen.
KMS/Kerkasiel.anders lauwert vanaf nu en de komende veertien dagen een vijftigtal juristen en advocaten uit Vlaanderen en Brussel die vreemdelingen recht doen. In het kader van kerkasielwakes en allerhande initiatieven krijgen zij een symbolisch geschenk in de vorm van een gesigneerde USB Stick als blijk van waardering en als hart onder de riem. Zij zijn professioneel of vrijwillig, pro deo of niet, actief voor mensen die niet beschikken over alle informatie, middelen en mogelijkheden om hun rechten af te dwingen. (r.d.)