Uitstel van executie voor postkantoor Melsele

"Verheugend, alhoewel al de tegenstrijdige informatie geen goed doet aan de dienstverlening van de post", dat besloot raadslid Bruno Stevenheydens, die een vraag daarover aan de bevoegde minister had ingediend. Het gemeentebestuur heeft nog geen resultaat geboekt om kantoor in Kieldrecht te behouden. VlaamsBelang heeft voor de gemeenteraad van komende dinsdag een punt op de dagorde laten plaatsen.
De Post voorziet om haar kantoren over heel het land fors te verminderen. In het merendeel van de gemeenten voorziet De Post het behoud van slechts één kantoor, in slechts enkele gemeenten worden meerdere kantoren behouden. De gemeente Beveren is na Antwerpen en Gent de meest uitgestrekte gemeente van Vlaanderen. In het verleden waren er 9 postkantoren in Beveren, slechts één kantoor in onze gemeente is onaanvaardbaar.
Sinds 2006 is geweten dat De Post het kantoor in Melsele wil sluiten. Het beheerscontract afgesloten tussen De Post en de federale overheid voorziet echter in het alternatief van PostPunten. Er werd afgesproken om het kantoor in Melsele niet te sluiten vooraleer er een PostPunt zou zijn. Blijkbaar is het in een deelgemeente met meer dan 10 000 inwoners geen eenvoudige zaak om een middenstander te vinden die een PostPunt wil uitbaten. Dit is begrijpelijk aangezien een PostPunt heel wat verantwoordelijkheden met zich meebrengt en vooral in grotere deelgemeenten ook heel wat extra werk.
Stevenheydens: "Ik heb minister Vervotte al herhaaldelijk gevraagd om de werking van de bestaande PostPunten te evalueren en hieruit lessen te trekken."
Een PostPunt voorziet niet dezelfde dienstverlening als een postkantoor.Zonder dat er een PostPunt werd gevonden had De Post aangekondigd het kantoor in Melsele te sluiten. Dit stond haaks op de vroegere afspraken. Gelukkig werd van gedacht veranderd en blijft het nog open voor een tijd.
De Post organiseerde op 12 juni omtrent de sluiting van het kantoor een informatievergadering in Melsele. Van het gemeentebestuur was niemand aanwezig. Het Vlaams Belang stelt de nodige vragen omtrent de invloed of het gebrek aan invloed, van het gemeentebestuur.
Bruno Stevenheydens: "In 1ste instantie in het voorjaar 2007, had een deel van het gemeentebestuur CD&V-Melsele en een aantal schepenen, nog betoogd tegen de sluiting van het kantoor. Burgemeester Van de Vijver had zich echter na een gesprek met een verantwoordelijke van De Post laten overtuigen van het zogenaamde belang van de sluiting. Het is mij onduidelijk of het gemeentebestuur constructieve pogingen heeft ondernomen om in Melsele nog enige dienstverlening van De Post te behouden. Ik plaats het onderwerp alvast op de agenda van de gemeenteraad van eind juni."
Het kantoor van Kieldrecht wordt eveneens met sluiting bedreigd. Dit is onbegrijpelijk aangezien dit kantoor op 15 km afstand ligt van het hoofdkantoor in Beveren en een bijzonder goede werking kent. Op voorstel van het Vlaams Belang heeft de gemeenteraad in december 2007 al unaniem een motie goedgekeurd om de sluiting tegen te gaan. Stevenheydens: "De voorbije maanden heb ik minister Vervotte verschillende keren zowel mondeling als schriftelijk gevraagd om dit kantoor te behouden."
Vanaf 23 juni kan men in Kieldrecht geen niet-geadresseerd drukwerk meer laten bedelen door De Post en dient met zich hiervoor tot het kantoor in Beveren te wenden. Door het terugschroeven van deze dienstverlening is de stap tot afbouw van de dienstverlening in Kieldrecht ingezet. "Blijkbaar is men in Brussel blind voor de dienstverlening van het goeddraaiende kantoor in Kieldrecht. In andere gemeenten - bijvoorbeeld St-Niklaas - slaagt het stadsbestuur er wel in om meer dan 1 kantoor te behouden. Heeft het gemeentebestuur van Beveren misschien onvoldoende aangedrongen bij De Post en de bevoegde minister?", vroeg raadslid Bruno Stevenheydens zich af.(Rolf Duchamps)