Uniek voor Temse: een belleman, een veerman en een havenmeester

ImageTEMSE. In AC De Zaat heeft burgemeester Luc De Ryck drie Temsenaars een grote waardering toegeworpen voor wat zij betekenen voor de gemeente en vooral dan op toeristisch vlak. Het zijn trouwens drie monumenten die geweldig veel uitstraling geven aan het Scheldedorp: de belleman Gerard Vercauteren, de veerman Alain Poort en een heuse havenmeester Willy Van Britsom. De burgemeester stelde terecht de vraag welke gemeente zo’n drietal ook kan aanbieden. 

 

In zijn origineel bellemansuniform daagt Gerard Vercauteren overal op. Zijn stem blijft op peil om belangrijke berichten om te roepen. Eerst natuurlijk een veel decibelvolle belbeurt en dan roept hij boven alle ander geluid wat hij te zeggen heeft. Gerard, pas 64 geworden werd op 19 juni 1998 officieel aangesteld als de nieuwe belleman van Temse. Dat wordt dus een dikke viering ‘tien jaar belleman’. Toen hij eraan begon was het al 40 jaar geleden dat de laatste omroeper, Hypoliet Van Haevre, zijn bel voor het laatst schudde.

 

De belleman kreeg nut van bestaan in de tijd dat maar weinig mensen konden lezen en schrijven. Hij kwam dan het nieuws melden en iedereen kwam luisteren. Gerard is nu de folkloristische, toeristische en culturele boodschapper. En zijn vrouw Nelly stapt telkens mee als zijn escorte. Gerard den belleman roept in principe om in opdracht van het gemeentebestuur. De wekelijkse vrijdagmarkt is één van zijn vaste plaatsen. Maar ook buiten de gemeente ontmoet je hem. Met Antwerpen-kermis en de Rubensfeesten stapt hij voorop in de aankondigingsstoet, de maandag vooraf. Alle toeristen stormen op hem af voor een foto. Chinezen hun oogjes gaan plots toch wijdopen als ze de belleman bekijken.

 

Een andere belangrijk figuur is Willy Van Britsom, die gezien zijn carrière op het water, een havenmeester is van het hoge niveau. Hij weet hoe het in Temse moet draaien. Hij houdt alles nauwkeurig bij en kan op de man af zeggen hoeveel mensen er al met een boot meegingen. Maar er was sprake dat Willy, ook al 72, ermee ging stoppen. Maar uiteindelijk besloot hij om er toch nog een jaartje bij te doen. De havenmeester is sinds 1987 bij de ingebruikname van de nieuwe aanlegsteiger, al in functie. De Elverselnaar is de sleutelfiguur in de praktische organisatie van het boottoerisme.  Het gemeentebestuur waardeert tenvolle wat Willy allemaal doet voor het toerisme.


Burgemeester De Ryck eerder dit jaar: "Willy Van Britsom is samen met Temses boottoerisme wedergeboren in 1987. Dat jaar was een sleuteljaar in Temses toeristische wederopstanding. We konden eindelijk - 17 jaar na de instorting van de kaaimuur - de nieuwe aanlegsteiger in gebruik nemen en van het boottoerisme opnieuw een troef maken. Daarvoor was een regisseur nodig: een havenmeester."

 

Het was destijds  Burgemeester Désiré Van Riet die een belangrijk aandeel had in de komst van de nieuwe steiger. Hij was het ook die met Willy, de juiste man op de juiste plaats wist te vinden. Willy Van Britsom was in 1987, nog geen 52 jaar oud, met rust gegaan als doorgewinterde schipper. Hij had er een jarenlange ervaring op de wereldzeeën op zitten, kende ook de Schelde en zijn bijrivieren als zijn broekzak en had nu vrije tijd. Hij werd de kapitein van het vernieuwde boottoerisme en is dat intussen al 21 jaar lang. Hij is ook diegene die minutieus de statistieken bijhoudt en voor het jaarverslag zorgt. Zijn verdienste wordt niet alleen door Temse erkend. Toerisme Waasland nam hem op in de Orde van de Wase Raap, de hoogste onderscheiding in de toeristische adel van het Waasland.

 

Een derde figuur die het toerisme dienst is de veerman met de baard, Alin Poort. Hij verzorgt de overzetboot te Tielrode. Sedert 1994 doet hij dat en is ondertussen al met zijn de(de boot aan het varen. Het bezoekersaantal is na de tv-reeks 'Stille Waters' spectaculair gestegen en gaat naar de 40.000 per jaar vooral dan mensen met de fiets.
Zijn overzetboot én het overzetten zijn voor hem een passie. Hij vindt steeds de gedrevenheid en leeft voor zijn beroep. Veerman zijn, is een beroep. Overvaart naar de Bunt in Hamme is op het uur en op het halfuur: van oktober tot april: van 8u tot 18u  en van april tot oktober: van 8u tot 20u.

 

Image
vlnr Belleman Gerard Vercauteren, veerman Alin Poort en havenmeester Willy Van Britsom.


Bij overvaart in groep dient de veerman vooraf verwittigd te worden op 03 771 52 27. Het zijn dus voor Alin wel lange dagen.  De overtocht is gratis. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

TEMSE. Om het toerisme in Temse promoten geeft de gemeente Temse jaarlijks een bellemankaart uit. Deze week wordt de nieuwe kaart verwacht. Daarop poseren de belleman en de hostessen van Toerisme...

Belleman Roland die vreest dat hij niet de eerste was in Beveren.BEVEREN.De Beverse belleman Roland Verbeke is er niet gerust in dat hij wel degelijk de eerste belleman van Beveren is. Er is...

Roland Verbeke is de eerste belleman van Beveren.BEVEREN. Roland Verbeke heeft de eer de eerste officiële belleman van Beveren te zijn. Eigenlijk moeten we hem stadsomroeper noemen, wat dat is...

De belleman zet de toeristische hoogtepunten van Temse op de kaart.TEMSE. In Temse is het programma van het nieuwe toeristische seizoen voorgesteld. Het boottoerisme en Temse als stripgemeente nemen...

Voor z'n kaart is belleman Gerard Vercauteren gefotografeerd voor de twee bruggen over de Schelde.TEMSE. In Temse is de tiende bellemankaart voorgesteld. De belleman is één van de...

De Temsese belleman opent het toeristisch seizoen op de ansichtkaart. (foto: Erwin De Meirleir)TEMSE. De gemeente heeft de laatste 25 jaar grote inspanningen geleverd op het vlak van toerisme. Voor...